Witam Koleżanki i Kolegów,
Mam takie trafo jak na załączonym obrazku.
Podłączone przez żarówkę 75W wpięta w szereg odczepów - [1,2] (0,230) (od krawędzi) nie zdradza żadnych wizualnych/dźwiękowych a zmierzone wartości napięcia korelują do naklejki. Można się pokusi o stwierdzenie że brak oznak uszkodzenia.
Podłączone jednak pod 230V do tych samych zaczepów po kliku sekundach "syczy". Albo jest uszkodzone albo źle podłączyłem.
Stąd moje pytanie bo opis z naklejki nie jest dla mnie jednoznaczny.
Od krawędzi trafa:
[1] 0 (bezpiecznik 10A),
[2] 230
a dalej znów:
[3] 0
[4] 230
[5] 240
[6] 380
[7] 415
---
[8] 0
[9] 24
--
[10] S - podłączone pod PE (czy tak powinno być)
Czy jest to trafo o trzech funkcjach?
A) separacyjne (odczepy 1-2 separuje od 3-7, 8-9)
B) podwyższające napięcie (odczepy nr 3-7)
C) obniżające napięcie (odczepy 8-9)
Pomiary oczepów 8,9 (względem innych) potwierdzają że uzwojenie jest galwanicznie odizolowane.
Natomiast pomiar rezystancji w każdym przypadku daje poniżej 12Ω. Czy to świadczy o uszkodzeniu uzwojeń? Czy może ja źle podłączyłem trafo ?
Mam takie trafo jak na załączonym obrazku.
Podłączone przez żarówkę 75W wpięta w szereg odczepów - [1,2] (0,230) (od krawędzi) nie zdradza żadnych wizualnych/dźwiękowych a zmierzone wartości napięcia korelują do naklejki. Można się pokusi o stwierdzenie że brak oznak uszkodzenia.
Podłączone jednak pod 230V do tych samych zaczepów po kliku sekundach "syczy". Albo jest uszkodzone albo źle podłączyłem.
Stąd moje pytanie bo opis z naklejki nie jest dla mnie jednoznaczny.
Od krawędzi trafa:
[1] 0 (bezpiecznik 10A),
[2] 230
a dalej znów:
[3] 0
[4] 230
[5] 240
[6] 380
[7] 415
---
[8] 0
[9] 24
--
[10] S - podłączone pod PE (czy tak powinno być)
Czy jest to trafo o trzech funkcjach?
A) separacyjne (odczepy 1-2 separuje od 3-7, 8-9)
B) podwyższające napięcie (odczepy nr 3-7)
C) obniżające napięcie (odczepy 8-9)
Pomiary oczepów 8,9 (względem innych) potwierdzają że uzwojenie jest galwanicznie odizolowane.
Natomiast pomiar rezystancji w każdym przypadku daje poniżej 12Ω. Czy to świadczy o uszkodzeniu uzwojeń? Czy może ja źle podłączyłem trafo ?