logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór wiertarko-frezarki: PROMA, OPTIMUM, BERNARDO - opinie, hałas, montaż

slay66er 02 Kwi 2024 23:13 981 2
REKLAMA
  • #1 21030078
    slay66er
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam Kolegów.
    Na moim celowniku są te 3 marki. Ceny zbliżone, Parametry też podobne. Pod spodem podaję linki w kolejności jak w temacie
    1) https://www.promapolska.pl/produkt/wiertarko-frezarka-z-autoposuwem,234
    2) https://www.stuermer-maszyny.pl/p/maszyny-do-metalu/wiertarko-frezarka-mb-4/ cena katalogowa 16677
    3) https://www.hafen.pl/wiertarko-frezarka-fm-45-hsv
    Gwarancja:
    1) - 3 lata
    2) - 1 rok
    3) - 2-5 lat
    Noniusz: Proma 0,02. Optimum 0,05, Bernardo nie wiem

Minus Promy max obroty 1250, Optimum i Bernardo 3200
    Minus Optimum przesuw w osi x 450 Proma i Bernardo odpowiednio 585 i 555
    Minus Bernardo - trochę złych opinii przeczytałem

Frezarka będzie ustawiona w piwnicy domu bliźniaczego, w związku z tym są dwa problemy: hałas i niemożność wtransportowania tam maszyny bez rozbiórki.
    Na razie nie pisałem do Hafena, z Promy i Stuermara mam już odpowiedzi. Promę mogę rozebrać, Optimum nie. Hałas: Optimum 89 dB przy największych obrotach, Proma 80 dB (ale obroty prawie 3 razy mniejsze).
    Tolerancja wykonania Proma i Optimum podobna, Bernardo nie wiem.

Napisałem temat, bo bije się z myślami, rozpatruję wszystkie za i przeciw.
    Może ktoś ma lub miał któryś z tych sprzętów i może napisać opinię o sprzęcie (dokładność, awaryjność), serwisie gwarancyjnym i pogwarancyjnym, wadach, zaletach.
    Na razie z obsługi klienta jestem zadowolony z promy. Odpowiedź dostałem po 2 dniach i została załączona karta techniczna tolerancji, z Optimum po 2 tygodniach i kilku telefonach i to też zdawkowo.
    Dzisiaj napiszę jeszcze do Hafena.
    Będę wdzięczny za każdą opinię i postaram się informować zainteresowanych o wszystkich informacjach jakie uzyskam o tych sprzętach.

Pozdrawiam, Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 21435678
    moonshadow3
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam podobny dylemat, ale celuję w klasę niższą:
    Optimum BF20 Vario
    Bernardo KF20
    Po przeglądnięciu ogromu filmików, opinii i specyfikacji skłaniam się ku Optimum.
    Wszystko to wydaje się pochodzić z tej samej fabryki w Chinach. Nie można wierzyć raczej ani w to, że Optimum jest niemieckie,
    ani w to, że Bernardo jest austriackie...

Na co się ostatecznie zdecydowałeś i co przeważyło w decyzji?
  • #3 21436995
    slay66er
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Na razie temat zawieszony na kołku, bo były ważniejsze sprawy, ale temat powrócił bo zima.
    Tylko zimą mam trochę czasu, żeby zająć się tematem.
    Raczej odrzucę Promę ze względu na prędkość obrotową wrzeciona. Optimum i Bernardo mają silniki dwubiegowe a Proma nie.
    Gdyby Optimum i Bernardo miały taki sam przesuw stołu roboczego, to nie miałbym wątpliwości. Jednak ten 105 mm większy przesuw u Bernardo nie daje mi spokoju.

Jak zdecyduję i kupię to dam znać.
REKLAMA