logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dwuteownik w stanie jak na zdjęciach może posłużyć do odlania belki

egk1979 04 Mar 2015 19:48 6540 10
REKLAMA
  • #1 14500443
    egk1979
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Czy dwuteownik w stanie jak na zdjęciach może posłużyć do odlania belki nadprożnej. Jest to już chyba kilkudziesięcioletni tregiel leżący w ziemi. Chciałem go pociąć , pospawać podwójnie i umieścić jako nadproże w wykuwanych drzwiach. jeśli chodzi o jego "nośność" to bym się bardzo nie obawiał, bo na pewno nie będzie gorszy od paru prętów stalowych, bardziej boję się że jego nie da się zbyt dobrze odczyścić ze rdzy i rdza ta dalej będzie się rozwijać w betonie mogąc go w przyszłości rozsadzić. Przy okazji drugie pytanie- czy pomalowanie podkładem antykorozyjnym tego tregla przed zalaniem betonem raczej pomoże, czy raczej zaszkodzi.
    Fachowcom zbrojarzom będę wdzięczny. Nie mam co z nim zrobić, a była by to pożyteczna forma utylizacji.
    Rzadko tu zaglądam i coś nie pasuje, nie ma na liście żadnego forum żebym mógł dopasować pytanie. Moderatora ewentualnie proszę o przeniesienie w bardziej dopasowaną tematykę.
    Załączniki:
    • Czy dwuteownik w stanie jak na zdjęciach może posłużyć do odlania belki two.JPG (5.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy dwuteownik w stanie jak na zdjęciach może posłużyć do odlania belki one.JPG (5.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14500691
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 14500967
    egk1979
    Poziom 10  
    Z tą farbą to tak myślałem że tylko osłabi wytrzymałość, ale z twojej odpowiedzi niestety nie wynika czy jest sens robienia tych nadproży. Drzwi mają być 80-tki, więc przy podwójnie zastosowanym dwuteowniku 140 raczej o wytrzymałość bym się nie obawiał, bardziej się boję czy ewentualna dalsza korozja nie będzie zachodziła, mogąc w przyszłości uszkodzić całą belkę.
  • #4 14501012
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 14501945
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Kolega podał że drzwi 80-siątki, więc otwór w ścianie na nie 90cm, zatem na tej długości ta belka by pracowała. Ma to znaczenie bo wiadomo że drzwi bywają szersze, w tym przypadku raczej nie bo ten dwuteownik potężny jak na nadproże. Jest problem z rdzą i z tym jak z niego zrobić żelbetonową belkę, jeśli go ułożyć tą szerszą płaszczyzną końcami na murze to po zalaniu betonem w szalunku 2teownik "przecina" belkę na pół. Fragmenty betonu z obu stron po obciążeniu odpadną od żelaza.
    Nie prościej kupić kilka prętów żebrówki, a to żelastwo, z uwagi na niezłą wagę na złom?
  • #6 14502763
    egk1979
    Poziom 10  
    No właśnie z przewiezieniem na złom jest problem, bo dwuteownik ma ponad 8 m długości i do malucha go nie wsadzę. Ciąć żeby wywieźć na złom mi się nie opłaca, tym bardziej za transport płacić.
    Raczej planowałem go zespawać podwójnie na pionowo jakimiś prętami i dopiero zalać betonem. Drzwi chcę wybijać pod koniec kwietnia, więc o belkach muszę już teraz pomyśleć, bo beton musi z miesiąc wiązać.
  • #7 14503871
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    A nie prościej 4 druty 12mm żebrowane, jarzemka co 15cm, wymiar belki 25x25cm
  • #9 14505411
    egk1979
    Poziom 10  
    Jeśli będą całkowicie zalane betonem i oprócz tego na zewnątrz pójdzie ocieplenie styropianem 10 cm to chyba nie będzie z tym wielkiego problemu (z przemarzaniem) a z prętami pewnie łatwiej, ale chciałem po prostu wykorzystać słupa z którym nie mam co zrobić. I tak będę teraz musiał szukać murarza bo będzie parę ścianek działowych to z nim pogadam.

Na razie dzięki wszystkim za zainteresowanie, jak znajdę murarza, to przekażę jego opinię
  • #10 14517940
    kokospeed
    Poziom 10  
    Jaka jest grubosc muru? (gorna polka jest troche mala). Ile ma otwor w swietle?
    O korozje sie nie martw. Oczyscic dobrze i zaciapac grubo zaprawa cementowa. (PH betonu zabezpieczy przed postepem korozji) Pomiedzy gorna i dolna polke wmuruj cegly oplec siatka rabitza i otynkuj. Pamietaj by ksztaltownik oprzec na poduszcze betonowej (jesli jest wieksza rozpietosc) lub 3 warstwach cegiel.
  • REKLAMA
  • #11 14519045
    egk1979
    Poziom 10  
    W końcu jakieś konkrety. Drzwi planuję 80-tki, więc otwór w świetle będzie chyba 90cm, ale jeszcze konkretnych drzwi nie mam upatrzonych. Mur ok 40 cm (1,5 pustaka). Cieszy mnie ta korozja, że nie trzeba się tym martwić, ale trochę nie wiem co to jest górna i dolna półka, zakładam że te 90 cm to nie jest dużo. A czy brać tę szynę podwójnie?, bardziej chodzi o ciężar niż o oszczędność, bo taka belka to ciężka wyjdzie.
    Poduszki betonowe mają być odlane wcześniej niż kładziona belka, czy wszystko razem zalać po ustawieniu belki na swoim miejscu?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy dwuteownik w złym stanie, leżący w ziemi, może być użyty do odlania belki nadprożnej. W odpowiedziach podkreślono, że porównanie do prętów zbrojeniowych jest niewłaściwe, ponieważ belka pracuje na zginanie, a nie na rozciąganie. Istnieje obawa, że korozja może osłabić belkę, co może prowadzić do jej pęknięcia. Zasugerowano, aby dobrze oczyścić dwuteownik i zastosować zaprawę cementową, co może pomóc w zabezpieczeniu przed dalszą korozją. Użytkownik rozważał również malowanie podkładem antykorozyjnym, ale opinie wskazują, że może to osłabić wytrzymałość. Wskazano na możliwość użycia prętów żebrowanych jako alternatywy. Użytkownik planuje dalsze kroki po konsultacji z murarzem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA