Planuję kupić młotowiertarkę z udarem hydraulicznym, ale nie mam pewności jak tego użyć by sprzęt zachował sprawność jak najdłużej i prawidłowo to użytkować, w związku z tym pytania:
Czy wiercenie z udarem trzeba przeprowadzać tylko w wypadku jak do wiertła jest przyłożona jakaś przeszkoda np cegła?
Czy też nie ma to znaczenia i praca nawet jak na końcu wiertła nie ma nic - nie szkodzi urządzeniu?
Są materiały z pustymi przestrzeniami w środku, czy wolno wtedy użyć udaru?
Podobnie z funkcją podkuwania, czy jakbym chciał tego użyć by zdrapać starą farbę ze starożytnej framugi (wcześniej zwykłego użyłem dłuta - straciłem dosłownie cały dzień, uszkodziłem kręgosłup i zszargałem sobie nerwy
) czy przy takiej pracy, (farba stawia relatywnie mały opór) nie jest to szkodliwe dla urządzenia?
Czy wiercenie z udarem trzeba przeprowadzać tylko w wypadku jak do wiertła jest przyłożona jakaś przeszkoda np cegła?
Czy też nie ma to znaczenia i praca nawet jak na końcu wiertła nie ma nic - nie szkodzi urządzeniu?
Są materiały z pustymi przestrzeniami w środku, czy wolno wtedy użyć udaru?
Podobnie z funkcją podkuwania, czy jakbym chciał tego użyć by zdrapać starą farbę ze starożytnej framugi (wcześniej zwykłego użyłem dłuta - straciłem dosłownie cały dzień, uszkodziłem kręgosłup i zszargałem sobie nerwy