logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ASUS X53S - Nie wyłącza się i nie przechodzi w stan uśpienia w Windows 7

BartekEdifice 03 Mar 2015 14:09 1230 1
REKLAMA
  • #1 14496169
    BartekEdifice
    Poziom 10  
    Witam
    Problem dotyczy laptopa ASUS X53S w systemie Windows 7 x64. Kilka dni temu obejmował wyłącznie przejście w stan uśpienia, obecnie bardziej mi doskwiera, ponieważ nie jestem w stanie wyłączyć go inaczej, niż przez "uduszenie". Po wybraniu opcji zamknij/uśpij wszystko przebiega normalnie, ekran robi się czarny, gaśnie dysk, jednak wiatrak wciąż pracuje i świeci się dioda przy przycisku power oraz karcie sieciowej WiFi. Jednak nie ma najmniejszych problemów, by zresetować komputer - wtedy wszystko przebiega wzorowo.

Zanim założyłem temat, próbowałem na wiele sposobów rozwiązać ten problem:
    - sprawdziłem taśmę łączącą przycisk POWER z płytą główną (2 dni temu laptop był rozkręcany w celu wyczyszczenia go z kurzu, płyta główna nie była jednak demontowana)
    - podpiąłem inny zasilacz (też oryginalny marki ASUS)
    - wykonałem przywracanie systemu - powiodło się w 100%
    - zgodnie ze wskazówką znalezioną w sieci edytowałem w rejestrze klucz PowerDownAfterShutdown (zmieniając wartość z 0 na 1)
    - skontrolowałem i edytowałem na próbę opcje zasilania w systemie
    - uruchomiłem tryb awaryjny, przy wyłączaniu zatrzymał się na etapie "Trwa zamykanie..." - to nie zdarza się poza tym trybem
    - BIOS został przywrócony do ustawień domyślnych.

Na ten moment nie mam więcej pomysłów, jak sobie z tym poradzić. Czy ktoś orientuje się, co może być przyczyną tej usterki? Z góry dziękuje za jakieś wskazówki. Mam małe obawy co do przeinstalowania systemu, ponieważ nie mam pewności, czy to rozwiązałoby problem, czy dotyczy on bardziej sprzętu niż oprogramowania (obecnie mam mimo wszystko działający sprzęt, a nie chcę, by został on całkiem unieruchomiony).
  • REKLAMA
  • #2 17882932
    BartekEdifice
    Poziom 10  
    Zmiana baterii.
REKLAMA