logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WinCC Flexible - Resetowanie bitów podczas startu runtime'a

novy85 26 Lut 2015 08:35 819 2
  • #1 14478807
    novy85
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

mam sterownik S7-300 + panel MP 377 12". Z panelu załączany jest silnik za pomocą przycisku typu "switch" - czyli odwracania bitu. W momencie restartu runtime'a (np. wyłączenie zasilania panelu i ponowne włączenie, lub wgranie nowego programu do panelu) pomimo, że bit sterujący pracą silnika ustawiony jest na 1 to podczas startu runtime'a jest on "zerowany".

Spotkał się ktoś z podobnym problemem i ma pomysł co z tym zrobić?

Wincc Flexible 2008 SP3
  • #2 14479836
    Markos80

Specjalista Automatyk
    Ocena: 214
    Może masz skrypt na uruchomienie lub w sterowniku jakieś akcje, gdy zniknie panel.
    Najprościej to wyrzuć chwilowo ten przełącznik i się dowiesz czy od niego pochodzi takie zachowanie, ale wizualizacja sama z siebie raczej nie ustawia wartości.
    Konto firmowe:
    PUMPA
    Widok 7, Łuczyce, 32-010 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.pumpa.pl
  • #3 14492322
    novy85
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Już doszedłem gdzie jest problem. Mam założoną strukturę UDT dla prostego silnika m.in. z bitem sterującym i alarmem, które znajdują się w tym samym słowie. Przez to, że nie zwróciłem na to uwagi, to w momencie deklarowania alarmów w WinCC Flex. jako słowa to w przypadku restartu runtime wszystkie słowa alarmów są "zerowane", przez co i znajdujący się w tym samym słowie bit sterujący jest zerowany.
REKLAMA