logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OPEL SC202(C) - Jak odblokować radio po błędzie SAFE?

Marek777 18 Maj 2005 12:34 3504 18
REKLAMA
  • #1 1503416
    Marek777
    Spec od TV
    Ocena: 18
    Witam. Męczę radyjko z OPLA model SC202(C) . Mam oyginalną instrukcję oraz RADIO PASS ze zgadzającym się z radiem numerem fabrycznym i kodem. Radyjko nie grzebane, wyjęte prosto z autka, klient twierdzi, że próbował wprowadzić kod z RADIO PASS wiele razy bez skutku...:(
    Do mnie trafiło z błędem 0SAFE i nie pytało o kod nawet po 20 godzinach włączenia a według instrukcji maksymalny czas oczekiwania na code to 320min ???
    Wreszcie po przepalcowaniu kwarca 4MHz procka wskoczyło na 9SAFE wbiłem znany kod i 8SAFE, kolejna próba 7SAFE...???... :(
    Mam pytanie czy w tym modelu SC202(C) jest możliwość zmiany kodu z poziomu klawiszy ( poprzez użytkownika ) może dlatego nie przyjmuje oryginalnego kodu ???
    Zabrałem się do odczytania procka i mam kolejny problem :(
    Siedzi tam ZC408658CFN skonfigurowałem jako 68HC05B6 i nie mogę uzyskać komunikacji ani poprzez MOTOROLA C... ani programami z DOSa . Podłączane do procka linie nie obciążają ale w końcu mimo to podniosłem wszystkie łączone nogi od druku i dajej nic .
    Programy i interfejs na MAX232 pewne i wykożystywane kilkudziesięciokrotnie ale w innych modelach radyjek na Motorolach...
    SC202(C) robię pierwszy raz i mam pytanie co robię żle lub jakie mają Koledzy doswiadczenie z TYM modelem ???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1503606
    ochendal
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    0 SAFE to zazwyczaj "wysypana" tresc EEPROMU i równiez zabzpieczony EEPROM.Jedyne wyjscie w takiej sytuacji to skasowac EEPROM i wgrac od nowa cala zawartosc.

Dodano po 2 [minuty]:

jeszcze odpowiedz na pierwsze pytanie.Kod jest staly,bez mozliwosci zmiany z poziomu klawiatury
  • REKLAMA
  • #3 1503668
    Marek777
    Spec od TV
    OK. Dzięki za info ale nadal mam problem jak odpalić komunikację...???
  • #4 1504202
    ochendal
    Poziom 16  
    Komunikacja,przy zablokowanym dostepie do eepromu,jest niemozliwa.Przy skasowaniu eepromu skasuje sie tez bit zabezpieczajacy i komunikacja znowu bedzie mozliwa. Kasowanie wykonac mozna specjalna kasowarka,a nie po nawiazaniu komunikacji
  • Pomocny post
    #6 1504565
    ochendal
    Poziom 16  
    zrób sobie kasowarke .Bylo o tym na forum.W miare prosta konstukcja
  • REKLAMA
  • #8 1505011
    KrzychoB
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Robiłem kilka takich i nie było problemu. Ale po co odrazu paluszek na kwarc? Moja rada to jeśli wszystko dobrze podłączyłeś to jeszcze pin 52 przez 1,5k do 5V. Robię te radia "Darkiem" pod dosem i nie ma problemów. Chyba, że już było robione u "fachowca" za 10zł.
  • #9 1505808
    Marek777
    Spec od TV
    Radio nie ruszane. Jedynie co mogło mu zaszkodzić to jakieś iskrzenia na klemach akumulatora lub może rozruch auta na dopiętym zewnętrznym akumie ?
    "Darka" też znam, ale brak komunikacji i w tym przypadku.
    Zanim będę miał "kasownik" spróbuję jeszcze z tą dodatkową polaryzacją pin 52, może ruszy ???
    Dzięki za powyższe sugestie i przyjmuję dalsze :)
  • REKLAMA
  • #10 1505965
    motka
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam

to radio ładnie komunikuje się z motor 05 po odłączeniu 22nogi od reszty układu,
    powodzenia adamo
  • #11 1506017
    Marek777
    Spec od TV
    motka napisał:
    witam

to radio ładnie komunikuje się z motor 05 po odłączeniu 22nogi od reszty układu,
    powodzenia adamo

Temat odłączania 22nogi HC05 od układu radia znam ale to pomaga szczególnie w CAR300. W tym przypadku nie pomogło :( pisałem wyżej, że podnosiłem wszystkie komunikowane nogi...
  • #12 1506061
    genek75
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Czy ma kroś opis w jaki sposób kasownik sygnalizuje czy procesor jest uszkodzony czy sprawny.
  • #13 1506066
    robert74
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Przy 0 SAFE procek się zabezpiecza,a "paluszkiem" namieszałeś mu w pamięci w okoklicach LB i komórek z kodem natomiast SECURITY BIT się nie zmieniłi dlatego nie masz komunikacji bo proc dalej jest zabezpieczony.
  • #14 1506516
    Marek777
    Spec od TV
    OK. Wyczerpałem już metody uzyskania komunikacji, rozumiem, że procek jest zbezpieczony i bez kasownika się nie obejdzie...
  • #15 1509712
    EndriuWspaniały
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Sprawdź czy zasilacz którego używasz ma 12V !!!!!!!!!! i zasilacz jest DOBRZE STABILIZOWANY !!!!!!!!!!

U mnie to był problem z BOOT-owaniem :)

Sprzwdziełem, poprawiłem co nieco i jest OK :)
  • #16 1509814
    genek75
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Proszę o pomoc w obsudze kasownika.
    Czy ma kroś opis w jaki sposób kasownik sygnalizuje czy procesor jest uszkodzony czy sprawny itd.
  • Pomocny post
    #17 1510741
    EndriuWspaniały
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mam nadzieję że tym plikiem ci pomogłem ;)

W skład tego pliku wchodzi:

1. Opis procedury KASOWANIA i SPRAWDZANIA

2. Objaśnienie znaczenia "błyśnięć" diód

3. Schemat Kasownika
    -------------------------------

Endriu
    Załączniki:
    • KASOWNIK HC 05.zip (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 1511318
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Temat tego modelu wraca jak bumerang. Wystarczy trochę poczytać i wszystko jasne. Np. tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic106358.html
    Mogę potwierdzić, że można zrobić to radio bez wyjmowania procesora, jednak wymaga to dużo cierpliwości. Nie każde nawiązanie komunikacji umożliwia zapis eepromu, ale po kilku razach można zmienić komórkę odpowiedzialną za zabezpieczenie. Potem komunikacja bez problemu.
  • #19 1514656
    Marek777
    Spec od TV
    Są na forum Koledzy, którzy już wiedzą wszystko o "motorolach" ;) , są tacy, którzy mają wlaśnie kolejne doświadczenie w tym temacie za sobą - jak ja :) , a i pewnie jeszcze nieraz i ten temat powróci, bo każdy musi mieć swój pierwszy raz... a nie zawsze czytając stare posty można być pewnym właściwego rozwiązania swojego problemu. Ja zadałem w moim postcie dwa pytania, na pierwsze otrzymałem jasną odpowiedź, na drugie pytanie ( czy są jakieś problemy z komunikacją w tym modelu ) wielu Kolegów podało, że NIE i że ten model robią bez problemu. A jeśli nie ma komunikacji to procesor jest "zaprotegowany".
    Finał mojej naprawy jest taki: po wylutowaniu procka z radyjka nadal miał brak komunikacji nawet w zewnętrznym programatorze!!! Wpakowałem HC05 do testera - kasownika (nazwa potoczna), test wykazał, że procek jest OK. Przełączyłem na kasowanie i w/w układ pokazał wszystko OK - zgodnie z opisem i tabelą. Następnie do programatora i :) komunikacja OK za pierwszym razem, odczytałem oczywiście same FF, wpakowałem w EEPROM to co mu brakowało i po powtórnym odczytaniu dla sprawdzenia wrzuciłem procek do radyjka. Oczywiście na koniec zadowolony klient odjechał OPLEM słuchając ulubionej muzyczki ze swojego SC202(C) :) .
    Dziękuję Wszystkim za zainteresowanie i pomoc, Tym obecnym na tej stronie jak również nieobecnemu jano2300 (trochę sobie poczytałem...)
    Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Radio OPEL SC202(C) po błędzie 0SAFE wskazuje na uszkodzoną lub zabezpieczoną pamięć EEPROM, co uniemożliwia wprowadzenie kodu zabezpieczającego. Kod jest stały i nie można go zmienić z poziomu klawiatury. Aby odblokować radio, konieczne jest skasowanie EEPROM za pomocą specjalnego kasownika, co usuwa zabezpieczenie i umożliwia ponowną komunikację z procesorem. Próby komunikacji z procesorem ZC408658CFN (konfigurowanym jako 68HC05B6) bez uprzedniego skasowania zabezpieczeń są nieskuteczne. Wskazane jest stosowanie stabilizowanego zasilania 12V oraz odpowiedniego podłączenia pinów, np. podciągnięcie pinu 52 do 5V przez rezystor 1,5kΩ. Po skasowaniu zabezpieczeń i odblokowaniu EEPROM możliwa jest komunikacja i wprowadzenie kodu. Wymiana kwarcu nie rozwiązuje problemu zabezpieczeń. Kasownik sygnalizuje stan procesora poprzez miganie diod, co pozwala ocenić jego sprawność. Możliwe jest odblokowanie radia bez wyjmowania procesora, ale wymaga to cierpliwości i wielokrotnych prób komunikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA