Wiatam..
w końcu znalazłem chwile czasu na to żeby pobawic sie z parlką.. no i własnie mam na stole cały ten programator... i po jego rozebraniu zobaczyłem że jest okopcone jedno miejsce... a mianowicie jest okopcone wkoło takiego układu scalonego który ma 8 nóżek gdzie z jednej strony wszystkie cztery nózki są połączone ze sobą.. na tym układzie pisze tak: "MAL VIPer 20A 903029" i to od góry patrzac na ten układ to w koło wszystko jest okopcone i od drugiej strony na płytce w tych okolicach też jest okopcone ale nie widac nic żeby było cos spalone.... po przemyciu tego zobaczyłem że jedna nózka z tego układu ma zimny lut... no i teraz sie zastanawiam co zrobić z tym czy tylko popoprawiac luty i założyć tak jak jest czy wymieniać ten układ a jak mam go wymienić to gdzie taki układzik dostane i wogóle to do czego on jest to juz tak z ciekawości pytam do czego słuzy..

czy to wszystko okopcone jest z tego układu?? nie mam aparatu żeby dołączyć zdjęcie... niestety.. zaraz pewnie zabiore sie za lutowanie i składanie a jak dalej bedzie cos nie tak to bede wymieniał to co sie podpaliło..
Pozdrawiam i z góry dziekuje za podpowiedzi
Dodano po 7 [minuty]: dodam że ten układ scalony to gniazdo nazywa sie IC1... to raczej nie jest azwane po fachowemu ale nie wiem jak to nazwać a niechce zmyślać.. wieć napisałem jak myślałem.... a i dodam że pralka cały czas chodziła tylko było to że sie wyłanczała i tzreba było wcisnbąć start żeby znowu prała... nieraz w ciągu7 prania to 10 razy trzeba było włanczac nieraz 2 a niekiedy wcale....