logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer dla programisty: i5, SSD, 16GB RAM, monitor 24 z pilotem, Win 8.1 - opinie?

luckyp 02 Mar 2015 21:33 4017 39
Najlepsze odpowiedzi

Czy taki zestaw z i5, SSD, 16 GB RAM i zintegrowaną grafiką będzie dobry do pracy programisty z monitorem 24" FullHD i co w nim warto zmienić?

Tak, do monitora 24" FullHD zintegrowana Intel HD Graphics 4600 wystarczy, a z proponowanych zmian najbardziej sensowne są: SSD 256 GB zamiast 512 GB, jeśli nie potrzebujesz dużej przestrzeni na system i aplikacje, oraz lepszy zasilacz XFX Core TS 430W [#14494469] [#14494684] RAM lepiej brać jako 2x4 GB niż 1x8 GB, bo dual-channel działa tak samo, zostają dwa wolne sloty na rozbudowę do 16 lub 24 GB, a później łatwiej dołożyć kolejną parę niż szukać identycznej kości [#14495115] [#14496510] 16 GB nie jest dziś konieczne dla typowego zestawu do programowania, chyba że planujesz bardziej pamięciożerne zastosowania, np. kilka maszyn wirtualnych [#14496510] Z obudów lepiej wypada Zalman T4/T5/T1 niż SilentiumPC Brutus S30; do Zalmana T4 zmieści się chłodzenie SilentiumPC Spartan PRO HE924 [#14495115] [#14498033] [#14499240] Przy zamówieniu w Morele.net wystarczy wybrać sam montaż komponentów bez instalacji systemu, bo Windows 8.1 możesz zainstalować sam, a w promocji montaż i wysyłka były dostępne za 1 zł [#14495585]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 14494361
    luckyp
    Poziom 8  
    Witam wszystkich!

Co mnie interesuje:
    - pamięć RAM
    - procesor i5
    - dysk SSD
    - monitor 24 cale z pilotem
    - Win 8.1

Co mnie nie interesuje:
    - karta graficzna
    - dysk HDD

Po przeczytaniu forum złożyłem taki zestaw za 4 tys. zł:
    morele.net/inventory/info/HbjUtP/

Pytanie czy:
    Pyt. 1. Wbudowana karta graficzna (Intel HD Graphics 4600) będzie wystarczająca do obsługi monitora 24 cale FullHD?

Gdybym chciał potanić zestaw, to:
    Pyt. 2. Jaką jedną kość RAM 8GB mi polecacie (jedna bo chcę w przyszłości dokupić kolejne)?
    Pyt. 3. Czy branie dysku SSD 512GB ma dzisiaj sens - może wziąć 256GB, a za rok jak ceny jeszcze spadną dokupić drugi?

Obudowa:
    Pyt. 4. Chętnie wziąłbym obudowę o mniejszej głębokości - ta ma 42 cm - chciałbym taką 38-40 cm, możecie jakąś polecić, czy może nie jest to warte zachodu?

Zamówienie:
    Pyt. 5. Jeżeli będę zamawiał przez Morele.net to do Netpunktu czy Kurierem? Czy w razie awarii sprzęt mogę wówczas zwrócić do Netpunktu czy odsyłam kurierem? Czy w obu przypadkach przysługuje mi zwrot w ciągu 14 dni?

Pyt. 6. Jaką opcję złożenia komputera powinienem wybrać aby mi wszystko złożyli i sprawdzili (chyba dobrze aby zainstalowali Win 8.1)?

Pyt. 7. Co byście zmienili w tym zestawie? (Ważne są moje oczekiwania, a cena im niższa tym lepiej, ale nie jest ona kluczowa).

Edit:
    Tańszy zestaw za 3,4 tys. zł (SSD 256GB, RAM 8GB):
    morele.net/inventory/info/h4ymTT/
  • REKLAMA
  • #2 14494429
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 265
    Witam,

Osobiście dołożyłbym ramu. Tak by wszystkie banki były odsadzone, lepiej będzie się czuł procek. Nie będzie kolejkował dostępu do ramu.
  • REKLAMA
  • #3 14494469
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2420
    Zintegrowana grafika wystraczy.
    Zasilacz zmień na ten: http://www.morele.net/zasilacz-xfx-core-ts-430w-p1-430s-xxb9-697462/
    Pamięci zostaw.
    SSD - Twój wybór. Generalnie wydaje się, że 256GB jest wystarczającą przestrzenią na system i aplikacje. Ale to Ty powinieneś wiedzieć ile miejsca potrzebujesz.
    Zadzwoń do sklepu i zapytaj o punkty 5 i 6.

Dodano po 1 [minuty]:

dasej napisał:
    Osobiście dołożyłbym ramu. Tak by wszystkie banki były odsadzone, lepiej będzie się czuł procek. Nie będzie kolejkował dostępu do ramu.

Chyba żartujesz. 16GB RAM w dualu jest ilością wystarczającą na dzisiaj i jeszcze dość długo. A z tym kolejkowaniem to żart był, tak?
  • REKLAMA
  • #5 14494517
    dasej
    Poziom 32  
    I dorzuć jeszcze zwykła HDD na archiwum danych.
    Odzyskanie danych z ssd majątek kosztuje. Za tą kasę będziesz mógł wykończyć kilka dysków wirowych.
    Osobiście nie ufam dyskom SSD mimo że korzystam z Kingstona. Dla bezpieczeństwa cały katalog z pisną aplikacją zgrywam na HDD.

Dobry zasilacz to podstawa w długiej i komfortowej pracy.
    Nie pamiętam gdzie, ale na tym forum jest zestawienie zasilaczy których nie należy kupować.
  • #6 14494522
    kamerek
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Jak sie sprawuje monitor - widze ze to FLicker free (tzn wysokie taktowanie PWM) bez niebieskiego swiatla )tzn zmniejszona emisja nieb z ledów) - ???

W sklepie faktycznie dobrze dla oczu wygladal.

Ja tez musze cos kupic pod obliczenia - matlab itp programy - co proponujecie tak, zebym nie czekal wiekami na rozne obliczenia typu walk-forward backest czy tez inne na duzej liczbie danych?

Co z karta grafiki CUDA Nvidia - Matlab ponoc jej uzywa..

I zeby pasywnie chlodzic co sie da?
  • #8 14494553
    luckyp
    Poziom 8  
    dasej napisał:
    I dorzuć jeszcze zwykła HDD na archiwum danych.
    Odzyskanie danych z ssd majątek kosztuje. Za tą kasę będziesz mógł wykończyć kilka dysków wirowych.
    Osobiście nie ufam dyskom SSD mimo że korzystam z Kingstona. Dla bezpieczeństwa cały katalog z pisną aplikacją zgrywam na HDD.

Dobry zasilacz to podstawa w długiej i komfortowej pracy.
    Nie pamiętam gdzie, ale na tym forum jest zestawienie zasilaczy których nie należy kupować.

Jeżeli chodzi o HDD zamierzam kupić 2 zewnętrzne i na nich archiwizować zdjęcia, filmy, kody źródłowe (plus zewnętrznych HDD, że będę je mógł podłączyć do laptopa).

Zasilacz do mojego zestawu brałem z zestawów proponowanych na forum - stąd mnie zdziwiła inna propozycja...
  • #9 14494648
    dasej
    Poziom 32  
    luckyp napisał:

Jeżeli chodzi o HDD zamierzam kupić 2 zewnętrzne i na nich archiwizować zdjęcia, filmy, kody źródłowe (plus zewnętrznych HDD, że będę je mógł podłączyć do laptopa).

Dlaczego zewnętrznie? Zewnętrze też mam ale stały lokalny daje większą wygodę.
    Napisałem krótki skrypt który szybko i automatycznie wszystko kopiuje.
    Dlatego tak zrobiłem bo nie chciało mi się ciągle podpinać dysku.
    A pisanie na dwóch komputerach przez przenoszenie danych to pomyłka, zawsze się o czym zapomni,
    i algorytmy zaczynają się rozjeżdżają. I czasami trzeba od tego odpocząć.

Na HDD również trzymam pocztę i katalog user. Jak zmieniam windę to tylko wskazuje nowe miejsce pracy i po temacie mam wszystko z powrotem.
  • #10 14494671
    luckyp
    Poziom 8  
    dasej napisał:
    Dlaczego zewnętrznie? Zewnętrze też mam ale stały lokalny daje większą wygodę.
    Napisałem krótki skrypt który szybko i automatycznie wszystko kopiuje.
    Dlatego tak zrobiłem bo nie chciało mi się ciągle podpinać dysku.
    A pisanie na dwóch komputerach przez przenoszenie danych to pomyłka, zawsze się o czym zapomni,
    i algorytmy zaczynają się rozjeżdżają. I czasami trzeba od tego odpocząć.

W sumie słusznie... wezmę wewnętrzny HDD:
    Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003)

Natomiast SSD zmniejszę do 256GB:
    Dysk SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s 7mm (CT256MX100SSD1)

Mam jeszcze zgrzyt z tym zasilaczem, zaproponowany nie ma żadnych opinii:
    Zasilacz XFX Core TS 430W (P1-430S-XXB9)
    Może macie jakiegoś pewniaka?

Aktualnie zestaw wygląda tak:
    morele.net/inventory/info/b81PV1/
  • #12 14494698
    dasej
    Poziom 32  
    Na ważne archiwum weź 500 na 5000RPM.
    Mniejsze upakowanie danych na talerzu i dłużej wytrzyma, oraz miej hałasuje. Szukaj raczej cichego.
  • #18 14494862
    dasej
    Poziom 32  
    Uważam że 16 przy 4 rdzeniowym i5 wystarczy. Jaki sem jest dokładać za jakiś czas.
    Za 2-3 lata 6 rdzeniowy i7 będzie za takie pieniądze. I te ramy będą już stare.
  • #19 14495115
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8237
    luckyp napisał:

Dysk 2.5" do laptopa? Poważnie? Nie ma co kombinować, ten ST1000DM003 to był dobry wybór, specjalnie głośny też nie jest.

luckyp napisał:
    Pyt. 4. Chętnie wziąłbym obudowę o mniejszej głębokości - ta ma 42 cm - chciałbym taką 38-40 cm, możecie jakąś polecić, czy może nie jest to warte zachodu?

Zalman T4/T5/T1, niby MicroATX, ale dobrze zorganizowane. Nawet ze średniej klasy grafiką nie ma w niej piekarnika, a są dość krótkie.

luckyp napisał:
    yt. 5. Jeżeli będę zamawiał przez Morele.net to do Netpunktu czy Kurierem? Czy w razie awarii sprzęt mogę wówczas zwrócić do Netpunktu czy odsyłam kurierem? Czy w obu przypadkach przysługuje mi zwrot w ciągu 14 dni?

Zakup poza siedzibą operatora umożliwia zwrot. Czy odbierzesz w netpunkcie, czy od kuriera - nie ma to znaczenia.
    luckyp napisał:
    Pyt. 6. Jaką opcję złożenia komputera powinienem wybrać aby mi wszystko złożyli i sprawdzili (chyba dobrze aby zainstalowali Win 8.1)?

Ja bym wziął tylko opcję montażu elementów (bez instalacji OS), do tego skorzystał z promocji, w której ten montaż i wysyłka kurierem są razem za złotówkę. Windowsa chyba sam zainstalujesz, a wyjdzie 98zł i wysyłkę taniej.

Co do ramu skłoniłbym się ku 2x4GB Crucial Ballistix, chyba że Kolega ma faktycznie powód, by wydawać pieniądze na 16GB. W większości przypadków jest to aktualnie zbędne (chociaż tak jak pisałem, zależy od konkretnego przypadku).
  • #20 14495404
    kamerek
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    No wlasnie - nie wiem czy jest sens kupowac cos na przyszlosc.

W sumie PC skladak ma sens jesl chce sie miec wiecej mocy niz laptop za nizsza cene i np zeby byl chlodzony pasywnie caly. No i jak sie nie pracuje w terenie.

I tak sie sockety zmieniaja, wiec mobo do kosza itp. I tak co 3-5 lat trzeba zmienic jak sie jest up to date, no moze do netu - to nawet 8 -10 lat wytrzyma.

Ale do obliczen jak ma zarabiac nasiebie to max 3 lata. komp.

Sam wlasnie sie zastanwim cokupic.
  • #21 14495585
    Ationx
    Poziom 35  
    Ocena: 322
    Jak już kolega wyżej napisał - branie montażu z instalacją systemu jest bez sensu. Bierz sam montaż z poniższej promocji, a system postawisz sobie sam.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
    Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
    Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
    chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
    Montaż komponentów (zestaw komputerowy od trzech elementów bez dodatkowego chłodzenia procesora)
    http://www.morele.net/montaz-komponentow-zest...-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
    to ta usługa.
    Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
    chłodzenie na procesor
    Montaż komponentów (zestaw komputerowy od trzech elementów z dodatkowym chłodzeniem procesora)
    http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
    W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
    O44Y129AC8
    i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
    Alternatywnie zamiast montażu możesz wybrać kartę sieciową wi-fi Asus USB N10 Nano
    http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/
    Wtedy przy zamawianiu skorzystaj z kodu
    WP35ZXZG5A
    i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.
  • REKLAMA
  • #22 14496421
    luckyp
    Poziom 8  
    dt1 napisał:
    Dysk 2.5" do laptopa? Poważnie? Nie ma co kombinować, ten ST1000DM003 to był dobry wybór, specjalnie głośny też nie jest.

Przekonałeś mnie.

dt1 napisał:
    Zalman T4/T5/T1, niby MicroATX, ale dobrze zorganizowane. Nawet ze średniej klasy grafiką nie ma w niej piekarnika, a są dość krótkie.

Tej sugestii mi brakowało - na ten moment przymierzam się do Zalman T4.

dt1 napisał:
    Ja bym wziął tylko opcję montażu elementów (bez instalacji OS), do tego skorzystał z promocji, w której ten montaż i wysyłka kurierem są razem za złotówkę.

Słusznie.

dt1 napisał:
    Co do ramu skłoniłbym się ku 2x4GB Crucial Ballistix, chyba że Kolega ma faktycznie powód, by wydawać pieniądze na 16GB.

Faktycznie 8GB powinno wystarczyć w razie co mogę dokupić kolejne kości.
    Choć cały czas mnie dziwi, że sugerujecie 2x4GB, a nie 1x8GB - tak by mi zostały 3 sloty... może coś polecicie w jednej kości (1x8GB)?

Aktualnie mój zestaw wygląda tak:
    http://www.morele.net/inventory/info/vKByRb/
    Jak macie uwagi to chętnie przyjmę :)
  • #23 14496510
    dt1
    Admin grupy komputery
    Według mnie zestaw OK. Co do RAMu - w przypadku wybrania 2x4GB zostaną Ci dwa sloty, które spokojnie pomieszczą kolejny zestaw dual - rozszerzając pamięć do 16 lub 24GB. Sądzę, że platforma ta się zestarzeje nim będziesz potrzebował więcej (jest duża szansa, że na tej płycie powyżej 8GB nawet nie będziesz montował - chociaż jak wcześniej zaznaczyłem - jest to kwestia potrzeb - jeśli na przykład zechcesz uruchamiać kilka maszyn wirtualnych jednocześnie to dużo RAMu może się przydać).
    Z drugiej strony kupując jedną kość RAMu później powinieneś jej do pary kupić taki sam moduł, drugą parę można dać inną. Jeśli będziesz chciał kupić za 2-3 lata - może być problem z dobraniem identycznego modułu.
  • #24 14496540
    luckyp
    Poziom 8  
    dt1 napisał:
    Według mnie zestaw OK. Co do RAMu - w przypadku wybrania 2x4GB zostaną Ci dwa sloty, które spokojnie pomieszczą kolejny zestaw dual - rozszerzając pamięć do 16 lub 24GB. Sądzę, że platforma ta się zestarzeje nim będziesz potrzebował więcej (jest duża szansa, że na tej płycie powyżej 8GB nawet nie będziesz montował - chociaż jak wcześniej zaznaczyłem - jest to kwestia potrzeb - jeśli na przykład zechcesz uruchamiać kilka maszyn wirtualnych jednocześnie to dużo RAMu może się przydać).
    Z drugiej strony kupując jedną kość RAMu później powinieneś jej do pary kupić taki sam moduł, drugą parę można dać inną. Jeśli będziesz chciał kupić za 2-3 lata - może być problem z dobraniem identycznego modułu.

Rozważę więc od razu 16GB (2x8GB):
    http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballisti...-1600mhz-1-5v-bls2cp8g3d1609ds1s00ceu-472802/

Zestaw:
    http://www.morele.net/inventory/info/zx0ra/
  • #27 14498033
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zasilacz u dołu nie przeszkadza, żeby komputer stał na podłodze. Po prostu filtr przeciwkurzowy raz na kwartał przedmuchasz. Zdecydowanie lepszą konstrukcję ma Zalman, raczej na S30 bym go nie zmienił.
  • #28 14498037
    luckyp
    Poziom 8  
    dt1 napisał:
    Zasilacz u dołu nie przeszkadza, żeby komputer stał na podłodze. Po prostu filtr przeciwkurzowy raz na kwartał przedmuchasz. Zdecydowanie lepszą konstrukcję ma Zalman, raczej na S30 bym go nie zmienił.

OK, dzięki.
  • #30 14498825
    luckyp
    Poziom 8  
    Ationx napisał:
    Tak właściwie to ten Pivot jest Ci niezbędny? Bo ten sam monitor bez funkcji Pivota jest 150 złotych tańszy...
    http://www.morele.net/monitor-iiyama-x2483hsu-b1-593921/

Tak pivot jest potrzebny. Monitor to element do którego jestem najbardziej przekonany.

Raczej targają mną wątpliwości dotyczące:
    - a może dedykowana grafika (mój dzieciak czasami gra w gry na przeglądarce),
    - czy do procesora nie powinienem dać lepszego chłodzenia,
    - nie bardzo mam w domu miejsce na obudowę (lepszy byłby All-in-one - ale nie chcę) - stąd szukam czegoś zgrabnego,
    - czy dyski ssd są bardziej zawodne od hdd - jeżeli nie to bym nie potrzebował hdd,
    - może z RAM faktycznie przeginam i 8GB wystarczy.
    Z niektórymi wątpliwościami muszę się zmierzyć sam - ale oczywiście opinie forumowiczów mi bardzo pomagają :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje opinii na temat zestawu komputerowego dla programisty, który zawiera procesor i5, 16GB RAM, dysk SSD oraz monitor 24 cale z pilotem, działający na systemie Windows 8.1. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wystarczalności zintegrowanej karty graficznej Intel HD Graphics 4600 do obsługi monitora FullHD, zalecenia dotyczące pamięci RAM (sugerowano 8GB jako wystarczające), oraz sensowności wyboru dysku SSD o pojemności 512GB w porównaniu do 256GB. Użytkownik rozważał również zakup obudowy o mniejszych wymiarach oraz metody zamówienia sprzętu. W odpowiedziach podkreślono znaczenie zasilacza oraz bezpieczeństwa danych, sugerując dodanie dysku HDD do archiwizacji. Wskazano na różne modele zasilaczy i chłodzeń, a także na preferencje dotyczące monitorów i ich parametrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA