Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes, W211, 2002, 270CDI Elegance - Emulator maty Temic Armada

marci4 01 Mar 2015 15:30 7533 11
    marci4
    Level 31  
    Witam,
    W moim Mercedesie od pewnego czasu szwankowała mata wykrywająca zajętość fotela pasażera. Czasem działała, czasem nie. Od jakiegoś czasu postanowiła całkowicie odmówić posłuszeństwa i zasygnalizowała to radośnie świecącą się kontrolką SRS na desce.
    Bardzo niepocieszony pojechałem na diagnostykę i po odczytaniu błędów otrzymałem następujące kody błędów:
    90A6 - Rozpoznawanie zajętości przedniego fotela pasażera i fotelika dziecięcego: nieprawidłowy lub uszkodzony.
    902C - Rozpoznawanie zajętości przedniego fotela pasażera i fotelika dziecięcego: nieprawidłowy lub uszkodzony.

Ponieważ nowa mata kosztuje kosmiczne pieniądze postanowiłem znaleźć emulator, który by emulował jej obecność. Rozebrałem kawałek tunelu, aby się dowiedzieć, że posiadam kontroler Temic Armada i niestety po krótkim przeszukaniu internetu się dowiedziałem, że jest to jeden z bardziej problematycznych.
    Mercedes, W211, 2002, 270CDI Elegance - Emulator maty Temic Armada
    Niemniej jednak zakupiłem uniwersalny emulator "Julie" z CarLabImmo, lecz niestety żaden program nie chciał współdziałać z moim kontrolerem. Cały czas otrzymywałem błąd, że sygnał jest nieprawidłowy.

Teraz pojawia się moje pytanie - czy istnieje jakiś emulator, którego mógłbym użyć?

Z góry dziękuję!
    Oprysk Stonki
    Level 29  
    Jak u Piotrowskiego nic nie ma to będzie trudno.
    zodiakmenda
    Level 21  
    Może być problem w mercu żeby użyć emulatora zastanawia mnie czy jest możliwość wyprogramowania maty, popytaj fachowców od sensorów poduszek.
    marci4
    Level 31  
    No to kiepsko...

Słyszałem również, że tą matę można wyprogramować za pomocą Star Diagnostic, ale do tego trzeba mieć multiplexer Merca, a nie mam nikogo kto by mógł to zrobić.
    Podobno można te multiplexery kupić w Chinach (oczywiście będą to badziewne podróbki i chyba nie chciałbym podpinać do tego mojego auta ;/ ) a w dodatku kosztują około £150 i nie ma gwarancji, że będą działać.

Rozmawiałem również z Tomkiem z CarLabImmo i powiedział mi, że nie rozwijają już emulatorów do mat pasażera i nie przewiduje obsługi kompa Temic Armada.
    zodiakmenda
    Level 21  
    Kupować sprzęt by wyprogramować mate to troche bezsens, poszukaj elektryka co to zrobi choćby 50km od miejsca gdzie mieszkasz sensor wyślesz paczką i po problemie.
    damdam

Level 34  
    SD opanujesz temat w 15minut, włączając w to uruchomienie sprzętu. Odłącza się wtedy matę, i programuje domyślną wagę pasażera. Nic innego nie wymyślisz.
    marci4
    Level 31  
    Byłem u pewnego specjalisty od kompa i podobno wyprogramował mi matę. Niestety teraz kontrolka SRS na desce miga, a po odczytaniu błędów nie ma żadnego. Bardzo dziwne zachowanie. Powiedział mi, że to przez to, że teraz wiązka nie jest do niczego podłączona (mata ma ucięte kable.) Czy jest to możliwe?
    W weekend, jack będę miał trochę czasu to podłączę z powrotem matę tak jak było oryginalnie i zobaczymy.
    damdam

Level 34  
    Słabo. mrugający SRS oznacza, że sterownik SRS nie został prawidłowo zakodowany, lub wymagana jest procedura "Initial Startup" w DAS.
    natkr_2
    Level 2  
    Zgadza się, sterownik nie został zablokowany. Uruchomienie nie jest jedynym sposobem. Można go zablokować poprzez odpowiednie zasterowanie - zajmuje mniej czasu.
    damdam

Level 34  
    rozumiem że kontroler maty jest odłączony ?