logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer A-30 - Potencjometr barwy psuje balans kanałów

mcemsi 21 Lut 2015 10:45 2946 4
REKLAMA
  • #1 14461102
    mcemsi
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Zauważyłem ze potencjometr TREBLE powoduje róznice w balansie kanałów , jest wyraźna różnica jak włącze Direct (wtedy jest OK) i slychac zmiany w momencie kręcenia TREBLE , Na gałce BASS jest wszystko równo.

Zapewne potrzeba wymiany potencjometru z wysokich.

W sieci mozna znaleźć service manual do A-30 który mówi ze potencjometr VR51 ma oznaczenie CVV3W01B103Z i tylko tyle wiadomo , Google pokazuje prawie nic na ten temat.

Ktos pomoże jak zidentyfikować CVV3W01B103Z ?

3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
  • REKLAMA
  • #2 14461161
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    Prawdopodobnie jest to potencjometr 10kΩ, sądząc po tym 103z.Ale czy nie łatwiej jest ten wzmacniacz rozmontować i zobaczyc co tam jest wstawione, a poza tym musisz wiedziec jak długa jest ośka.
  • REKLAMA
  • #3 14461471
    mcemsi
    Poziom 10  
    Wyjecie wzmacniacza z szafki to u mnie troche skomplikowane zadanie no ale jednak i tak to bede musial zrobic - dlatego wiec zaczalem od szukania w inny niz logiczny (czyli zerkniecie do srodka) sposób.

Znalazlem jeszcze wyglad calej plytki AZW7477 z regulatorami :
    Pioneer A-30 - Potencjometr barwy psuje balans kanałów

treble to ten srodkowy.

Ale dzieki za odzew.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14462325
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    No to tak jak powiedziałem jest to 10 kΩ b. Nie wiem czemu logarytmiczny, ale trzeba było zrobić większe zdjęcie , bo na tym nic nie widac /prawie/ :cry:
  • #5 14584908
    mcemsi
    Poziom 10  
    Zakupiłem w serwisie (autoryzowanym m.in dla sprzętu Pioneera) całą nową płytkę AZW7477. Problem więc w taki sposób został rozwiązany. Koszt całe 50 PLN brutto.
REKLAMA