logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena OPTICUM AX1000 ALFA - jeden TV działa, drugi nie odbiera sygnału

Alek923 02 Mar 2015 18:31 21567 12
REKLAMA
  • #1 14493432
    Alek923
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam, postaram się krótko i na temat. Tak jak w temacie. Zakupiłem antenę OPTICUM AX1000 ALFA. Połączyłem przez rozdzielacz na dwa tv z dekoderami.
    Bezpośrednio do anteny jest podłączony wzmacniacz liniowy. Jeden bez zasilacza działa bardzo dobrze, jakość na poziomie 90-100 %. Drugi z zasilaczem nie działa w ogóle.Próbowałem chyba wszystkich możliwych kombinacji. Jaki może być powód? Poniżej przedstawiam schemat instalacji.

• REKLAMA
  • #2 14493473
    jeremiw1
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Wg mnie problem jest w tym, że jeden z telewizorów niepotrzebnie dostaje zasilanie. Musisz zamontować separator napięcia.
    Na końcu jednego przewodu antenowego masz wtyk z separatorem. Drugi przewód ma założony (tak zakładam) normalny wtyk antenowy i do telewizora dociera 12v.
    EDIT: Wybacz, niedoczytałem, że to ten z zasilaczem nie działa. Ja bym na Twoim miejscu zamienił telewizory miejscami i sprawdził czy sytuacja będzie taka sama. Wykluczysz ewentualną awarię telewizora.
  • #3 14493478
    witold04
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    A jaki to typ rozdzielacza ? prawdopodobnie w nim leży twój problem, rozdzielacz może mieć izolacje galwaniczną dla DC.
    Możesz włączyć zasilacz pomiędzy wzmacniacz a rozdzielacz, powinno być ok.
  • REKLAMA
  • #4 14493511
    Alek923
    Poziom 9  
    Rozdzielacz to DIGITSAT LITE.

Myślałem o tym, żeby założyć zasilacz przed rozgałęźnikiem ale nie mam odpowiedniego wtyku
  • REKLAMA
  • #5 14493542
    witold04
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Tak jak przypuszczałem ten rozdzielacz ma brak przejścia składowej stałej dla napięcia DC.
    Poprostu wzmacniacz nie dostaje napięcia i brak masz sygnału, rada albo inny rozdzielacz albo włączyć zasilacz jak zasugerowałem wcześniej i będzie ok.
    tylko przejściówkę musisz dokupić (wtyk F gniazdo TV)
  • #6 14493613
    Alek923
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki za pomoc :) Dam znać czy pomogło
  • #7 14496248
    Alek923
    Poziom 9  
    Dzisiaj zakupiłem drugi rozdzielacz. Taki :

http://sklep.satserwis.pl/rozgaleznik-1-2-cabletech.html

Niestety powtarza się ta sama sytuacja, na jednym tv wszystko działa na drugim nic.
    Podłączyłem zasilacz przed rozdzielacz i efekt podobny, zaczął wskakiwać ekran na 10 % ale co chwilę znikał. Podłączyłem sam tv ten, który nie działa do anteny bez rozdzielacza i co ciekawe też nic to nie dało. Może coś z kablem jest nie tak?

Zauważyłem, że kabel jest przerwany i połączony izolacją. To pewnie przez to...
  • #8 14497755
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5406
    Alek923 napisał:
    Niestety powtarza się ta sama sytuacja

Ten splitter ma przesył napięcia na obydwu odnogach.
    Alek923 napisał:
    Podłączyłem zasilacz przed rozdzielacz

I tak zostawić.
    Alek923 napisał:
    kabel jest przerwany i połączony izolacją. To pewnie przez to...

Wymienić na nowy kabel.
  • REKLAMA
  • #9 14500383
    Alek923
    Poziom 9  
    Sprawy się komplikują. Spróbowałem na schemacie przedstawić jaka jest sytuacja. Ciężko opisać wszystko słowami. Sprawa wygląda w skrócie tak, że 1 dekoder i 1 tv z mpeg 4 działają ale już dwa dekodery razem nie. Dekoder jest sprawny, podłączałem do tv, który działa. Ktoś rozwiąże ten rebus i powie o co tu może chodzić? Z góry dzięki za pomoc :)

• #10 14500406
    jeremiw1
    Poziom 17  
    Wg mnie wniosek jest taki, że jak dajesz zasilanie (z zasilacza lub dekodera) to nie działa. A bez zasilania działa bez problemu.
    Nie masz tam przypadkiem wzmacniacza liniowego, który przepuszcza zasilanie do anteny? Antena jest z symetryzatorem i miałbyś zwarcie.
  • #11 14500422
    Alek923
    Poziom 9  
    Nie ma wzmacniacza liniowego. Może problem w tym, że jeden dekoder ma funkcje zasilania anteny a drugi nie?
  • #12 14500430
    jeremiw1
    Poziom 17  
    Wystarczy, że jeden dekoder ma funkcje zasilania anteny. Nie potrzeba dodatkowych źródeł zasilania. Jeżeli nie masz wzmacniacza liniowego (w pierwszym poście pisałeś, że masz) to nie potrzebujesz żadnego źródła zasilania.
    Koniecznie wyłącz napięcie 5V w menu dekodera i usuń z instalacji wzmacniacz antenowy (+zmień wtyk antenowy z separatorem na zwykły wtyk TV).
  • #13 14500438
    Alek923
    Poziom 9  
    Miałem wzmacniacz liniowy ale dziś wykręciłem, ponieważ co dziwne ze wzmacniaczem nic nie działało a bez wzmacniacza działa. Nie wiem czemu. Ok zrobie tak jak mówisz :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z anteną OPTICUM AX1000 ALFA, gdzie jeden telewizor działa poprawnie, a drugi nie odbiera sygnału. Po podłączeniu przez rozdzielacz i wzmacniacz liniowy, stwierdzono, że telewizor z zasilaczem nie działa. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie separatora napięcia oraz rodzaju rozdzielacza, który może nie przepuszczać napięcia DC do wzmacniacza. Po wymianie rozdzielacza i podłączeniu zasilacza przed rozgałęźnikiem, problem nadal występował. Użytkownik zauważył uszkodzenie kabla, co mogło być przyczyną problemu. Ostatecznie, po usunięciu wzmacniacza liniowego, telewizor zaczął działać, co sugeruje, że zasilanie z dekodera mogło być wystarczające.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA