logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Diseq na tunerze Ferguson AF1018SE dla Hotbird i Astra?

ora 18 Maj 2005 15:37 4740 11
REKLAMA
  • #1 1503873
    ora
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    mam taki kłopot podłączyłem zez + Diseq 2 konwertery
    i tak: ustawiłem pierwszy na hotbirda , drugiegoe na astre jeszcze nie ruszałem,
    ten na Hotbirda dałem w złącze LNB1 na diseq,
    ten konwerter na AStre w Lnb2 no i chyba muszę cos w tunerze zmienić
    bo jak podłacze ten konwerter drugi(na Astrę) w lnb2 to zupełnie znika mi sygnał z HOtbirda,
    jak go odłącze (wypne z diseqa kabel) to sygnał z hotbirda wraca na 90% co robić ?? jak to podłaczyć??
  • REKLAMA
  • #2 1503896
    jesta19
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    w menu masz ustawienia diseq,daj hotbirda na1,astre na 2 ,jak bedzie zle zmien astra na1,a hotbird na 2,jak bedzie zle to diseq do wymiany
  • REKLAMA
  • #3 1503917
    wariatg
    Poziom 14  
    witam
    Mysle ze musisz ustawic porty diseqa.wejdz w menu tunera Ustawienia anteny i musisz ustawic porty diseq.A Twoje podłaczenie jest ok! powodzenia
    pzdr.
  • #4 1503926
    ora
    Poziom 13  
    no własnie mam na sztywno ustawione
    1:HB
    2: Astra
    3 ...jakies inne satelity
    i nie moge tego zmienic

diseq mam tego
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50900754
  • REKLAMA
  • #5 1503949
    jesta19
    Poziom 24  
    ten diseq chodzi bardzo dobrze z ferdkami o ile jest sprawny,jakim cudem nie mozesz zmienic ustawien diseq w tunerze ,musisz robic cos zle,pisz na gg cos poradzimy
    w panelu USTAWIENIA ANTENYmasz zakladkeUSTAWIENIA ANTENY musi byc w pozycji WYLACZwtedy mozna zmieniac ustawienia diseq
  • #6 1503963
    ora
    Poziom 13  
    wariatg napisał:
    witam
    Mysle ze musisz ustawic porty diseqa.wejdz w menu tunera Ustawienia anteny i musisz ustawic porty diseq.A Twoje podłaczenie jest ok! powodzenia
    pzdr.

Mam w menu tak

Satelita: HB
    Rodzaj Konwertera: Uniwersalny
    Port Diseq: ??
    Ustawienia Anteny : Diseq 1.2

jak dam w ustawieniach anteny :diseq1.2 lub USALS to automatycznie wyłacza mi się Opcja Port Diseq i nic nie mogę tam już zmienić

w opcjach Port Diseq mam takie możliwosci:
    - mini A
    - mini B
    - port 1
    - port 2
    - port 3
    - port 4
    - port 5
    jesli wyłacze kompletnie Ustawienia anteny (wyłacz) to opcja Port Diseq jest edytowalna

dalej w opcji Ustawienia Anteny jakdam diseq1.2
    i wejde tam to mam
    takie menu:

Pozycja 1:Hotbird
    Tryb dokl.poz.: krok
    Wielkosc skoku 1
    przesun: STOP
    obracaj: STOP
    Zapamietaj pozycje satelity
    przesun do poleconej pozycji
    Oblicz pozycje
    Nast. ograniczen
    Czest/polaryzacji
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1503976
    jesta19
    Poziom 24  
    zrob tak jak napisalem i bedzie dobrze lub pisz nagg to ustawimy tuner tak jak ma byc
  • #8 1504035
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Nie znam tego odbiornika ale czuję, ze mieszasz a dokładniej nie wszystko czytasz. W opcjach anteny prawdopodobnie masz ustawioną obrotnicę. Musisz uzyskać dla danego satelity odzielne ustawienia diseqa . Do wyboru wszystkie bowiem jeśli podłaczyłeś konwertery i diseqa to nie znaczy , że odbiornik ma taki sam pogląd na ustawienia. Czyli próbujesz na wszystkich a efekty widzisz po poziomie sygnału.
  • #9 1504135
    ora
    Poziom 13  
    mczapski napisał:
    Nie znam tego odbiornika ale czuję, ze mieszasz a dokładniej nie wszystko czytasz. W opcjach anteny prawdopodobnie masz ustawioną obrotnicę. Musisz uzyskać dla danego satelity odzielne ustawienia diseqa . Do wyboru wszystkie bowiem jeśli podłaczyłeś konwertery i diseqa to nie znaczy , że odbiornik ma taki sam pogląd na ustawienia. Czyli próbujesz na wszystkich a efekty widzisz po poziomie sygnału.

prawdopodobnie mam diseqa uwalonego, a nie mieszam tylko musialem dowiedziec sie ktoreopcje alaczyc a ktore wyl.
  • #10 1506449
    dzarek2
    Poziom 11  
    Sprobuj ustawic Hotbird na port miniA a Astra1 na miniB. U mnie tak chodzi.
  • #11 1511145
    liteon323
    Poziom 11  
    Moze to nie w temcie , ale jakie ustawienia powinny byc dla monobloku??
    Tez sie nad tym glowie . HB lecie bez problemu , no ale Astra - nic
  • #12 1511899
    ora
    Poziom 13  
    liteon323 napisał:
    Moze to nie w temcie , ale jakie ustawienia powinny byc dla monobloku??
    Tez się nad tym glowie . HB lecie bez problemu , no ale Astra - nic

a jaką masz antenę bo ponoć monoblock działa bodajże jak anteną masz większą niż 80 cm czy 85,
    monoblock jest standardowo ustawiony że wpinasz go i nic ustawiać nie musisz standardowo odbiera HB i Astre,
    ( w moim przypadku antena 70 cm(dałem zeza) - monoblokiem prawdopodobnie bym nie ściągnał Astry bo sygnał tak się dziwnie odbija że konwertery musiałem ustawic bardzo blisko siebie a wszędzię radzą że około 6-7cm powinna byc odległość między nimi a monoblock ma na sztywno ustawione )

a jeśli chodzi o ustawienia na tunerze to pewnie ustawia się tak samo
    jak zeza bo to samo jest w monoblocku 2 konwertery + wbudowany przełącznik diseq.

U mnie na Fergusonie 1018SE było tak:
    menu: Ustawienia Anteny
    i tak daję w menu
    satelita: HotBird,
    portDiseq ustawiam na MiniA lub port1,
    ustawienia Anteny na wyłacz,
    Zasilanie konwertera na włącz,
    i teraz
    Zmieniam satelitę na Astrę
    i ustawiam wszystko tak samo tylko że
    Port Diseq na Mini B , ewentualnie port2

i sprawdzam jak nie działa
    to zamieniasz
    na Hotbirda dajesz MiniB(lub Port2)
    a na Astrę MiniA(lub Port1)

i powinno pójsc

(jak się myle to poprawcie mnie)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji przełącznika DiSEqC 1.2 na tunerze Ferguson AF1018SE do obsługi dwóch konwerterów podłączonych do satelitów Hotbird i Astra. Problem polega na tym, że po podłączeniu konwertera Astra do złącza LNB2 sygnał z Hotbirda zanika. Zalecane jest ustawienie w menu tunera portów DiSEqC: Hotbird na port 1 (miniA/port1), Astra na port 2 (miniB/port2). W menu tunera w sekcji Ustawienia anteny należy wyłączyć obrotnicę (USALS), aby móc ręcznie zmieniać porty DiSEqC. Konwertery powinny być podłączone odpowiednio do LNB1 i LNB2 na przełączniku DiSEqC. W przypadku problemów z ustawieniami warto sprawdzić sprawność przełącznika DiSEqC. Dodatkowo poruszono temat konfiguracji monobloku, który standardowo obsługuje Hotbird i Astrę bez konieczności ręcznych ustawień, pod warunkiem odpowiedniej wielkości anteny (powyżej 80 cm). W tunerze Ferguson AF1018SE dla każdego satelity należy przypisać odpowiedni port DiSEqC i wyłączyć funkcję obrotnicy, aby uniknąć konfliktów sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA