logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW LT 2.5 TDI 2000r - Wymiana zaworu nagrzewnicy, demontaż kokpitu i dostęp rur wodnych

handre2 10 Lip 2022 11:27 4080 2
REKLAMA
  • #1 20095498
    handre2
    Poziom 2  
    Witam. Jak w temacie. W aucie (LT 2.5 tdi 2000r) nagrzewnica ciągłe grzeje. Na 90% padnięty zawór nagrzewnicy. Rozebrałem kokpit i zmalałem delikwenta (foto). I teraz pytanie do kogoś kto przerabiał temat , czy da sie wymontować i zamontować rozbierając tylko kokpit (czy końcówki rur wodnych wyjdą razem z zaworem z komory silnika , czy aby sie do nich dobrać trzeba tez demontować dmuchawę która jest za przegrodą w komorze sinika. Niestety miejsca na podszybiu mało , śruby kołnierza od dołu chyba jakimś giętym kluczem demontować. Ogólnie trochę czarno to widzę. Inny pomysł jaki mi przyszedł do głowy to nie ruszać zaworu tylko zamontować dodatkowy na rurze zasilającej nagrzewnice w komorze silnika. miejsca tu dość i roboty na 15 min tyle ze... nie wiem jaka średnica wewnętrzna rury żeby dopasować zawór od innego auta. Średnica plastikowych rurek widoczna na foto miedzy kołnierzem a zaworem to 20 lub 22 mm ale nie wiem czy dalej jest tak samo. Jeśli ktoś przerabiał temat proszę o podpowiedź . Pozdrawiam VW LT 2.5 TDI 2000r - Wymiana zaworu nagrzewnicy, demontaż kokpitu i dostęp rur wodnych VW LT 2.5 TDI 2000r - Wymiana zaworu nagrzewnicy, demontaż kokpitu i dostęp rur wodnych
  • REKLAMA
  • #2 21394215
    bobi70
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    >>20095498
    Witam.
    Czy kolega, rozwiązał problem? Mam to samo do roboty. Pytanie jak u Ciebie rozwiązane. Czy zawór wyjdzie po zdemontowaniu kokpitu i ew dmuchawy, czy są jakieś jeszcze problemy.
    Roboty jest z tym trochę.
  • #3 21419124
    krzysiekpopowski741
    Poziom 1  
    >>21394215

U mnie występuje ten [problem: nagrzewnica grzeje cały czas.

Poprzedni właściciel zamontował na zalaniu zawór, ale są tego minusy, bo albo grzeje na max, albo wg.
REKLAMA