logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę samodzielnie wymienić bezpiecznik przed licznikiem i jakie są koszty?

Tomasz948 27 Lut 2015 21:36 13326 12
REKLAMA
  • #1 14484731
    Tomasz948
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Podczas naprawiania gniazdka pod napięciem zrobiłem zwarcie, a że nie mam różnicówki w tablicy to poszedł bezpiecznik topikowy przed licznikiem, gdzie dostęp powinna mieć tylko energetyka.
    Jestem w stanie samemu zerwać plombę, otworzyć kłódkę i wymienić bezpiecznik, pytanie tylko czy mi to wolno zrobić. Później zgłosiłbym jedynie, że wymieniany był bezpiecznik i żeby zaplombowali ponownie przy następnym odczycie, za co chyba biorą 30zł.
    Jeśli nie wolno mi tego zrobić to ile wezmą za taką "usługę"?
  • REKLAMA
  • #2 14484769
    pawel3110
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    O jakiej kłódce piszesz?
  • #3 14484771
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Tomasz948 napisał:

Podczas naprawiania gniazdka pod napięciem zrobiłem zwarcie
    ....

Jestem w stanie samemu zerwać plombę, otworzyć kłódkę i wymienić bezpiecznik

Nie widzisz w tym sprzeczności? Zwracam Ci uwagę, że zwarcie w tym miejscu oznacza znacznie większy prąd zwarcia i o wiele większy większy łuk elektryczny.

Niestety, nie wiem jak się zachowa energetyka, gdy powiadomisz ją, że tam grzebałeś. Dlatego na Twoim miejscu zadzwoniłbym do nich wcześniej.
  • REKLAMA
  • #4 14484809
    Tomasz948
    Poziom 12  
    @Paw_el
    W skrzynce licznikowej jest dwoje drzwiczek, górne z zabezpieczeniem przedlicznikowym, zamykane na kłódkę i dolne większe z licznikiem. Otwierane chyba kwadratem.

Kolego retrofood, wiem, że w tym miejscu na żadne zwarcie już sobie nie można pozwolić, bo można stracić oczy jak się zewrze dwie fazy.
    Ktoś wie ile oni za takie coś biorą?
  • #5 14484811
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1503
    Tomasz948 napisał:
    Witam,
    Podczas naprawiania gniazdka pod napięciem zrobiłem zwarcie,a że nie mam różnicówki w tablicy to poszedł bezpiecznik topikowy przed licznikiem,gdzie dostęp powinna mieć tylko energetyka.

Kiedy się nauczycie, że przystępując do prac eksploatacyjnych należy wcześniej WYŁĄCZYĆ zabezpieczenie! Obecność wyłącznika różnicowoprądowego nie ma w tym przypadku nic do rzeczy, dlatego kara za przyjazd energetyki (serwisanta?) powinna wynosić minimum 1000 zł. i taki wniosek w poniedziałek wysyłam.
    Nie bez powodu płatny jest egzamin na Świadectwo Kwalifikacyjne w zakresie EKSPLOATACJI!
  • REKLAMA
  • #6 14484875
    Tomasz948
    Poziom 12  
    Kara za przyjazd? hehe. To ich zarobek,mało jeszcze im się płaci w rachunkach ?
    Łaski nie robią.To,że trzeba wyłączyć zabezpieczenie każdy wie,ale nie zawsze się chce.

Tak przy okazji zapytam,bo zauważyłem przez to awarią dziwną rzecz.Mianowicie wywaliło mi jedną fazę,a mam podciągnięte 3 fazy.Każde piętro na osobnym zabezpieczeniu.
    1 piętro mam aktualnie odcięte i teraz podczas odkręcenia wody załącza mi się przepływowy podgrzewacz wody jak zawsze i co dziwne przez tę chwile następuje włączenie światła na całym piętrze.Co elektryk skopał ?
  • #7 14484912
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4287
    Tomasz948 napisał:
    Kara za przyjazd? hehe. To ich zarobek,mało jeszcze im się płaci w rachunkach ?
    Łaski nie robią.To,że trzeba wyłączyć zabezpieczenie każdy wie,ale nie zawsze się chce.

W rachunkach płacisz za prąd, a nie za uszkodzenia powstałe z Twojej winy.
    Chciałeś być bohaterem w swoim domu, to bądź nim do końca.

Tomasz948 napisał:
    Tak przy okazji zapytam,bo zauważyłem przez to awarią dziwną rzecz.Mianowicie wywaliło mi jedną fazę,a mam podciągnięte 3 fazy.Każde piętro na osobnym zabezpieczeniu.
    1 piętro mam aktualnie odcięte i teraz podczas odkręcenia wody załącza mi się przepływowy podgrzewacz wody jak zawsze i co dziwne przez tę chwile następuje włączenie światła na całym piętrze.Co elektryk skopał ?

A podgrzewacz jaki, gdzie podłączony? My nie wróżki.

PS. Wywalić może się pijak pod sklepem.
  • #8 14484925
    retrofood
    Tomasz948 napisał:

Nic.
  • #9 14491214
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1551
    Tomasz948 napisał:
    W skrzynce licznikowej jest dwoje drzwiczek, górne z zabezpieczeniem przedlicznikowym, zamykane na kłódkę i dolne większe z licznikiem. Otwierane chyba kwadratem.

A plomby przy tych drzwiczkach czy wewnątrz przy bezpiecznikach niema ?
  • #10 14491325
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 196
    Tomasz948 napisał:
    Witam

Jestem w stanie samemu zerwać plombę, otworzyć kłódkę i wymienić bezpiecznik, pytanie tylko czy mi to wolno zrobić. Później zgłosiłbym jedynie, że wymieniany był bezpiecznik i żeby zaplombowali ponownie przy następnym odczycie, za co chyba biorą 30zł.
    Jeśli nie wolno mi tego zrobić to ile wezmą za taką "usługę"?

Zadzwoń i zapytaj no chyba jesteś w stanie.
  • #11 14491369
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1551
    Tomasz948 napisał:
    Jestem w stanie samemu zerwać plombę, otworzyć kłódkę i wymienić bezpiecznik

Przeoczyłem ten fragment. Więc niech się tu niektórzy nie obrażają jak kolega podał sumę 1000 zł to i tak będzie taniocha. Kara jaką zapłaci za kradzież prądu będzie niewspółmierna, a tak może być po kontroli i zgłoszeniu do ZE o zerwaniu plomby. To jest częstą praktyką niektórych "panów" których zatrudnia operator sieci. Zawsze odwrotnie zgłoszenie i decyzja pani w słuchawce.
    http://www.tauron-pe.pl/Dom/Awarie-i-wylaczenia/zglaszanie-awarii/Strony/zglos-awarie.aspx
  • REKLAMA
  • #12 14492309
    Tomasz948
    Poziom 12  
    Ale panikę tu co niektórzy sieją, przed zerwaniem plomby zadzwoniłem do ZE, upewniłem się czy mogę to zrobić samemu. Zerwałem plombę, otworzyłem kłódkę, wymieniłem bezpiecznik nożowy BM 40A na nowy za 9,5zł, zamknąłem RBK, przyjechali, zaplombowali za 30zł i po sprawie.
    Niektórzy mają tu naprawdę ciekawe pomysły żeby płacić 1000zł za wymianę bezpiecznika...
  • #13 14492332
    retrofood
    Tomasz948 napisał:
    Ale panikę tu co niektórzy sieją,przed zerwaniem plomby zadzwoniłem do ZE,upewniłem się czy mogę to zrobić samemu.

Masz za małą wiedzę, żeby tu marudzić. Ciesz się, że zadzwoniłeś i dostałeś zgodę.
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał, czy może samodzielnie wymienić bezpiecznik topikowy przed licznikiem, po tym jak spowodował zwarcie podczas naprawy gniazdka. W dyskusji podkreślono, że dostęp do tego obszaru powinien mieć tylko personel energetyczny, a samodzielna wymiana może wiązać się z konsekwencjami prawnymi. Użytkownicy sugerowali, aby przed podjęciem działań skontaktować się z zakładem energetycznym. Ostatecznie autor wymienił bezpiecznik nożowy BM 40A na nowy za 9,5 zł, a koszt ponownego zaplombowania wyniósł 30 zł. W dyskusji poruszono również kwestie bezpieczeństwa i odpowiedzialności za uszkodzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA