logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Man 26.414 F2000 - Tylna oś nie podnosi się, problem z ciśnieniem w poduszkach

andrejus17 01 Mar 2015 19:23 6063 15
REKLAMA
  • #1 14490495
    andrejus17
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Od ponad roku jest problem z podnoszeniem tylnej osi. Na początku stosowałem patent z opuszczaniem "tyłka" blokowanie osi i poziomowanie. w ten sposób oś zostawała w górze.
    Po zimie Nawet patent z opuszczaniem przestał działać. Nie miałem czasu żeby to naprawić i zrobiłem kilkanascie km z opuszczoną osią. Pewnego dnia oś odżyła sama ( włącznik podnoszenia był cały czas włączony ) ale już po skończonym kursie znowu wszystko padło.

Czytałem trochę forum i myślę chociaż nie jestem tego pewny, oś nie podnosi się ponieważ z bocznych poduszek nie schodzi ciśnienie.
    Przejrzałem wszystkie kostki lelektryczne przy zaworze ecas i w jego pobliżu. Znalazłem jedną zupełnie skorodowaną ale nie mam pojęcia od czego ona jest :

Była tez i taka która dyndała nie podłączona , pod skrzynią biegów. Czy ma ona coś wspólnego z tylną osią ?

Obecnie patent z opuszczaniem znowu działa ale boje sie że za dzien lub dwa przestanie działać. Gdzie szukać usterki ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14490734
    ROKADI

Poziom 22  
    Ocena: 192
    Witam diagnostyka komputerowa i monitoring czujników cisnienia tył zaworu ecas dwa czujniki obok siebie bym sprawdził
    Konto firmowe:
    ROKADI - MAN
    Kętrzyńskiego 8, Olsztyn, 10-506 | Tel.: 660-XXX-XXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #3 14491071
    andrejus17
    Poziom 10  
    Czytałem na forum że czasem diagnostyka nic nie wykaże a problem wciąż będzie, jeśli sam ( z waszą pomocą ) nie zlokalizuje usterki to podłączymy komputer.
    Bardzo cię proszę napisz o których czujnikach piszesz ? czy są one widoczne na zdjęciu? jeśli nie to gdzie one się znajdują ?
  • Pomocny post
    #4 14491334
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1712
    andrejus17 napisał:
    Była tez i taka która dyndała nie podłączona , pod skrzynią biegów.
    To akurat jeden z zaworów intardera.
  • #5 14491867
    andrejus17
    Poziom 10  
    A ta na pierwszym zdjęciu od czego jest?

Brak podpowiedzi może świadczyć o tym że takie informacje się sprzedaje...
    Moderowany przez serwisantscani1:

• #6 14493463
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1712
    Najlepiej się sprzedaje wiedzę w postaci wykonania naprawy, jeśli kolego sądzisz że każda osoba na forum, która się tutaj wypowiada nic nie robi tylko siedzi i odpisuje to się mylisz....

Tak się składa że np. ja miałem kilka zleceń do wykonania i miałem się czym zająć, niż prędkie odpisywanie tobie.

Ale skoro sam sobie zinterpretowałeś i odpowiedziałeś na brak odpowiedzi zatem ja już nie muszę odp.
  • REKLAMA
  • #7 14493630
    ROKADI

Poziom 22  
    Ocena: 192
    Witam zrób diagnostykę i monitoringi czujników i zobaczysz jakie są wartości czy to takie trudne chyba że jest usterka mechaniczna i miech nie da rady podnieść
    Konto firmowe:
    ROKADI - MAN
    Kętrzyńskiego 8, Olsztyn, 10-506 | Tel.: 660-XXX-XXX (Pokaż)
  • #8 14493738
    andrejus17
    Poziom 10  
    Po pierwsze nie wiem gdzie są te czujniki, po drugie jak się robi taką diagnostykę ? Nie znam wartości czujnika. Czy da się go sprawdzić miernikiem ?

Dodano po 10 [minuty]:

serwisantscani1 napisał:
    Najlepiej się sprzedaje wiedzę w postaci wykonania naprawy, jeśli kolego sądzisz że każda osoba na forum, która się tutaj wypowiada nic nie robi tylko siedzi i odpisuje to się mylisz....

Tak się składa że np. ja miałem kilka zleceń do wykonania i miałem się czym zająć, niż prędkie odpisywanie tobie.

Ale skoro sam sobie zinterpretowałeś i odpowiedziałeś na brak odpowiedzi zatem ja już nie muszę odp.

Mam wrażenie jakbym zagrał na twoich nerwach i w zamian dostał w policzek. Nie jestem osobą od osądów ale muszę przyznać że troszkę się gubisz w tym co piszesz bo pisząc pierwszego posta miałeś czas, a dopisanie 3 zdań więcej nie zajęło by ci więcej niż 3 minuty.
  • #9 14494328
    kryś184
    Poziom 14  
    Ocena: 104
    Witam co chodzi o ten czujnik na pierwszym zdjęciu wygląda mi na czujnik od hamulca postojowego porostu czujnik ten rozpoznaję czy hamulec ręcznym jest włączony czy nie sygnalizuje to czerwona kontrolka P na desce rozdzielczej co chodzi podnoszenie osi jest jakaś reakcja samochodu po naciśnięciu przycisku podnoszenia osi tył pojazdu podnosi się czy kontrolka awarii poduszek zaświeca się
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #10 14494562
    andrejus17
    Poziom 10  
    Jest reakcja. Po wciśnięciu przełącznika czyli w pozycji podnoszenia osi, odczekaniu około 20 sek i wyłączeniu go słychać jak schodzi powietrze z poduszki ale nie wiem której.

Drugi objaw to taki że gdy mam włączone podnoszenie osi i chce opuścić auto na ziemię to tył nie bardzo chce się opuścić, po wyłączeniu podnoszenia auto tyłek momentalnie opada.
  • #12 14494861
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1598
    andrejus17 napisał:
    Po pierwsze nie wiem gdzie są te czujniki, po drugie jak się robi taką diagnostykę ? Nie znam wartości czujnika. Czy da się go sprawdzić miernikiem ?

Dodano po 10 [minuty]:

serwisantscani1 napisał:

Mam wrażenie jakbym zagrał na twoich nerwach i w zamian dostał w policzek. Nie jestem osobą od osądów ale muszę przyznać że troszkę się gubisz w tym co piszesz bo pisząc pierwszego posta miałeś czas, a dopisanie 3 zdań więcej nie zajęło by ci więcej niż 3 minuty.

Oddaj auto do mechanika. Odbierzesz zrobione. Zapłacisz i po sprawie.
  • #13 14494935
    golofit
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Do diagnostyki manualnej otwierasz pokrywę w kabinie która jest z napisem MAN taka prostokątna duża obok DEF-u,sa tam gniazda cztero pinowe ,a na pokrywie są opisy które to gniazda .Z dużą literą T to gniazda testowe , drugie takie same gniazdo bez literki T służy do ręcznej kalibracji zawieszenia. W gnieździe testowym podpina się małą żarówkę, ok 2Watt pod dolny prawy i górny lewy pin,analogicznie na krzyż podpina się łącznik kablowy do wywołania kodów migowych które znajdziesz na necie ,a jeśli nie to mogę przesłać. w sieci masz też pełny opis jak wykonuje się te czynności.
  • #14 14495143
    andrejus17
    Poziom 10  
    saron22 napisał:
    Oddaj auto do mechanika. Odbierzesz zrobione. Zapłacisz i po sprawie.

Oddawanie w rece mechanika w moim przypadku jest wtedy gdy nie posiadam odpowiednich narzędzi lub nie mam na to czasu. Oddam mechanikowi a ten w minute sprawdzi czujniki i zainkasuje 300 zł.
  • #15 14611879
    Hart3
    Poziom 26  
    Ocena: 474
    Kolego Andrejus 17 każda naprawa to koszty również czasu poświęconego Tobie,dlatego nie powinieneś obrażać innych.Żeby się nie nazywało że nic nie wnoszę do tematu w internecie masz plik ECAS dla autobusów pdf w dziale 5 kody migowe a w dziale 6 kalibracja. Życzę powodzenia.
  • #16 14614565
    svavecone
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Jezeli nie masz zadnej kontrolki bledu ECAS to przyczyna bedzie stricto zwiazana z usterka mechaniczna ktoregos z zaworow , do zdiagnozowania awarii potrzebujesz albo doswiadczenia ,albo chociaz schematow pneumatycznych , lecz jak piszesz ... "schodzi powietrze z poduszki ale nie wiem której" .... to nie jestem pewien abys poradzil sobie z tym problemem .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podnoszeniem tylnej osi w pojeździe MAN 26.414 F2000, który występuje od ponad roku. Początkowo stosował metody tymczasowe, jednak po zimie problem się nasilił. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną jest brak ciśnienia w bocznych poduszkach. W trakcie dyskusji poruszane są kwestie diagnostyki komputerowej, sprawdzania czujników ciśnienia oraz ewentualnych usterek mechanicznych. Użytkownicy sugerują wykonanie manualnego testu układu ECAS oraz sprawdzenie stanu zaworów. Wskazano również na możliwość korozji złączy elektrycznych. Użytkownik zadaje pytania dotyczące lokalizacji czujników oraz metod diagnostyki, a także wyraża frustrację z powodu braku konkretnych odpowiedzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA