logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór piły formatowej: nowa na gwarancji czy używana?

gastero 25 Lut 2015 22:21 14496 6
REKLAMA
  • #1 14478041
    gastero
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Panowie, ktoś kto ma styczność z piłami formatowymi i mógłby mi doradzić? Mam dylemat czy lepiej zainwestować w nową/profesjonalną formatówkę na gwarancji czy szukać używki. Zakład obecnie się rozwija i z tego co widzę to sprzęt nie będzie stał bezczynnie. Poza tym ważna kwestia, żeby zwiększyć tempo pracy i nie nabiegać się tak jak teraz przy cięciu formatek. Dzięki za dobrą radę!
  • REKLAMA
  • #2 14481807
    Erenest
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    zależy jakie pieniądze chcesz zainwestować.. doradzałbym coś nowego jeśli myślisz o tym żeby wszystko szło sprawnie/szybko w dłuższej/wieloletniej perspektywie czasu
  • REKLAMA
  • #3 14486673
    skidzi
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Zgadzam się z przedmówcą.Sam w tamtym roku kupiłem piłę formatową Bernardo i jestem zadowolony.Nie dosyć,że nowy sprzęt to jeszcze na gwarancji.
    Do tego serwis,jednakże jeszcze nie musiałem korzystać bo jak wiadomo nowy sprzęt to nowy sprzęt i spisuje się bez zarzutu.
  • #4 14497649
    gastero
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dzięki, chyba utwierdziłem się żeby lepiej zainwestować i potem mieć spokój. Skidzi a o tych urządzeniach piszesz http://www.hafen.pl/produkty/pily-formatowe,53,1,20 Jak znalazłeś ten sprzęt? Z tego co widzę to firma austriacka a opinie w sieci są pozytywne. Ale jak będzie spisywał się sprzęt kiedy będzie często używany a nie raz na jakiś czas?
  • REKLAMA
  • #5 14503862
    ojcio
    Poziom 18  
    Ocena: 164
    Witam
    Bernardo to to samo co Maktek tylko droższe. Są to maszyny chińskie sprzedawane pod europejskimi nazwami. Maszyny nadają się na małe obłożenie nic więcej. Jeśli faktycznie myślisz o rozwijaniu produkcji i robisz serie myśl nad piłą panelową lepszej marki np schelling nie jest to tanie ale na jednej zmianie ogarnie się dużo więcej niż przez trzy zmiany na formatówce i maszyna szybko się zwróci. Można również kupić używkę przez polskiego dystrybutora wtedy masz pewność w jakim stanie jest maszyna.
  • REKLAMA
  • #6 14510770
    skidzi
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Tak o tym. A Hafena możesz sobie sprawdzić bo jest oficjalnym dystrybutorem na Polskę Bernardo i ma w porządku ceny.
    Tak jak już pisałem sprzętu używam cały czasz, przy moim nie małym obłożeniu radzi sobie i działa bezproblemowo a to chyba najważniejsze?
    Poza tym nie zgodzę się do końca z ojcio.
    Ok, tej formatówki może nie da się porównać do urządzeń 4x droższych aczkolwiek to trochę tak jak porównywanie dwóch marek samochodów, np Toyoty z Mercedesem.
    Toyota jest dużo tańsza od Mercedesa a pojeździsz tyle samo i też będziesz zadowolony.
    Poza tym wiadomo, że ciężko jest wydawać opinie nie użytkując urządzeń danego producenta..
  • #7 14511456
    ojcio
    Poziom 18  
    Ocena: 164
    Firma Maktek sprzedawała początkowo urządzenia marki Bernardo i są to w wielu przypadkach maszyny które niejednokrotnie pochodzą z tej samej fabryki. Zajmowałem się maszynami obu marek (jednego producenta) jako serwisant...
    ps. Maszyny występujące pod powyższymi markami występują również pod markami innych "producentów" podających się za fabryki polskie niemieckie itd...

@skidzi zaglądając w Twój profil mam wrażenie że pracujesz dla dystrybutora....

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono dylemat zakupu piły formatowej, nowej na gwarancji czy używanej. Użytkownicy sugerują, że inwestycja w nowy sprzęt, taki jak piła formatowa Bernardo, może zapewnić większą niezawodność i efektywność w dłuższej perspektywie. Wskazano również, że maszyny Bernardo i Maktek są często produkowane w tej samej fabryce, co może wpływać na ich jakość. Zasugerowano rozważenie zakupu piły panelowej lepszej marki, takiej jak Schelling, dla zwiększenia wydajności produkcji. Użytkownicy podkreślają znaczenie serwisu oraz długoterminowej niezawodności sprzętu, zwłaszcza przy intensywnym użytkowaniu.
REKLAMA