logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Młotowiertarka - prawidłowa praca na udarze i podkuwaniu

qwoot 11 Wrz 2016 13:05 1443 3
REKLAMA
  • #1 15924613
    qwoot
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Planuję kupić młotowiertarkę z udarem hydraulicznym, ale nie mam pewności jak tego użyć by sprzęt zachował sprawność jak najdłużej i prawidłowo to użytkować, w związku z tym pytania:

Czy wiercenie z udarem trzeba przeprowadzać tylko w wypadku jak do wiertła jest przyłożona jakaś przeszkoda np cegła?
    Czy też nie ma to znaczenia i praca nawet jak na końcu wiertła nie ma nic - nie szkodzi urządzeniu?
    Są materiały z pustymi przestrzeniami w środku, czy wolno wtedy użyć udaru?

Podobnie z funkcją podkuwania, czy jakbym chciał tego użyć by zdrapać starą farbę ze starożytnej framugi (wcześniej zwykłego użyłem dłuta - straciłem dosłownie cały dzień, uszkodziłem kręgosłup i zszargałem sobie nerwy :| ) czy przy takiej pracy, (farba stawia relatywnie mały opór) nie jest to szkodliwe dla urządzenia?
  • REKLAMA
  • #2 15924633
    Parowy
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Witaj.

Z udarem hydraulicznym? Jaki to sprzęt?

O ile mi wiadomo, młotowiertarki mają udar pneumatyczny.

Jeżeli o taki właśnie chodzi to:
    - można wiercić w materiałach które mają puste przestrzenie,
    - zdrapać farby taką młotowiertarką nigdy nie próbowałem, i chyba nie polecałbym takiej metody do zabytkowych elementów drewnianych.
    Farba i drewno są - wydaje mi się - za miekkie na udar pneumatyczny.

W zwykłych wiertarkach, tzw. bzykaczach, jest udar mechaniczny, słabszy i o większej częstotliwości udeżeń. Według mnie, taki sprzęt bardziej by się do tego nadał. Pytanie, czy istnieje wiertarka z udarem mechanicznym, z możliwością samego podkuwania?

Prubowałeś usunąć farbę opalarką? Lub chemią?
  • REKLAMA
  • #3 15925005
    qwoot
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Najmocniej przepraszam, oczywiście chodziło mi o udar pneumatyczny! Nieprzytomny dzisiaj jestem.. Mogę sobie tylko wyobrazić jak by wyglądała młotowiertarka z udarem "hydraulicznym" :)

Obiło mi się o uszy że niektóre (gorsze) młotowiertarki mają udar mechaniczny, ale nie wiem czy to prawda - poza tym takiego w żadnym wypadku nie chcę gdyż się szybko zużywa i mam z nim złe doświadczenia.
    Wiertarka moja na to cierpi i już nie ma żadnej różnicy między pracą z udarem czy bez.
    Co do zdrapania farby z framugi - to chodziło mi o taką obrzydliwą framugę metalową - jak w starych blokach jest nieprzyjemność zobaczyć.

Ale ogólnie jak chodzi o samą teorie, czy takie uderzenia na udarze jak nie ma przeszkody szkodzi sprzętowi? Bo otrzymałem odpowiedz gdzie można użyć tego sprzętu ale nie z czym takie użycie się wiąże.
    Pytam bo chcę kupić lepszy sprzęt i zamierzam go bardzo szanować by posłużył najdłużej jak możliwe.

Co do opalarki - nie mam i chyba nie ma co kupić tylko do tego jednego celu, no i obok framugi tapeta.. chemią próby były ale nieskuteczne.
  • #4 15925340
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    qwoot napisał:

Czy wiercenie z udarem trzeba przeprowadzać tylko w wypadku jak do wiertła jest przyłożona jakaś przeszkoda np cegła?
    Czy też nie ma to znaczenia i praca nawet jak na końcu wiertła nie ma nic - nie szkodzi urządzeniu?
    Są materiały z pustymi przestrzeniami w środku, czy wolno wtedy użyć udaru?

Nic jej nie będzie jeśli popracuje "na sucho". ;)

qwoot napisał:
    Podobnie z funkcją podkuwania, czy jakbym chciał tego użyć by zdrapać starą farbę ze starożytnej framugi (wcześniej zwykłego użyłem dłuta - straciłem dosłownie cały dzień, uszkodziłem kręgosłup i zszargałem sobie nerwy )

Do tego są odpowiednie preparaty a nie młotowiertarka, może spróbuj innym środkiem. Usuwanie farby "skuwająć" z zabytkowego elementu może go poważnie uszkodzić. Może potrzebujesz szlifierki oscylacyjnej a nie młotowiertarki.
REKLAMA