logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie licznikiem asynchronicznym przez mikrokontroler 8051 w C

kaja1 17 Maj 2005 17:44 1756 7
REKLAMA
  • #1 1501107
    kaja1
    Poziom 11  
    Witam
    mam male pytanko odnosnie programowania mikrokontrolerow , bo jestem nowa :) i mam taki problem : chcialabym aby mikrokontroler 8051 sterowal licznikiem asynchronicznym polaczonmym szeregowo z odpowiednim portem.
    Moglby mi ktos pomoc?
    Z gory dzieki
    P.S. programuje w C
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1501504
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    Trochę nie bardzpo rozumiem jak dokładnie ma się odbywać sterowanie licznikiem i jaki jest sens podłączania do mikrokontrolera zewnętrznego licznika, skoro każdy mikrokontorler ma co najniej dwa liczniki wbudowane. Zajrzyj na http://mikrokontrolery.net/ tam jest sporo w temacie programowania w języku C.
  • REKLAMA
  • #4 1503155
    kaja1
    Poziom 11  
    Sens jest taki, ze musze sterowac multiplekserem, ktory jest na osobnej płytce drukowanej . Dlatego wlasnie umiescilam tam tez licznik, przesylanie rozwnolegle nie wchodzi w rachube, bo nie pozwalaja na to duze odleglosci miedzy 2 plytkami .
  • REKLAMA
  • #6 1503193
    kaja1
    Poziom 11  
    Jesli chodzi o podlaczenie z mikrokontrolera 51 do licznieka 74HC390 prowadzi jedna linia (podpieta do 2 wejsc licznika) , ktora ma sterowac nim.
    2 wyjscia licznika( bo wystarczy mi 2 bity ) sa podpiete do multipleksera video, ktory w zaleznosc co przesle licznki ma wybrac sygnal 1 z 4 kamerek.

Tak to troche dziwnie napislalam, nie wiem czy cos to pomoze

Dzieki za zainteresowanie :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1503278
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Tak do końca nie jestem pewien składni twojego kompilatrora C, bo nie podałaś jego nazwy, ale jeżeli założymy, że będziemy używać do sterowania P1.0, to wystarczy, że wyślemy sekwencję :
    PORT1^=1<<0;
    PORT1^=1<<0;
    aby wygenerować 1 sygnał zegarowy.
    Jeżeli będzie to P1.1, to kod bedzie wyglądał tak:
    PORT1^=1<<1;
    PORT1^=1<<1;
    itd...
  • #8 1985227
    kaja1
    Poziom 11  
    koniec tematu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania licznikiem asynchronicznym 74HC390 za pomocą mikrokontrolera 8051 programowanego w języku C. Autorka chce sterować licznikiem podłączonym szeregowo do portu mikrokontrolera, aby kontrolować multiplekser video na osobnej płytce drukowanej, gdzie przesyłanie równoległe jest niemożliwe ze względu na duże odległości między płytkami. Licznik 74HC390 jest sterowany jedną linią z mikrokontrolera, która podłączona jest do dwóch wejść licznika, a dwa bity wyjściowe licznika służą do wyboru sygnału z jednej z czterech kamer przez multiplekser. Wskazano, że mikrokontroler 8051 ma wbudowane liczniki, ale w tym przypadku konieczne jest użycie zewnętrznego licznika. Zaproponowano prosty sposób generowania sygnału zegarowego na wybranym porcie (np. P1.0) poprzez operacje XOR na porcie w C, choć składnia zależy od używanego kompilatora. Podano również linki do zasobów dotyczących programowania mikrokontrolerów w C oraz przykładów sterowania licznikami i multiplekserami na platformie AVR w asemblerze, które mogą być pomocne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA