logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować jednocześnie połączenie szerokopasmowe i WiFi na Lenovo y50-70?

sebek767 03 Mar 2015 14:28 3369 3
REKLAMA
  • #1 14496215
    sebek767
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, mam problem z połączeniem szerokopasmowym i wifi. Kiedy próbowałem na początku podłączyć kabel do komputera aby zwiększyć prędkość internetu bo od jakiegoś czasu działał on coraz gorzej gdy było połączenie przez wifi (nie ładowało filmów, ciągle rozłączanie itp.) Na początku nie dało się chciało go skonfigurować wyskakiwał błąd 651. Kombinowałem aż w końcu gdy pozamieniałem kable przy modemie zadziałało, ale wystąpił drugi problem... router mimo iż był podłączony do modemu nie udostępniał wifi. Zamiana kabli odwróciła sytuację. I nie mam pojęcia czy może być tak zrobione aby komputer miał połączenie szerokopasmowe a do tego żeby router udostępniał wifi czy nie. A telewizja gdzie by nie była podłączona to działa... Poniżej zamieszczam zdjęcia z podłączonymi kablami. Posiadam Lenovo y50-70 win 8.1. Może podłączenie lapka do internetu przez kabel to głupi pomysł ale narazie sie nigdzie nie wybieram, a różnica miedzy prędkością internetu jest ogromna (przynajmniej dla mnie :) )

Zdjęcia z kablami:
    Jak skonfigurować jednocześnie połączenie szerokopasmowe i WiFi na Lenovo y50-70?

Różnica prędkości internetu:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14496431
    yojoe
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Rozwiązań jest kilka, gdzie najprostszym byłoby kupno choćby używanego po taniości modem-routera wifi bo na kiego Ci taka choinka elektroniczna ;)

Natomiast w obecnej konfiguracji, do modemu podepnij kablem tylko tplinka( port 1 w modemie i port 2 w tpl), a TV i PC do tplinka (porty 3 i 4).
    W modemie i tpl włącz dhcp (bez kombinowania w bridge czy repeatery). To tpl ma przydzielać adresacje IP urządzeniom po kablu i po wifi.

Sprawdź w zarządzaniu TPL czy otrzymał adres IP z modemu.
    Jeśli tak, pozostaje już tylko odpowiednio skonfigurować dhcp i dostęp wifi w tpl.
    Howto znajdzisz na stronie TPL.
  • REKLAMA
  • #3 14496898
    sebek767
    Poziom 9  
    No chyba tak bedę musiał zrobić ;)

Nic nie zmienia się jeśli chodzi o prędkość internetu przy takim podpięciu kabli. Poza tym w tpl modem musi byc podpięty do wejścia WAN (później są porty 1,2,..) inaczej internet nie działa. W tpl jak włączyłem dhcp (chyba włączyłem, jeśli robiłem wszystko dobrze) to internet nie działał, a w modemie niestety nie wiem jak to zrobić.

Teraz gdy podłączyłem się przez połączenie szerokopasmowe to prędkość wzrosła prawie do 7Mbps.

Co do najprostszego rozwiązania to czy Netiaspot byłby do tego dobry? Czy są lepsze urządzenia?
  • #4 14499224
    sebek767
    Poziom 9  
    Nie wiem jak to zrobiłem ale coś kombinowałem z tym routerem i cos wyłączyłem i musiałem resetować router. Jakoś mi się udało wejść do ustawień routera, że go skonfigurowałem bez płytki (już sam nie wiem jak to się stało :D). Zrobiłem speedtest i prędkość internetu wzrosła do prawie 4Mbps nie tyle ile powinno ale jest :P popatrzyłem jeszcze na ustawienia DHCP i zauważyłem, że automatycznie się to włączyło i skonfigurowało więc może przez to, nie pamiętam jak było wcześniej ale chyba nie było tam żadnych adresów IP ani nic.

Chyba pomogło to że automatycznie sie DHCP ustawiło albo co nie wiem bo teraz wszystko śmiga :)
REKLAMA