logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP EliteBook 8440p - Brak dźwięku, sterowniki instalowane wielokrotnie.

Assasin74 28 Lut 2015 12:55 7995 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego w HP EliteBook 8440p dźwięk działa tylko na słuchawkach, a na głośnikach nie?

Najbardziej prawdopodobne jest, że sterownik IDT cały czas wykrywa wpięte słuchawki, więc laptop kieruje dźwięk nie na głośniki, tylko na wyjście jack; w takiej sytuacji pomaga wymiana modułu audio z gniazdem słuchawkowym i mikrofonowym [#15264090] W wątku padła też wskazówka, że w podobnym przypadku zadziałało ponowne zainstalowanie sterowników, a potem ustawienie słuchawek jako domyślne urządzenie i głośników jako domyślne urządzenie komunikacyjne, żeby przełączanie zaczęło reagować na podłączanie i odłączanie słuchawek [#16349087]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 14485943
    Assasin74
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam Serdecznie, posiadam Laptopa HP EliteBook 8440p. Laptop firmowy, oczywiście mam uprawnienia administratora itp. Laptop miał postawiony system jednak nie ma on głosu, zainstalowałem sterowniki ze strony producenta jednak brak efektu. W urządzeniach nie ma żadnych wykrzykników. Wszystkie sterowniki są zainstalowane poprawnie. W słuchawkach dźwięk jest. Kolejny paradoks jest taki że nie ważne czy włączę słuchawki czy głośniki laptopa w ustawieniach dźwięku, i tak odtwarza na słuchawkach. Na Ubuntu dźwięk działa poprawnie.
    Załączniki:
    • HP EliteBook 8440p - Brak dźwięku, sterowniki instalowane wielokrotnie. Przechwytywanie.PNG (50.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 14489003
    Assasin74
    Poziom 14  
    Bez podłączonych słuchawek dźwięku nie ma nigdzie, jednak w Dźwiękach głośniki HP są włączone nadal i w czasie testu zielona kreska podskakuje
  • #5 14489207
    Assasin74
    Poziom 14  
    Sprawdzałem na Ubuntu i działa normalnie
  • #7 14489465
    Assasin74
    Poziom 14  
    Miałem, ten program z Intela, jednak nic nie daje. Dalej ten sam efekt.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 14490599
    Assasin74
    Poziom 14  
    Załączam zdjęcia.
    Załączniki:
    • HP EliteBook 8440p - Brak dźwięku, sterowniki instalowane wielokrotnie. 4.PNG (121.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP EliteBook 8440p - Brak dźwięku, sterowniki instalowane wielokrotnie. 5.PNG (118.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP EliteBook 8440p - Brak dźwięku, sterowniki instalowane wielokrotnie. 6.PNG (132.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP EliteBook 8440p - Brak dźwięku, sterowniki instalowane wielokrotnie. 3.PNG (137.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP EliteBook 8440p - Brak dźwięku, sterowniki instalowane wielokrotnie. 1.PNG (118.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP EliteBook 8440p - Brak dźwięku, sterowniki instalowane wielokrotnie. 2.PNG (114.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 14490609
    Assasin74
    Poziom 14  
    Na zdjęciu "1" Gdy odtwarzam muzykę to jest wizualizacja dzwięku
  • #12 14491004
    Assasin74
    Poziom 14  
    Brak zmian.
  • #13 14491122
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    Odinstaluj kartę muzyczną z menadżera urządzeń wraz z jej sterownikami. Wyczyść system programem DriverCleaner. Pobierz oficjalne sterowniki i oprogramowanie i zainstaluj ponownie.
  • #14 14491648
    Assasin74
    Poziom 14  
    Usunięte, zainstalowałem ponownie ze strony producenta laptopa. Ponownie zainstalował mi się program ze screenów ale nadal efekt ten sam
  • #16 14493041
    Assasin74
    Poziom 14  
    Mam nadzieję że o to chodziło
    Załączniki:
    • HP EliteBook 8440p - Brak dźwięku, sterowniki instalowane wielokrotnie. 02.PNG (340.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP EliteBook 8440p - Brak dźwięku, sterowniki instalowane wielokrotnie. 01.PNG (378.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 14493173
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    Na każdym screenie widać, że stale podłączone są jakieś głośniki do gniazda - jest podświetlone.
    Posprawdzaj dobrze opcje - może idzie to przełączyć.
  • REKLAMA
  • #18 14493300
    Assasin74
    Poziom 14  
    Ani drgnie, w ramach ciekawostki powiem że przeinstalowanie systemu nic nie dało.
  • #20 14493426
    Assasin74
    Poziom 14  
    Najnowszy BIOS jest.
  • #21 14495841
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    No to teraz się wypowie właściciel 2szt 8440p.

Masz wersję z grafiką intela czy ati/amd? Jakie masz drivery do grafiki? Brandowane HP czy od producenta grafiki?
    Masz zainstalowane HP QB?
    Jaki masz konkretnie system operacyjny?

Teraz podpowiedź super ekstra: odinstaluj sterowniki od dźwięku, odinstaluj sterowniki od grafiki, restart, wykorzystaj sterownik systemowy (jeśli masz Vista lub 7) do dźwięku, nie instaluj żadnych sterowników jeśli nie jest to konieczne (do dźwięku). Sprawdź czy masz dźwięk, następnie dopiero możesz zainstalować sterowniki od grafiki.
    Daj znać jak poszło.
  • #22 14496990
    Assasin74
    Poziom 14  
    Grafikę intel, sterowniki do grafiki najnowsze. hp QB jest, Windows 7 x32 Professional
    Odpowiedź super extra wykonywana była wielokrotnie. (Reinstalowałem system 3 razy).
    Nie rozumie tego, filmy oglądam na Ubuntu, wczoraj zainstalowałem Ubuntu jako drugi system. Dźwięk jest tylko na Ubuntu ale da się z tym żyć.
  • #23 14497448
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Assasin74 napisał:
    grafikę intel, sterowniki do grafiki najnowsze.

0 pkt. Nie podałeś brandu/źródła sterowników.
    Uważam, że przy każdym podaniu cechy sterowników jako "najnowsze" powinna być podana też konkretna wersja. Samo stwierdzenie "najnowsze" to tyle co "nie wiem jakie".

Assasin74 napisał:
    Odpowiedź super extra wykonywana była wielokrotnie. (Reinstalowałem system 3 razy.)

To w nawiasie, po kropce, to się tyczy tak samo podpowiedzi extra jak to przed kropką??
  • #24 14500022
    Assasin74
    Poziom 14  
    Sterownik dźwięku IDT High Definition (HD) 6.10.6257.0 pochodzący ze strony:
    http://h20564.www2.hp.com/hpsc/swd/public/rea...?sp4ts.oid=4095874&swLangOid=30&swEnvOid=4053

System Windows 7 x32 Professional, wgrywam wszystkie możliwe aktualizacje.
    Dziękuję za lekcje języka Polskiego koledze wyżej, jednak czasami zdarza mi się zapomnieć o kropce albo o wciśnięciu capslock. W szkole ostatnio byłem prawie 20 lat temu więc mi się zapominają regułki, zwłaszcza że ostatnio więcej czasu spędzam w Rosji niż w Polsce.
  • #25 14500359
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Assasin74 napisał:
    Sterownik dźwięku IDT High Definition (HD) 6.10.6257.0 pochodzący ze strony:
    http://h20564.www2.hp.com/hpsc/swd/public/rea...?sp4ts.oid=4095874&swLangOid=30&swEnvOid=4053

Kolega widział, że pytałem o sterowniki do grafiki? Bo tu jest info tylko o sterownikach do "podstawowej karty dzwiękowej" a nie graficznej.
    Czyżby oprócz lekcji interpunkcji należałoby brać też korepetycje z czytania ze zrozumieniem?
    Tak to się będziemy rok bawić w ustalanie co jest zainstalowane, skąd i dlaczego, a dźwięku dalej nie będzie :-)
  • #26 14500683
    Assasin74
    Poziom 14  
    Sterownik układu graficznego Intel High-Definition (HD) z technologią Turbo Boost 8.15.10.2559
  • #27 14500954
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Assasin74 napisał:
    Sterownik układu graficznego Intel High-Definition (HD) z technologią Turbo Boost 8.15.10.2559

A podałeś źródło? To już 4-ty raz jak pytam o szczegóły sterownika grafiki.

Poza tym, wskazałem co należy zrobić i otrzymałem informację, że nie robisz tego co ja opisuję tylko zupełnie co innego (zamiast odinstalowania sterowników z restartami - reinstalacje systemu) i to dawniej, a nie teraz. Na pytanie o sprecyzowanie, dostaję zero odpowiedzi.

Być może Twój problem wynika z braku umiejętności czytania prostych instrukcji i niemożliwości komunikacji między Tobą a wiedzą forumową, lub inną.

Nie uważam zatem, żeby była możliwość pomocy dla Ciebie, przy Twoim braku współpracy. Kolejnych pomysłów na rozwiązanie problemu nawet nie poruszę.

DriverMSG napisał:
    Na każdym screenie widać, że stale podłączone są jakieś głośniki do gniazda - jest podświetlone.
    Posprawdzaj dobrze opcje - może idzie to przełączyć.

Nie zdziwię się, jakby jednak było coś podłączone do laptopa.
  • #28 14503019
    Assasin74
    Poziom 14  
    ehhh, dobra temat skończony bo widzę że to nie ma sensu, szukasz dziury w całym. Przyczepiasz się dosłownie wszystkiego. Raz się przejechałem a Ty prześladujesz mnie teraz od prawie połowy tematu. Zamiast tracić ten czas na wytykanie mi błędów w pisowni oraz analizowania mojej osobowości.

Więc podsumowanie zrobione specjalnie dla Ciebie:
    Reinstalacje sterowników robiłem. W rejestrze sprzątałem.
    Reinstalacje systemu robiłem dla Siebie myślałem że pomoże.
    Sterowniki które poprałem pobieram ze strony producenta.
    Producentem laptopa jest firma HP, więc strona producenta to strona HP: www2.hp.com
    DiriveMSG starał się pomóc i pisał na temat. Ty starasz się robić mi lekcje Polskiego, oraz robić za okulistę i psychologa.
    Więc jak macie jakieś pomysły jak to naprawić to proszę o konkrety wbrew temu co pisze kolega wyżej potrafię czytać i pisać. A co najważniejsze jestem zdrowy psychicznie.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

ps.
    Dla ścisłości wszystkie sterowniki instaluję z tej strony.
  • #29 15264090
    adim44
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Robię mały odkop, ale może ktoś będzie szukał rozwiązania. Na jednym ze zdjęć widać że w sterowniku audio IDT wykrywa że masz coś wpięte w gniazdo słuchawek, jest to objaw najprawdopodobniej uszkodzonego gniazda i dla tego nie daje dźwięku na głośniki. Może też być uszkodzony moduł audio bo w tych laptopach lubiły się psuć. Rozwiązaniem jest wymiana modułu audio (Jest on razem z gniazdem słuchawkowym i mikrofonowym) na inny (30-40zł na allegro z przesyłką) z wymianą można sobie poradzić samemu jeśli mamy cierpliwość i trochę zdolności manualnych.
  • #30 15271351
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    @adim44 Gdybyś uważnie przeczytał wypowiedzi autora, to wiedziałbyś że moduł audio jest sprawny i działa pod Ubuntu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa HP EliteBook 8440p zgłasza problem z brakiem dźwięku na głośnikach, mimo że dźwięk działa w słuchawkach oraz na systemie Ubuntu. Po zainstalowaniu sterowników ze strony producenta, problem nie ustępuje. Użytkownik sprawdził, że w menedżerze urządzeń nie ma żadnych błędów, a wszystkie sterowniki są zainstalowane poprawnie. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia uszkodzenia głośników, reinstalacji sterowników audio oraz grafiki, a także aktualizacji BIOS-u. Ostatecznie, jeden z uczestników sugeruje, że problem może wynikać z uszkodzonego gniazda audio, co uniemożliwia prawidłowe przełączanie między głośnikami a słuchawkami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA