Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Siemens EQ.5 TE506209RW - skropliny podczas zaparzania kawy

22 Lut 2015 21:23 6780 17
  • Poziom 10  
    Dobry wieczór, od jakiś 2 tyg. jestem właścicielem prawie 2 letniego używanego ekspresu do kawy Siemens TE 506209RW na liczniku ma 2094 kaw(ciekawy jestem czy taki licznik można przekręcić ?). Moje pytanie związane jest z pojawiającymi się skroplinami w tacce podczas robienia kawy. W/w ekspres ma opcję samoczyszczenia przed jak i po robieniu kawy, ale zawsze przed tą czynnością podstawiam kubeczek by nie wyjmować co chwilę tej tacki, a i tak po zrobieniu np. 2 kaw jest dość sporo wody. Co może być przyczyną ??, czas na wymianę jakiś uszczelek ? ( w sumie już zamówiłem komplet do mechanizmu zaparzacza). Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • Poziom 14  
    Witam.
    Przyczyną może być ale nie musi:
    -zakamieniały układ wodny
    -uszkodzony zawór
    -uszkodzone o ringi w zespole zaparzającym
    -uszkodzone sprzęgło
    Po wymianie zestawu o ringów proszę opisać czy coś się zmieniło ?
  • Poziom 10  
    Niestety wymiana o ringów w zespole zaparzającym nie pomogła. Dalej pojawiają się skropliny w tacce :(. , jeszcze postaram się go na dniach odkamienić. O jakim zaworze mowa, sprzęgło ??. Pozdrawiam
  • Poziom 14  
    Ciężko mi stwierdzić czy to na 100% sprzęgło ale przyczyn również można szukać w samym zespole zaparzającym.Pozdrawia Kris
  • Poziom 11  
    Witam. Udało się rozwiązać problem? Mam taki sam i nie wiem co się dzieje.
    PS. Jak sprawdzić licznik kaw?
  • Poziom 10  
    W czwartek 12.03. mam umówiony serwis. Okazało się, że mam jeszcze gwarancję do połowy kwietnia, więc zadzwoniłem. Dam znać co udało się ustalić.
  • Poziom 10  
    No i jestem po wizycie serwisanta. Werdykt wszystko ok, tak ma być. Po prostu ten ekspres taką ma konstrukcję, że podczas zaparzania, zrzuca część wody. Mam mieszane uczucia czy czasem serwisant nie zrobił mnie w konia. Mam gwarancję do 17.04.2015 i teraz sam nie wiem :(. Ogólnie poza tą niedogodnością, że więcej zużywa wody i częściej trzeba ją wylewać nic się nie dzieje.
    EDIT:
    Dzisiaj podjechałem do serwisu we Wrocławiu, porozmawiałem z serwisantem, młody rzeczowy chłopak. Wyjaśnił mi, co się dzieje w trakcie zaparzania kawy, że moc kawy też ma znaczenie co do ilość zrzucanej wody. I te tłumaczenie mnie przekonało....... Więc właściciele EQ5 czas się po prostu przyzwyczaić do częstszego wylewania wody :). Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Moc kawy - co masz na myśli: ustawienia programowe, czy stopień zmielenia ziaren w młynku?
  • Poziom 10  
    Odniosłem wrażenie, że mowa o ustawieniach programowych, ale stopień zmielenia pewnie też ma jakieś znaczenie.
  • Poziom 10  
    Na logikę to nie mogę zakumać, kiedy jest większe zrzucanie wody - przy kawie słabszej, czy mocniejszej?
  • Poziom 10  
    Słabszej - bo tłok tak nie sprasowuje kawy..........
  • Poziom 10  
    Ale tobie pewnie chodzi o zrzucanie wody do pojemnika na skropliny, tak? A nie do pojemnika na fusy.
  • Poziom 10  
    Zgadza się, w czasie zaparzania kawy wewnątrz ekspresu jest zrzut wody do pojemnika na skropliny. Niepokoiło mnie ile tej wody tam się znajduje po zrobieniu np 2/4 kaw.......W pojemniku na fusy mam w miarę sucho :)
  • Poziom 10  
    No to się dogadaliśmy :D
    Do pojemnika na skropliny woda jest zrzucana i to jest prawidłowe zachowanie ekspresu :)
  • Poziom 13  
    Jako posiadacz ekspresu Siemens EQ.7 mogę potwierdzić, że strasznie duże ilości wody są odprowadzane do pojemnika na skropliny. Kilka kaw i zbiornik jest pełny. Nie udało mi się tego ograniczyć, tak po prostu już jest.
  • Poziom 10  
    Jak u was wyglądają krążki kawowe po zaprzeniu, czy są w miarę zbite, czy rozpadają się pod dotknięciem oraz na ile blok zaparzający jest zabrudzony po tygodniu używania?
    U mnie krążki kawy mielonej przez ekspres są bardzo luźne, a jak wsypę mieloną to zdecydowanie bardziej zbite, dodatkowo blok zaparzający się po tygodniu jest strasznie utytłany mokrymi resztami, a w starym, prostszym siemensie czyszczonym raz na kwartał wystarczy tylko przedmuchać resztki suchej kawy.
  • Poziom 20  
    odyseuszek napisał:
    Jak u was wyglądają krążki kawowe po zaprzeniu, czy są w miarę zbite, czy rozpadają się pod dotknięciem oraz na ile blok zaparzający jest zabrudzony po tygodniu używania?
    U mnie krążki kawy mielonej przez ekspres są bardzo luźne, a jak wsypę mieloną to zdecydowanie bardziej zbite, dodatkowo blok zaparzający się po tygodniu jest strasznie utytłany mokrymi resztami, a w starym, prostszym siemensie czyszczonym raz na kwartał wystarczy tylko przedmuchać resztki suchej kawy.


    wprawdzie posiadam Saeco Syntia 37DR, ale krążki mam w miarę suche i zwarte. Dotykając palcem uginają się one w miejscu dotykania, ale w żadnym razie nie rozpadają. W pojemniku na fusy sucho. Też mam zrzut wody do tacki po zakończeniu procesu parzenia i zajęciu przez blok zaparzacza pozycji spoczynkowej.
  • Poziom 10  
    odyseuszek napisał:
    Jak u was wyglądają krążki kawowe po zaprzeniu, czy są w miarę zbite, czy rozpadają się pod dotknięciem oraz na ile blok zaparzający jest zabrudzony po tygodniu używania?
    U mnie krążki kawy mielonej przez ekspres są bardzo luźne, a jak wsypę mieloną to zdecydowanie bardziej zbite, dodatkowo blok zaparzający się po tygodniu jest strasznie utytłany mokrymi resztami, a w starym, prostszym siemensie czyszczonym raz na kwartał wystarczy tylko przedmuchać resztki suchej kawy.


    @odyseuszek sprawdź wylot kawy z młynka czy nie jest zalepiony zaschnieta kawą, przez to mniej kawy trafia do zaparzacza. I jeśli masz mokre krążki, to wymień ten duzy oring na tłoku zaparzacza.
    Powodzenia