logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT89S52 - Jak sprawdzić uszkodzenie? Napięcia na nóżkach XTAL różne

adames80 18 Maj 2005 14:02 1254 11
REKLAMA
  • #1 1503608
    adames80
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    nie wiem co si emoglo stac?
    jak sprawdzic czy jest uszkodzony, napiecia sa dobre wczesniej nie pomylilem z napieciami,przy nozce od Xtali ,jedna nozka pokazuj ok.1.6V druga 2.13V czy te napiecia nie powinny byc takie same?

wczesniej podlaczalem programator z urzadzeniem do innego kompa, tam LPT nie bylo sprawne(to znaczy moze jest sprawne ale trzeba przelutowac sledzia) czy jest mozliwe zebym mi LPT z kompa uszkodzil procka?mam programator stk200 z bufrem HC244
  • REKLAMA
  • #2 1505386
    killer
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    DZiałał w układzie i nagle przestał działać?
    Czy nie programuje?
    Że tak zapytam, PSEN do Vcc podpięte? Układ Resetu sprawny?
    Pisze na bazie własnych doświadczeń, gdzie procek nie działał w nowym układzie a powinien.

Pozdrawiam

-----
    Odnośnie uwagi robson_s-ec'a napisanej niżej:
    Oczywiście, że /EA. Nie wiem skąd wzięło mi się PSEN - ten pin całekim do czego innego służy (wysyła sygnał odczytu w przypadku pracy z zewnętrzeną pamięcią programu).
    Przepraszam za wporwadzenie w błąd.
  • #3 1505483
    robson_s-ec
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    killer napisał:
    Że tak zapytam, PSEN do Vcc podpięte?Pozdrawiam

Ja bym raczej nie podpinał PSEN zwłaszcza do Vcc, ale zato EA do Vcc to jest słuszna uwaga, sam stracilem niekiedy po pol godziny na dojscie co jest nie tak
  • #4 1506302
    adames80
    Poziom 18  
    Opisze co zrobilem:

Procek dzialal i programowal w ukladzie: pozniej chcialem go zaprogramowac na innym kompie ale tam LPT nie dzialalo bo chyba trzeba przlutowac tam sledzia bo comy juz na tej plycie przelutowalem.Ale nie udalo mi sie go na tamtym kompie go zaprogramowac ,nie czytal sygnatury nic, kilka razy przekladalem sledzia przy wlaczonym komputerze i wlaczonym urzadzeniu,pozniej przenioslem sie na komputer gdzie mi programowal ,podlaczylem urzadzenie i jeszcze normlanie program byl wczytany , w momencie kiedy chcialem wczytac nowy program wyskoczyl napis ze nie ma komunikacji z prockiem i program w urzadzeniu znikl,od tej pory nie da sie nic zrobic.

Czy moglo byc tak ,ze przy wylaczaniu z plyty przy wlaczonym kompie na tamty komopie(gdzie LPT nie dzialal) ladunki sie nagromadzily na buforze przy programatorze i pozniej gdy wlaczylem na sprawnym kompie te ladunki uszkodzily mi procka?? nie moge znalesc innego wytlumaczenia czemu procek przestal dzialac, dzis kupie nowy procek i sprawdze czy to o procek chodzilo.
  • REKLAMA
  • #5 1506495
    killer
    Poziom 19  
    A jesteś pewny, że taką zabawą nie uszkodziłeś HC244 (raptem chyba 2zł)?
    Mogłeś go wtedy wyczyścić flash przypadkiem i dlatego nie działa.
    Oczywiście mógł paść też procek.

Pozdrawiam
  • #6 1506514
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    To kup przy okazji nowy HC244 :)
  • #7 1507143
    adames80
    Poziom 18  
    wsadzilem nowego procka dalej nie czyta sygnatury i nie programuje,programator sprawdzilem w codevision avr i dziala mi.
    czy to moze byc wina kwarcu lub kondziorow przy kwarcu?,mogly sie tak nagle zepsuc??nie wiem co si emoglo stac?przeciez dzialal wczesniej i programowal wiec o co chodzi??
  • REKLAMA
  • #8 1507357
    killer
    Poziom 19  
    A połączenia w układzie sprawne? Kwarc nie sądze, prędzej ceramiki. Zasilanie dochodzi do podstawki?
    Przewód łączący komputer z programatorem nie jest za długi, opóźnienie ustawione prawidłowo. Może faktycznie ten Reset nie działa.
    Próbowałeś zaprogramować procka w innym programatorze? Sprawdziłeś czy pin /EA faktycznie podłączony jest do Vcc
    Sprawdź wszystko dokładnie.

Pozdrawiam
  • #9 1527365
    adames80
    Poziom 18  
    Wina byla zasilacza ,uszkodzil sie stabilizator,napiecie spadalo.
  • REKLAMA
  • #10 1530330
    killer
    Poziom 19  
    adames80 napisał:
    napiecia sa dobre wczesniej nie pomylilem z napieciami

No cóż każdemu zdarzy się pomyłka ;)
    Ważne że działa

pozdrawiam
  • #11 1533330
    adames80
    Poziom 18  
    wlasnie na wyjsciu tego wadliwego zasilacza mialem rowne 12.00V a w innym dobrym zasilaczu mialem 12.13V. Wydaje mi sie ze pod wplywem obciazenia moglo spadac z 12V do mniej i dlatego uklad nie chcial dzialac.
    Pozniej podlaczylem wiertarke pod ten zasilacz wiercil wiercil az pozniej nagle przestal wiercic i pozniej juz napiecie na wyjsciu bylo 8V i bardzo mala wydajnosc pradu.
  • #12 1533633
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    adames80 napisał:
    Xtali ,jedna nozka pokazuj ok.1.6V druga 2.13V czy te napiecia nie powinny byc takie same?

To pierwszy objaw, że procesor działa prawidłowo - napięcia na kwarcu na poziomie 1,4 - 2,5 (różne na obu wyprowadzeniach)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył uszkodzenia mikrokontrolera AT89S52, który przestał się programować i komunikować po próbie użycia programatora STK200 z buforem HC244 na niesprawnym porcie LPT innego komputera. Napięcia na nóżkach kwarcu (XTAL) różniły się (około 1,6 V i 2,13 V), co jest normalnym zjawiskiem dla działającego procesora. Podejrzewano uszkodzenie mikrokontrolera lub bufora HC244, jednak wymiana procesora nie rozwiązała problemu. Sprawdzono poprawność połączeń, stan układu resetu, kondensatorów przy kwarcu oraz zasilanie. Ostatecznie przyczyną awarii okazał się uszkodzony stabilizator w zasilaczu, powodujący spadki napięcia pod obciążeniem, co uniemożliwiało prawidłową pracę układu. Po wymianie zasilacza problem został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA