logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer A-502R – Lewy kanał gra ciszej mimo wymiany przekaźnika i czyszczenia potencjometru

siwy71 07 Wrz 2025 10:28 420 20
REKLAMA
  • #1 21655532
    siwy71
    Poziom 11  
    Witam serdecznie,
    Posiadam wzmacniacz Pioneer A-502R. Od pewnego czasu zaczął szwankować lewy kanał w wzmacniaczu - trzeszczeć, wyłączać się, wyciszać - wyłączenie i włączenie wzmacniacza z reguły na jakiś czas pomagało. Później było już tylko gorzej.. zabrałem się więc za znalezienie przyczyny problemu.

Jak się okazuje jeden z przekaźników OMRON przed wyjściem na złącza miał już lekko wypalone styki, więc go wymieniłem. Na chwilę obecną wygląda na to, iż chyba problem trzeszczenia albo całkowitego wyłączenia się lewego kanału znikł.

Mimo to sygnał podawany na lewy kanał jest wyraźnie wyczuwalnie dużo cichszy niż ten, który jest na prawym kanale. Zbadałem same napięcia na tranzystorach bez dźwięku na wejściu. Zasilanie: baza wszystkich 4 na poziomie 44 V DC, emitery — napięcia wszystkie bliskie 0 mV, napięcia na bazach około 0,5 V. Następnie puściłem 400 Hz i zbadałem tranzystory - napięcia AC na każdym tranzystorze pomiędzy bazą a emiterem są podobne, różnica natomiast jest w samym napięciu podawanym na bazę dwóch tranzystorów PNP i NPN (odpowiedzialnych chyba za lewy kanał). Napięcia na emiterach wszystkich tranzystorów są natomiast tożsame z tymi podawanymi na wyjściu na głośniki. Wypiąłem zworki z tyłu wzmacniacza od selektora i na ich wejściu puściłem sygnał 400 Hz, żeby wyeliminować selektor - różnica w sygnale między kanałami L i P bez zmian. Przyjrzałem się bliżej potencjometrowi od głośności oraz różnicy napięć, jakie wychodziły między lewym a prawym kanałem. Przy 400 Hz regulowałem płynnie potencjometrem głośności - różnica w napięciach między kanałami L i P była cały czas do około 50% głośności na potencjometrze - powyżej tej wartości napięcia na kanałach L i P się równały.
    Różnice pomiędzy kanałami L i P wynosiły mniej więcej
    Kanał L Kanał P
    0,7 V 0,9 V
    2,1 V 2,4 V
    4,2 V 5,1 V

Napięcia zmierzone na prawym kanale, przy odkręcaniu potencjometru głośności od 0–100% były równe, płynne od 0 V do około 30 V.

Napięcia zmierzone na lewym kanale, przy odkręcaniu potencjometru głośności od 0–40% były do pewnego momentu płynne (tj. rosły równo lecz obniżone względem prawego kanału). Przy głośności około 45% i napięciu rzędu 6 V następuje spadek do 4,8–5 V i następnie wraca napięcie do około 6,5 V przy jednoczesnym podgłaśnianiu.

Wyjąłem potencjometr, przeczyściłem go kontakt sprayem, lecz bez rezultatu.

Problem z napięciami leży zarówno na wyjściu A jak i B kanału lewego

Na tym etapie skończyły mi się pomysły, na jakim elemencie powinienem się skupić następnie?

Pozdrawiam

AI: Czy problem z cichszym lewym kanałem występuje niezależnie od wybranego źródła sygnału (CD, tuner, AUX itp.), czy może tylko na jednym z nich?
    Tak, niezależnie od wybranego źródła sygnału
    AI: Czy zamieniałeś miejscami przewody wejściowe (L/P) lub głośnikowe, aby upewnić się, że problem leży po stronie wzmacniacza, a nie źródła sygnału lub kolumn? Jeśli tak, czy objaw pozostał na tym samym kanale?
    Tak, sygnały miejscami również były zamieniane, bez rezultatu
  • REKLAMA
  • #2 21655559
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1334
    Zrób pomiary rezystancji obu ścieżek potencjometru co np. 15° obrotu.
    Czasem ścieżka potencjometru ulega destrukcji.
  • #3 21655589
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1946
    siwy71 napisał:
    Przy 400 Hz regulowałem płynnie potencjometrem głośności - różnica w napięciach między kanałami L i P była cały czas do około 50% głośności na potencjometrze - powyżej tej wartości napięcia na kanałach L i P się równały.

To co tutaj napisaleś jasno wskazuje że tą nierównomierność powoduje potencjometr. Jesli jego przeczyszczenie nie pomaga, należy go wymienić na nowy.
  • #4 21657179
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 343
    Czy potencjometr został skalibrowany?
  • REKLAMA
  • #5 21657208
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    W jaki sposób kalibruje się potencjometry?
  • #6 21657212
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
  • #7 21657229
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    W tym urzadzeniu jest całkiem inny potencjometr.
  • REKLAMA
  • #8 21657237
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    To nie ma znaczenia, każdy kalibruje sie na podobnej zasadzie, wyjątkiem są tylko potencjometry RK168
  • #9 21657373
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1904
    Tyle że autor napisał że tak do 50% obrotu potencjometru zmierzył nierówny poziom w obydwu kanałach a powyżej 50% ten poziom się wyrównał co oznacza że potencjometr jest raczej do wymiany, kalibracja nic tu nie da.

Można spróbować wyrównać/skalibrować poziom tylko dla niskich nastaw głośności, ale to samo w zasadzie można uzyskać potencjometrem balansu przestawiając go odpowiednio z pozycji neutralnej.
  • #10 21657539
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1334
    Chyba robimy doktorat na temat starego potencjometru?
  • #11 21706209
    władziowek
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Uzytkowinik19 napisał:

Na czym polega "kalibracja potencjometru"?

Bo po obejrzeniu filmu instruktażowego na YT, idę "skalibrować" gary po wczorajszej kolacji, bo miałem wieczorem lenia...
  • #12 21706458
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9348
    Lewy kanał w kasetach leży na skraju taśmy, wiec bardzo częstym powodem jego niedomagań jest źle ustawiona głowica odczytu/uniwersalna. Należy sprawdzić też stan rolek gumowych napędu taśmy - ich zużycie powoduje, że taśma się "ślizga" po rolce i w niektórych wypadkach zjeżdża w dół z głowicy i przez to odczyt lewego kanału jest gorszy.
  • #13 21706462
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    władziowek napisał:
    Uzytkowinik19 napisał:

Bo po obejrzeniu filmu instruktażowego na YT, idę "skalibrować" gary po wczorajszej kolacji, bo miałem wieczorem lenia...

Jesli kolega nie rozumie tak prostej i oczywistej czynności to nie mój problem
  • #14 21706465
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Nie ma się co unosić. Po prostu pytanie zostało źle sformułowane. De facto potencjometrem się kalibruje tor odczytu/zapisu a nie sam potencjometr.
  • #15 21706558
    władziowek
    Poziom 25  
    398216 Usunięty napisał:
    Lewy kanał w kasetach leży na skraju taśmy, wiec bardzo częstym powodem jego niedomagań jest źle ustawiona głowica odczytu/uniwersalna

Ale nie chodzi o magnetofon i tor zapisu, tylko o wzmacniacz mocy.

Uzytkowinik19 napisał:

To niech mnie Kolega oświeci i wyjaśni bzdurę, nazywając czynność czyszczenia potencjometru "kalibracją". Na czym to polega? W potencjometrze ze śmiesznego filmiku który Kolega raczył zapodać nie ma czego, ani czym "kalibrować". Tego elementu nie da się nawet źle złożyć po czyszczeniu :)
  • #16 21706692
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Na filmie wszystko jest pokazane, albo więc kolega nie oglądał całości zbyt uważnie, albo nie zna angielskiego.

Napisze więc łopatologicznie krótko

Tarcza ślizgacza jednego kanału nie ma luzu technologicznego na osi, druga natomiast owy luz posiada pozwalając przemieścić tarcze ślizgacza o kilka stopni.
    Zabezpieczeniem przed przemieszczeniem jest zwykły pierścień rozprężny typy star lock, po kilkunastu latach ślizgacza potrafi sie mimowolnie przemieścić co prowadzi do rozbieżności pomiędzy kanałami.

Wypustki na ślizgaczu służą wlasnie zo zaczepienia np śrubokręcika poprzez otwór w obudowie potencjometru, to tyle.

Jeszcze kilka lat temu ludzie myśleli ze te dziurki służą do pryskania kontaktem, dzieki takim jak ja i Jacek Kawa poszerzyła sie świadomość ludzi którzy teraz wiedzą jak ich sprzęt powinien być naprawiany.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeśli mój film jest śmieszny to tutaj jeszcze film Jacka Kawy
    https://youtu.be/cofXb3vSdZg?si=YgoTh5YY2VKhNTki
    Od 9:30 minuty
  • #17 21707269
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    władziowek napisał:
    Ale nie chodzi o magnetofon i tor zapisu, tylko o wzmacniacz mocy.

Przepraszam - coś mi się pokićkało, że to o magnetofon chodziło.
  • #18 21718810
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Uzytkowinik19 napisał:

To się w fabryce robi, jeśli ma zużycie ścieżki to wymiana a jak trudny w dostaniu czy drogi potencjometr to można ratować się przesunięciem ślizgacza i wtedy wstępnie ustawiasz +/- jak tu gadają na tych filmikach - koniec.
    Co jeszcze - nawet jak ciut inny "pot" zamiennik chiński tani można kupić (do Onkyo brałem z silnikiem i działał), to zamówiłbym, wymiana, stary do szuflady i nie bawić się.
    I co więcej zrobisz.

Uzytkowinik19 napisał:
    władziowek napisał:
    Uzytkowinik19 napisał:

Chłopie, ale jeśli traci współbieżność w miarę obrotu to zamiast przemycia i przesunięcia ślizgacza alternatywnie kadzidełko w rękę i nie ma co wymyślać teorii.
  • #19 21718822
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    PZ IX napisał:
    Uzytkowinik19 napisał:

To się w fabryce robi, jeśli ma zużycie ścieżki to wymiana a jak trudny w dostaniu czy drogi potencjometr to można ratować się przesunięciem ślizgacza i wtedy wstępnie ustawiasz +/- jak tu gadają na tych filmikach - koniec.
    Co jeszcze - nawet jak ciut inny "pot" zamiennik chiński tani można kupić (do Onkyo brałem z silnikiem i działał), to zamówiłbym, wymiana, stary do szuflady i nie bawić się.
    I co więcej zrobisz.

Uzytkowinik19 napisał:
    władziowek napisał:
    Uzytkowinik19 napisał:

Chłopie, ale jeśli traci współbieżność w miarę obrotu to zamiast przesunięcia ślizgacza alternatywnie kadzidełko w rękę i nie ma co wymyślać teorii.

Dalej nic kolega nie rozumie
  • REKLAMA
  • #20 21718836
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Uzytkowinik19 napisał:

Tu nie ma co wiele dywagować i jak widać nie tylko ja jestem tego zdania.
    A do tego jeśli się okazałoby, że to tani i łatwo dostępny element, to po prostu szkoda czas na niego tracić, jak przemycie nie wnosi nic - to wymienić i go odłożyć, oczywiście po uprzednim upewnieniu się po wymontowaniu z układu, tudzież odłączeniu bloku z obwodu.
  • #21 21718878
    władziowek
    Poziom 25  
    PZ IX napisał:
    Uzytkowinik19 napisał:

Tu nie ma co wiele dywagować i jak widać nie tylko ja jestem tego zdania.
    A do tego jeśli się okazałoby, że to tani i łatwo dostępny element, to po prostu szkoda czas na niego tracić,

Szkoda czasu, słusznie Kolega zauważył. Nie ma to jak czarodzieje z YT, co pokażą to święte. Lepsi niż fabryka :)

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Pioneer A-502R ma problem z lewym kanałem, który gra ciszej mimo wymiany przekaźnika OMRON i czyszczenia potencjometru. Pomiar napięć na tranzystorach wskazuje podobne wartości, jednak sygnał na lewym kanale jest wyraźnie słabszy. Dyskusja koncentruje się na potencjalnej usterce potencjometru, który może mieć uszkodzoną ścieżkę oporową lub przesunięty ślizgacz, co powoduje nierównomierność poziomu sygnału między kanałami. Czyszczenie potencjometru często nie wystarcza, a kalibracja polega na mechanicznym przesunięciu ślizgacza, zabezpieczonego pierścieniem star lock, aby wyrównać poziomy sygnału. W przypadku zużycia ścieżki oporowej zalecana jest wymiana potencjometru na nowy, nawet jeśli jest trudno dostępny lub tani zamiennik. Wskazano, że kalibracja potencjometru w tym modelu jest możliwa, ale często nieefektywna, a najlepszym rozwiązaniem jest wymiana elementu. Dyskusja zawiera także linki do filmów instruktażowych dotyczących kalibracji potencjometrów, choć w modelu Pioneer A-502R potencjometr różni się od tych pokazanych w materiałach. Poruszono również temat różnic w podejściu do naprawy i sceptycyzmu wobec porad z YouTube.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA