logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool 6th Sense AWM 8083 - pralka zatrzymuje się podczas prania, co robić?

pawelsiara74 18 Maj 2005 12:40 6483 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego pralka Whirlpool AWM 8083 samoczynnie zatrzymuje pranie i jak znaleźć przyczynę takich przerw w pracy?

To wygląda raczej na zanik zasilania albo problem z programatorem, a nie na błąd programu, bo przy błędzie powinien pojawić się kod na wyświetlaczu [#1505360] Zacznij od sprawdzenia zasilania, złączek i przewodów w pralce, bo układ zachowuje się wtedy jak po pauzie i program jest zapamiętany [#1505522] W tej serii bardzo częstą przyczyną okazały się zimne luty na programatorze / płytce sterującej [#1504051][#1740656] Jeden z użytkowników po dokładnym obejrzeniu płytki pod lupą nie znalazł uszkodzeń, ale po przelutowaniu większości podejrzanych lutów pralka zaczęła działać bez postojów [#1849901] Warto więc obejrzeć i delikatnie poprawić wszystkie podejrzane luty, zwłaszcza w okolicy zasilacza impulsowego i małej płytki sterującej, zamiast od razu wymieniać cały moduł [#1879178][#1879561]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1503431
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    witam posiadam pralkę jak w tytule i mam taki problem z nią gdyż w czasie prania się wyłancza tzn tak jak by ktos pauze jej dał wciskam start od nowa i pierze dalej poprostu sie sama zatrzymuje napoczatku zatrzymywała sie raz lub dwa razy na pranie nieraz wogóle teraz zatrzymuje sie co chwilke przewaznie na bawełna kolorowe nie wiem czy to wina programu czy to zbieg okoliczności że najczęściej na tym programie i mam pytanie co to moze być czego to jest wina?
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1503626
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 1504051
    kwiatekj
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Prawdopodobnie to wyłącznik sieciowy w tym typie to częsta usterka
  • #4 1504554
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam jest tam wyświetlacz który wskazuje czas ale przycisk start jest podswietlany i jak wyłaczy się to ten przycisk miga
    a jezeli chodzi o wyłącznik sieciowy to ile taki wyłacznik kosztuje?? i czy wymiana jest skomplikowana czy poradził bym sobie sam z tym??
    Pozdrawiam i dziekuje
  • Pomocny post
    #5 1504667
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1504694
    kwiatekj
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Musze Cię przeprosić pomyliły mi się typy to nie w tym modelu tu musisz zaobserwować przy jakiej czynności pralka się wyłączą to wtedy pomyślimy
  • #7 1505225
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam wyświetlacz wyświetla pozostały czas do końca prania dziwne tyo troche jest poniewąz chaiłem zaobserwowac co i jak sie dzieje dokładnie i właczyłem pranie stałem nad pralką godzine i ani razu sie nie wyłaczyła ale przedtem wyłączya mi sie coś 7 razy w ciągu jednego prania i jak włanczałem od nowa zara znowu sie wyłączyła czy może to być spowodowane tym ze będzie zadużo naładowane?? chociaż wątpie w to bo kiedyś pamietam ze właczyłem pusta pralkę i tez sie wyłanczało, nie wiem co jeszacze napisacjutro spróbuje jeszcze raz ją włączyć może wtedy zacznie sie wyłanczać aaa przewaznie zatrzymywała sie o tej samej godzinie tzn jak dałem na bawełna kolorowe na 40° to całkowity czas prania wynosił 1:52 i pierwszy raz sie wylanczała po 4 minutach czyli 1:48 jest to pranie zasdncze w tym momencie jeszcze jedno nie wiem czy tak ma być ale jak włanczam jakis program to w pralce słychac przez jakąś chwile jakieś styczniki co sie załanczają i wyłanczają i tak wkółko dosyć dlugo nie wiem co jeszcze napisac jutro coś bede kombinował to dam znać co zaobserwowałem

kwiatekj nic się nie dzieje kazdemu może się zdazyć :)
    Pozdrawiam i dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1505360
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1505495
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam no ja na poczatku podejżewałem spadek napięcia w sieci ale to nie tego wina....
    no ale od czego mam zacząć żeby zlokalizowac ten spadek ? i czy oby napewno będzie to spadek napięci gdyż po wyłączeniu wciskam start i pranie idzie dalej a nie od nowa
    Pozdrawiam i dziękuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 1505522
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 1505555
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam
    Ok wielkie dzięki narazie jutro popatrze co tam widac w srodku dam znac co i jak
    Pozdrawiam i dziki za szybkie odpowiedzi
  • Pomocny post
    #12 1740568
    pyziu
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    pawelsiara74 napisał:
    witam
    Ok wielkie dzięki narazie jutro popatrze co tam widac w srodku dam znac co i jak
    Pozdrawiam i dziki za szybkie odpowiedzi

Czesc

Czy poradziłeś sobie jakos z Twoim problemem, ponieważ mam podobną pralke i ten sam probem , zatrzymuje sie w różnych momentach nie ma reguły i nie sygnalizuje żadnych błędów. Przy programach krótkich i niskich temperaturach bardzo zadko czasami wogóle, natomiast na długich programach z wyższą temp. mam wrażenie , że zatrzymuje się częsciej ale tez nie zawsze. Objaw jest taki jak u CIebie tzn pauzuje się i trzeba podejść i wcisnąć przycisk start aby zaczęła prać dalej. Niekiedy po pauzie nie chce kontynułować prania tzn zachowuje sie tak jak by nie działał przycisk start trzeba odczekać czasami 5-10min i przycisk sie odblokowywuje. Zalałem ją kiedys goracą wodą z prysznica i co ciekawe pralka nie chciała ruszyć wiec moze to jakieś zwarcie spowodowane wilgocią???Na programach typu samo wirowanie lub płukanie jest to samo raz na jakiś czas sie pauzuje.
  • Pomocny post
    #13 1740656
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #14 1740663
    pyziu
    Poziom 12  
    czyli lupa w ręke i szukamy .... - zapomniałem napisac moja pralka to whirlpool AWT 7125

Pozdrawiam
  • #15 1741351
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Witam
    ja zeswoim problemem sobie jeszcze nie poradziłem rozebrałem kiedys wszystko ale nic nie znalazłem tylko poprzeczyszczałem wszystkie możliwe styki i poskładałem spowrotem to przez jakiś czas było ok myślałem że się naprawiło ale po jakimś czasie znów zaczeła wariowac dzieje się dokładnie to samo co napisałeś o sowjej rozbhiore jeszcze raz i będe sparwdzal te zimne luty może w końcu coś znajde...
    u mnie jest tak że nieraz pierze 10 razy i wszystko jest ok a raz mi sie zdażyło że przerywała dosłownie co kilka sekund co wznowiłem to odrazu się zatrzymała i tak pewnie z 10 razy ale po chwili już normalnie prała do końca... nie wiem sam już co to może byc poprawdzam te zimne luty jak nic nie znajde to juz nie wiem czego to moze byc wina
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #16 1742766
    artexx
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    witam

A czy nie może to być czasem wina wyłącznika drzwiczek (blokady).
    Raz już coś takiego widziałem w pralce Bauknecht.

Pozdrawiam
  • #17 1742941
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam niestety nie to wszytsko juz posparwdzałem wszystko jest ok wina lezy w programatorze albo tak jak koledzy piszą zimne luty albo coś z elektroniką cos przypalone albo coś takiego..
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #18 1849901
    pyziu
    Poziom 12  
    Czesc. Po dokładnym oglądnieciu płytki od spodu z lupą w ręce nic nie znalazłem ale profilaktycznie "przelutowałem" poprawiłem większość podejzanych lutów i to był strzał w 10 pralka działa juz od miesiąca bez żadnych postojów!!!! Dziękuje wszystkim za pomoc!!! Proponuje majac juz płytke na wierzchu poprawić wszystkie mozliwe luty .

Pozdrawiam
    Tomek
  • #19 1878859
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Wiatam..
    w końcu znalazłem chwile czasu na to żeby pobawic sie z parlką.. no i własnie mam na stole cały ten programator... i po jego rozebraniu zobaczyłem że jest okopcone jedno miejsce... a mianowicie jest okopcone wkoło takiego układu scalonego który ma 8 nóżek gdzie z jednej strony wszystkie cztery nózki są połączone ze sobą.. na tym układzie pisze tak: "MAL VIPer 20A 903029" i to od góry patrzac na ten układ to w koło wszystko jest okopcone i od drugiej strony na płytce w tych okolicach też jest okopcone ale nie widac nic żeby było cos spalone.... po przemyciu tego zobaczyłem że jedna nózka z tego układu ma zimny lut... no i teraz sie zastanawiam co zrobić z tym czy tylko popoprawiac luty i założyć tak jak jest czy wymieniać ten układ a jak mam go wymienić to gdzie taki układzik dostane i wogóle to do czego on jest to juz tak z ciekawości pytam do czego słuzy.. :) czy to wszystko okopcone jest z tego układu?? nie mam aparatu żeby dołączyć zdjęcie... niestety.. zaraz pewnie zabiore sie za lutowanie i składanie a jak dalej bedzie cos nie tak to bede wymieniał to co sie podpaliło..
    Pozdrawiam i z góry dziekuje za podpowiedzi

Dodano po 7 [minuty]:

dodam że ten układ scalony to gniazdo nazywa sie IC1... to raczej nie jest azwane po fachowemu ale nie wiem jak to nazwać a niechce zmyślać.. wieć napisałem jak myślałem.... a i dodam że pralka cały czas chodziła tylko było to że sie wyłanczała i tzreba było wcisnbąć start żeby znowu prała... nieraz w ciągu7 prania to 10 razy trzeba było włanczac nieraz 2 a niekiedy wcale....
  • Pomocny post
    #20 1878992
    PBK
    Specjalista AGD
    Ocena: 459
    TAKIEGO UKŁADU SAMEGO NIE DOSTANIESZ SĄ DOSTEPNE TYLKO Z CAŁYM PROGRAMATOREM
    POZA TYM TE SCALAKI MAJA WPISYWANA PAMIĘĆ

TAKZE LEKUTKO GO PODLUTUJ ALE DELIKATNIE ZEBY GO NIE PRZEGZAC I BĘDZIE OK
    Moderowany przez zdzich42:

wyłącz caps lock

• #21 1879038
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    wielkie dzieki.... no tak zrobiłem ale teraz juz mi sie niechce składac.. rano poskładam i zobaczymy czy będzie działało :)
    jutro sie jeszcze odezwe co z tego wyszło
    Pzodrawiam
  • Pomocny post
    #22 1879178
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    To pewnie nie żadne wypalenia tylko przyciągnięty kurz.
    Zbiera się elementach pod napięciem sieciowym.
    Prawdopodobnie to nie żadna pamięć jak sugeruje kolega PBK tylko element zasilacza impulsowego...
    Kolega Bleble miałby zatem racje że to problem z zanikami zasilania :)
  • #23 1879367
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    wszystko ok... tylko co ja mam z tym zorbić? tylko poprawić luty czy wymienić jakis element?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #24 1879561
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 1879840
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    dziś zlozyłem parlke i dalej to samo sie dzieje.... no ja stwierdziłem tylko tak na oko że nic nie jest uszkodzone ale nie wiem może ten układ scalony który był okopcony sie przegrzał i już nie działa poprawnie.... wszystkie luty poprawiłem... jak elektryk2000 napisał że to pewnie jest kuż przyciągnięty nie wiem możliwe ale nie wiem czy kuż był by czarny mi to wyglądało tak jak by sie coć przypaliło.. czy mógł sie ten układzik przypalic i okopcić wszystko?? czy oby napewno to tylko kurz bo było to czarne... a ten zimny lut to wyglądał tak jak by cyna przegrzana i ja podejżewam ze ten układzik sie nagrzał i ten lut się przez niego taki stał..... później rozbiore i może zawioze ta płytkę całą do znajomego elektryka niech mi posparwdza moze coś on znajdzie....
    Narazie wielkie dzięki za pomoc..
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #26 1880053
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 1880667
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Tak, oczywiście.... przejęzyczyłem się bo szybko pisałem....
  • #28 1906814
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam
    znajomy elektronik pobawił sie płytką i nie znalazł nic zepsutego.... tylko poprawił jeszcze luty tej płytki małej na której jest chyba ten cały mikroprosecor czy jak to sie tam nazywa... bo pod lupoą zobaczył tam jakies podejżane luty..... a ja sie nie czepiałem tych lutów bo nie miałem lutownicy takiej małej.... no i jak narazie pralka chodzi dobrze.. tzn dopiero drugie pranie robie teraz ale juz jest dobrze tylko mam taki problem bo w programatorze tym całym jest takie pokrętło.. nie wiem jak to sie nazywa... ale ono steruje jakąś linką która idźie tak jak by sterwoała coś z wodą..... nie wiem dokładnie ale kto rozbierał ta pralke to powinien wiedzieć o co mi chodzi....i mam pytanie bo sciągnąc musiałem to kółko, i teraz mam pytanie jak go założyc czy to jest obojetne czy to się jakoś ustawia???? jak tak to jak mam to ustawić??
    Pozdrawiam i z góry dziekuje za podpowidzi
  • Pomocny post
    #29 1906859
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 1907385
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam no jak narazie wszystko jest dobrze pozatym że np w 33 minucie ma przełączyc sie jakis program i nie może sie on włączyć.. tzn przekaxnik załancza jakies polecenie i zaraz wyłancza i wtedy to pokretło na programatorze przekreca się o jakis cm i dalej próbuje się włączyć i dalej sie wyłancza i tak to trwa ponad dwie minuty pokrętło to obraca się ponad dwa razy do okoła osi... i dopiero wtedy się włancza program..... i tak jest dwa razy podczas cyklu prania albo i więcej ale ja dwa razy zauwazyłem nie stałem cały czas przy pralce bo cały cykl trwa prawie dwie godziny tylko co chwile zaglądałem i to własnie zauwazyłem.... czy to może być wina tego że jak założyłem pokretło pokreciłem nim?? i teraz programator na poczatku prania ma źle ustowione to pokrętło i póxniej nie wi co kiedy ma robić??
    Pozdrawiam i dzięki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Whirlpool 6th Sense AWM 8083 zatrzymuje się samoczynnie podczas prania, najczęściej na programie bawełna kolorowe, co objawia się migającym przyciskiem start i koniecznością ręcznego wznowienia pracy. Problem nie jest sygnalizowany kodem błędu na wyświetlaczu, co sugeruje brak błędu programowego. Przyczyną mogą być zaniki napięcia lub uszkodzenia w układzie sterowania, zwłaszcza zimne luty na płytce programatora. W trakcie diagnozy zauważono okopcenia wokół układu scalonego MAL VIPer 20A, który jest elementem zasilacza impulsowego i nie jest dostępny osobno, lecz tylko w komplecie z programatorem. Zalecane jest delikatne przelutowanie podejrzanych miejsc, co w wielu przypadkach rozwiązało problem. Wskazywano również na możliwe uszkodzenia mechaniczne pokrętła programatora, które steruje linką odpowiadającą za przełączanie funkcji pralki, a jego nieprawidłowe założenie może powodować błędy w cyklu prania. W niektórych przypadkach problem może dotyczyć wyłącznika sieciowego lub wyłącznika drzwi, jednak te elementy zostały zazwyczaj wykluczone. Wskazano, że pralka może zatrzymywać się również z powodu zakłóceń w zasilaniu lub uszkodzeń elektroniki, a czasem problem pojawia się tylko na wybranych programach. Zaleca się dokładne sprawdzenie i poprawę lutów na płytce programatora oraz kontrolę styków i przewodów. W przypadku poważniejszych uszkodzeń konieczna może być wymiana całego programatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA