logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transporter T4 1.9d - Jak wymienić nagrzewnicę? Problemy z demontażem deski rozdzielczej

adradr23 20 Lut 2015 21:20 18624 4
REKLAMA
  • #1 14459973
    adradr23
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam.

Jako, że padła mi nagrzewnica kupiłem nową i chciałem ją wymienić, jednak napotkałem problemy. Rozkęcając deske, porozkręcałem wszystko do czego dotarło moje oko jednak coś dalej trzyma.

Mam pare pytań do ludzi, którzy już to robili.

1. Trzeba rozkręcać kierownicę? Spuścić ją do dołu czy w jaki sposób wyjąć zegary?
    2. muszę rozkrecić belkę na 2 śruby po bokach samochodu? czy najpierw deską odejdzie a potem belka po zdjęciu deski.
    3. Gdzie są jakieś sruby, których mogłem niezauważyć
    4. W nawiewach są śruby takie(ogólnie odkręciłem je ale one chyba tylko trzymają nawiew z deską i to powinno wyjść razem ;> , jest tam coś jeszcze?

Ogólnie jakby ktoś mógł to mógłby mi wskazać kroki w skrócie. Będę wdzięczny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14460333
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4159
    Kierownicę i licznik wykręcasz. Za licznikiem są jeszcze 2 śrubki. I jeszcze jedna śruba która trzyma konsolę jest od strony komory silnika (na imbus 5mm). Belkę po zdjęciu deski i odpięciu instalacji od belki.
  • REKLAMA
  • #3 14460500
    adradr23
    Poziom 9  
    Czyli muszę deskę odchylić do dołu tylko aby odsłonić belkę, czy wyjąć całkowicie?
    A kierownicę, żeby spuscić do dołu na przegubie to tam pod kierownicą na jedną śrube odkręcam o ile dobrze widziałem.
  • REKLAMA
  • #4 14467866
    adradr23
    Poziom 9  
    Potomnym: Są 2 śruby w komorze silnika a nie jedna. Jedna na nimbusa 5 dóga na klucz 10 na podszybiu 5 cm nad tą na imbusa. Ciężko ją zobaczyć bo jest trochę schowana. Dla mnie ta śruba była najgorszym krokiem do przeskoczenia.
  • #5 20331504
    jan1658o2
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam da się wymienić nagrzewnice od środka trzeba odkrecić dmuchawę od zewnątrz 3 śruby nagrzewnice od zewnątrz 2sruby zdjąć rury od nawiewu od spodu zdemontować popielniczkę i pokrętła regulacji nawiewu . odczepiać 2 linki od nawiewu pod spodem pulpitu wypiąć rurę od nawiewu środkowego i próbować wyciągnąć cały plastik z nagrzewnicą i dmuchawą jest trochę śrub do odkręcenia montaż roby w drugą stronę pozdrawiam
REKLAMA