logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative G500 - Wymiana elementów układu zasilania nie rozwiązała problemu

rotteros 15 Mar 2015 15:22 1734 10
REKLAMA
  • #1 14531826
    rotteros
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Niedawno dołączyłem do grona osób mających problem z w/w zestawem.

Na początku postanowiłem, że oddam zestaw do elektronika, aby sprawdził co jest nie tak i naprawił uszkodzone elementy. Po miesiącu udało mi się odebrać zestaw, zostały wymienione następujące elementy: Kondensatory elektrolityczne we wzmacniaczu (te koło radiatora), zestaw pochodził raptem 2 dni i znowu zaczął "trzaskać, pierdzieć, a następnie wyłączać się"...

Zdenerwowany całą sytuacją postanowiłem rozebrać zestaw i na początek przelutować ścieżki na płytce od wzmacniacza oraz płytce układu zasilającego.
    Co prawda dzięki temu udało mi się uruchomić zestaw, jednak nie trwało to zbyt długo.
    Idąc dalej za ciosem postanowiłem bardziej przyjrzeć się płytce układu zasilania i zacząłem wymieniać elementy, które wg. Was użytkowników tego forum, mogą pomóc w rozwiązaniu problemu.
    Zacząłem od wymiany przekaźnika elektromagnetycznego (Zamiana z Dong-Woo na RM84-2012-35-1012 Relpol), dodatkowo postanowiłem też wymienić stabilizator napięcia L7812CV.
    Po tych zabiegach subwoofer gra na zawołanie, jednak co jakiś czas słychać ten trzask, pierdzenie i trzeba wyłączyć go, i z powrotem włączyć aby problem znikł...

Z tego co mi wiadome, można jeszcze próbować wymieniać:
    -Dioda Zenera 0.5W-15V 2 szt.
    -Tranzystor 2SA1015 2 szt.

W najbliższym czasie zamierzam to też wymienić jednak napotkałem na pewien problem z ostatnim elementem, mianowicie chodzi o: Kondensator elektrolityczny HC1V109M22050HA, który znajduje się na płytce układu zasilania...
    Przeszukałem trochę sklepów w poszukiwaniu tego elementu, jednak żaden sklep nie posiada go na stanie... I tutaj jest problem, ponieważ nie wiem jakim elementem mógłbym go zastąpić i czy istnieje w ogóle szansa na dostanie takiego cuda ? Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu zamiennika, bądź oryginału...

PS. Jeżeli macie jakiekolwiek sugestie, co jeszcze można by było sprawdzić / wymienić aby subwoofer działał jak należy to bardzo proszę o wskazówki, rady.

Dziękuje serdecznie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14531957
    Asisienka23
    Poziom 25  
    Ocena: 120
    Żaden sklep? Ciekawe.
    http://www.tme.eu/pl/details/hc1v109m22050ha/kondensatory-elektr-snapin-85c/samwha/

Dodano po 1 [minuty]:

"Zamiennik" pierwszy z brzegu:
    http://www.czesci-elektroniczne.pl/elektrolityczne-10000%C2%B5F-35V-105%C2%B0C
    Dokładniej dowolny kondensator elektrolityczny 10000uF/35V (ewentualnie 50V) dostępny w praktycznie każdym sklepie elektronicznym.
  • REKLAMA
  • #3 14532096
    rotteros
    Poziom 10  
    Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Na 1 stronie jest jak wół napisane, że stan magazynowy = 0.

Co do drugiej strony, oczywiście jest ten produkt dostępny, jednak w ilości sztuk 1.

Zapomniałem dodać, że potrzebuję 2 kondensatory.

Pozdrawiam, dziękuje za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #5 14532221
    rotteros
    Poziom 10  
    Dziękuje za odpowiedź, co do tematu, czy masz może jeszcze jakieś sugestie, co może być przyczyną moich problemów ?

Pozdrawiam.
  • #6 14554556
    rotteros
    Poziom 10  
    Podbijam, postanowiłem zrobić serię testów, kiedy najczęściej wywala subwoofer.

Otóż, przypadkowo ostatnio położyłem nogę na subwooferze, nie wiem czy on się wtedy przesunął, czy też go lekko docisnąłem, nagle rozległ się dźwięk: 'walenia, pierdzenia', oczywiście głośnik nie wyłączył się, tylko nieustannie walił i pierdział. Postanowiłem więc wyłączyć zasilanie zestawu z pilota i ponownie włączyć, jednak włączyć się już nie dało, gdyż zwyczajnie nie miał zasilania.
    Pierwsze co uczyniłem to zacząłem bawić się wtyczką zasilania przy subwooferze, nie wiem czy to jest normalne ale jest ona trochę 'luźna' ? Podociskałem trochę tą wtyczkę, odłączyłem, podłączyłem, otrzymał zasilanie, jednak było znów to samo, czyli pierdzenie i walenie subwoofera.
    Stwierdziłem no dobra, zrobimy to samo, z tym że podłączyłem słuchawki do wejścia w pilocie od regulowania głośności zestawu. Jakież było moje zdziwienie, gdy odpaliłem znów subwoofer i zaczęło to normalnie grać, tzn. przy podłączonych słuchawkach do pilota nie ma problemu z rozłączaniem się zestawu, jednakże jeżeli tylko odłączę te słuchawki to problem znów się pojawia i subwoofer zaczyna pierdzieć.
    Gdzie mogę szukać przyczyny ? Czy może to być związane z wtyczką zasilania ? A może jednak chodzi o układ zasilania (scalak) w środku ?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
  • #7 14559221
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    Jezeli pierdzi glosnik i jest to zalezne od tego, ze np. dotkniesz go, mozna zalozyc uszkodzenie samego glosnika (przetwornika). Nie masz mozliwosci demontazu jego i sprawdzenia pod innym wzmacniaczem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 14559225
    rotteros
    Poziom 10  
    Sądzę, że dałoby radę sprawdzić go pod innym. Jednak powiedz mi, czy uszkodzony głośnik zachowywałby się tak, że czasem ten sprzęt ma takie dni, że potrafi grać nieustannie 1-2 dni bez żadnych problemów, a potem po jakimś czasie samoczynnie zaczyna pierdzieć ? Przegrzewanie odpada, ponieważ ten problem może pojawić się nawet na zimnym wzmacniaczu, bezpośrednio po włączeniu sprzętu.

PS. Odnośnie dotykania to chodzi mi o obudowę subwoofera, nie samego głośnika.

Co sądzisz ?

Pozdrawiam, dziękuje za odpowiedź
  • #9 14559526
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    Tak sobie pomyslalem, ze mogl sie kabel sieciowy poluzowac/naderwac lub glosnikowy i pod wplywem drgan przestaje stykac i stad trzaski moga byc. Sprawdzales jak sie te kable trzymaja? Warto je dla profilaktyki przelutowac.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 14594632
    rotteros
    Poziom 10  
    Witam, odświeżam temat, postanowiłem, że nagram dźwięk, który wydobywa się podczas subwoofera. Proszę Was oceńcie z czym związany może być ten dźwięk, w sensie jaki element odpowiada za w/w problemy ?
    Sytuacja nr 1 natomiast przedstawia moment kiedy subwoofer pierdzi, trzaska, a w 23 sekundzie jest taki charakterystyczny strzał, piknięcie, oczywiście w tym czasie satelitki grają czysto, sprzęt się nie rozłącza.
    Sytuacja nr 2 w której cały zestaw sprawuje się idealnie, tzn. satelitki grają wraz z subwooferem i dźwięk z nich jest czysty.

Sytuacja nr 1:
    http://sendfile.pl/pokaz/307550---YCaZ.html

Sytuacja nr 2:
    http://sendfile.pl/pokaz/307556---kN5D.html

Pozdrawiam i proszę Was o odsłuchanie oraz pomoc w rozwiązaniu problemu.
  • #11 14600079
    rotteros
    Poziom 10  
    Witam,
    Chciałbym również dodać, iż podczas słuchania muzyki na słuchawkach sprzęt cały czas działa. Słuchawki są podłączone pod pilota sterującego zestawem.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z zestawem Creative G500, który po wymianie kondensatorów elektrolitycznych w wzmacniaczu nadal wydaje niepożądane dźwięki i wyłącza się. Po samodzielnym przelutowaniu ścieżek oraz wymianie przekaźnika elektromagnetycznego, problemy nie ustępują. Użytkownik zauważa, że dźwięki pojawiają się przy dotykaniu obudowy subwoofera, co sugeruje możliwe uszkodzenie głośnika lub luźne połączenia kablowe. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie stanu kabli oraz testowanie głośnika pod innym wzmacniaczem. Użytkownik planuje nagranie dźwięków wydobywających się z subwoofera, aby lepiej zdiagnozować problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA