logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rekuperator przeciwprądowy rurowy DIY - opinie i efektywność w walce z grzybem

Magister_123 13 Mar 2015 18:57 4146 9
  • #1 14526511
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 969
    Witam.
    Panowie co sądzicie o rekuperatorze wykonanym w systemie rura w rurze? Rura zewnętrza np.110mm szara kanalizacyjna a wewnętrzna 80mm spiro ocynk. Wielką wadą będzie na pewno rozmiar takiej konstrukcji (10-15m długości) ale akurat na to mogę sobie pozwolić. Zaletą będzie cena rekuperatora (około 200zł) i możliwość zastosowania tanich wentylatorów z racji dużych przekroi.
    Pytam bo po wymianie okien na plastikowe pojawił się grzyb... Wietrzenie nie przynosi odpowiednich rezultatów.
    Pozdrawiam.
  • #2 14528288
    bsstc
    Poziom 2  
    Jednym z wyjść jest montaż w oknach nawiewników.
    Odpowiednie wietrzenie pomieszczeń wymaga ciągłego przepływu powietrza.
    Często pokutuje błędne stwierdzenie, że okna powinny być zamknięte. U mnie w mieszkaniu na mikro otwarte są ciągle conajmniej dwa okna. Zamykam tylko na noc.
    W przypadku rekuperatorów warto skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań.
  • #3 14529263
    Magister_123
    Poziom 36  
    bsstc napisał:
    Jednym z wyjść jest montaż w oknach nawiewników.
    Odpowiednie wietrzenie pomieszczeń wymaga ciągłego przepływu powietrza.
    Często pokutuje błędne stwierdzenie, że okna powinny być zamknięte. U mnie w mieszkaniu na mikro otwarte są ciągle conajmniej dwa okna. Zamykam tylko na noc.
    W przypadku rekuperatorów warto skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań.

Ja o rekuperatorze a Ty mi o nawiewnikach piszesz! O nawiewnikach się już naczytałem i nie chce z nich korzystać (gwarancja na okna). Interesuje Mnie tylko wentylacja mechaniczna.
  • #4 14529810
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 523
    Po co tak kombinować, skoro za 380zł kupisz nowy amelinowy wymiennik krzyżowy do 150m3/h?
  • #5 14530019
    Magister_123
    Poziom 36  
    Wymiennik krzyżowy trzeba wpakować do obudowy która również kosztuje. Z drewna jej nie zrobię. Arkusz blachy aluminiowej to okolice 300zł. W przypadku rur obudowę mam gotową.
    Będą potrzebne droższe wentylatory z racji większego spadku ciśnienia na wymienniku krzyżowym.
    Wlodek22 napisał:
    Po co tak kombinować

Bo lubię.
    Potrafi ktoś przeliczyć sprawność takiego rekuperatora?
  • #6 14530044
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Obudowę możesz skleić ze styropianu.
    Sprawność będzie minimalna, a opory 80 w 110 będą większe niż na wymienniku.
    Ale skoro chcesz i lubisz - sprawdź.
  • #7 14530929
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Dobrze kolego kombinujesz. Ja załatwiłem sobie wymiennik krzyżowy ale niestety nie albuminowy jakieś inne tworzywo. Wymiennik pochodzi z Niemiec więc nie wiem co to jest + dwie turbinki DC obudowałem styrodurem który mi został z ocieplenie fundamentów i daje rade. Turbinkę zakupiłem za 300zł resztę miałem swoje. Opomiarowałem. Wywiew 16C Nawiew 12C Zewnętrzna 2,6C wyrzut 8C. Wyniki słabe jak widać ale następny będzie lepszy. Wszystko zależy od wymiennika. Ostatnio byłem na targach budowlanych i można zakupić nowy wymiennik przeciwprądowy ze sprawnością ok 90% za 600zł. Gotowy rekuperator kosztuje już trochę więcej 1800zł to min. Powiem tak każde rozwiązanie jest dobre aby pozbyć sie grzyba i pleśni. To cholerstwo powoduje wiele chorób wiem to na własnej skórze a samopoczucie w wentylowanym domu bez jakiego kolwiek porównania. Powodzenia
  • #8 14530944
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Wywiew tzn wejście do reku od strony domu?
    Za duże straty masz na przewodach. Jak na nieogrzewanym strychu, to min 15cm ocieplenia muszą mieć. Ja zrobiłem tunele ze styropianu nad rurami ternoflex + dodatkowo owiniętych wełną.
  • #9 14549764
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Tak wywiew od strony domu. 16C. muszę jeszcze popracować nad ociepleniem rur. Mam je w podłodze (strop drewniany) obłożone watą. Nie zamknąłem jeszcze podłogi więc stąd te straty. Wywiewy mam pomontowane w kuchni i łazience, nawiew narazie tylko w jednym pokoju. Oprócz tego nawiewy mam także w łazience i w kuchni wyłączone za pomocą siłownika. Opcjonalnie będą się otwierać jak będę palił kominkiem. Kominek będzie z płaszczem wodnym zasilał małą centralkę nawiewną z nagrzewnicą wodną. Nie myślałem jeszcze gdzie tą centralkę wstawić ale to późniejszy etap.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o opinie na temat rekuperatora DIY wykonanego w systemie rura w rurze, zewnętrznej rury kanalizacyjnej 110mm i wewnętrznej 80mm spiro ocynk. Zauważa, że po wymianie okien na plastikowe pojawił się problem z grzybem, a tradycyjne wietrzenie nie przynosi efektów. W odpowiedziach podkreślono znaczenie ciągłego przepływu powietrza oraz zasugerowano alternatywy, takie jak nawiewniki, które użytkownik odrzucił. Inni uczestnicy dyskusji wskazali na możliwość zakupu gotowych wymienników krzyżowych, które mogą być bardziej efektywne, ale również droższe. Wspomniano o konieczności odpowiedniego ocieplenia rur oraz o możliwościach poprawy efektywności rekuperatora poprzez zastosowanie lepszych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA