logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony G220 - miga zielona dioda / tyka / nie włącza się

18 Maj 2005 18:06 3230 4
REKLAMA
  • #1 1504350
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1504630
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Użyj szukaj - to typowy objaw przeciążonej przetwornicy.
    Do sprawdzenia na początek HOT, regulator napięcia.\
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1505121
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Objawy zadziałania zabezpieczenia w monitorze. Prawdopodobnie jest zwarcie po wtórnej stronie przetwornicy. Jeśli chodzi o wspomniany tranzystor to jest to HOT (tranzystor odchylania poziomego) - pierwsze co trza by sprawdzić i od razu przy okazji trafopowielacz -tego sprawdzisz Megaomomierzem mierząc przejście między fajką kineskopu a poszczególnymi nózkami. Jeśli na którejkolwiek nózce będzie zwarcie lub wartość bliska zeru to padł trafo. Osobiście nie podejrzewałbym trafo, to jednak sony. Bardziej prawdopodobny HOT. Więcej informacji szukaj na forum (pokrewne modele E200 E220 E220E G200). Było parę wątków o podobnych przypadkach.
  • REKLAMA
  • #4 1510209
    noster
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Sony G220 nagle zgasł. Dioda zaczęła migać na zielono i przy każdym mignięciu słuchać tyknięcie - jakby się mógł się załączyć. Nie ma znaczenia podłączenia kabla RGB.
    Serwis powiedział ze może to być trafopowielacz lub jakiś tranzystor.

Miałem podobny problem w monitorze Proview 768M. W moim monitorze padł tranzystor sterujący pracą trafopowielacza oraz kilka kondensatrów elektrolitycznych na płycie oraz jeszcze dwa inne tranzystory (u mnie były to IRF630 oraz IRF630A). Po wymianie powyższych elementów i drobnej regulacji monitorek śmiga jak nowy.
  • #5 1705381
    pawlikowski_g
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    u mnie w modelu E200 powodem takiego zachowanai były zimne luty w obwodzie sterowania trafem WN po stronie pierwotnej .
REKLAMA