logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty alarm na 24V do ciężarówki? Schemat i komponenty

kempa84 21 Lut 2015 00:23 1251 2
  • #1 14460520
    kempa84
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. potrzebuję stworzyć prosty alarm samochodowy na 24v.
    Pobawiłem się trochę w "yenka" i wstępnie coś tam mi wyszło. Pytanie tylko czy to faktycznie będzie działać i czy się zaraz nie spali. Pobór mocy też jest ważny.
    Chętnie obejrzę wasze korekty. chodzi o to żeby złożyć to na dostępnych (np. na allegro)i niedrogich częściach. Dodam również że nie do końca znam się na tym i liczę na to że ktoś to za mnie po przelicza.
    z góry dzięki za cierpliwość i wyrozumiałość.
    wrzucam jpg schematu i save z yenka.
    Jak zbudować prosty alarm na 24V do ciężarówki? Schemat i komponenty
    Załączniki:
    • alarm_na_24v.zip (7.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 14460611
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1610
    Co ma robic ten alarm, co ma go uruchamiac gdzie ma byc zamontowany?
  • #3 14461924
    kempa84
    Poziom 2  
    Uruchamiać ma go rozłączenie jednego z dwóch kontaktorów. Skrajnie z lewej w schemacie umieściłem jakies włączniki bo kontaktorów nie mogłem znaleźć. Alarm ma wyć aż do wyłączenia bądź resetu, t.j. Chwilowego zaniku napięcia na wyłączniku. Wyłącznik na schemacie jest na górnym prawym rogu. Ma to być zabezpieczenie korków wlewu paliwa zasilane 24V. Podczas pracy alternatora dochodzi nawet do 28.5V. Uruchamiać ma syrenę czyli w praktyce jakiś sygnał, buzer lub coś takiego. Oczywiście też 24V. Mysle ze wszystko powinno mieć troche zapasu, czyli tak do 30V powinno wytrzymać.
REKLAMA