logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne dudnienia i trzaski z subwoofera podczas słuchania muzyki - co to może być?

rotteros 22 Kwi 2015 13:07 1005 2
REKLAMA
  • #1 14637557
    rotteros
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam problem z subwooferem, otóż podczas słuchania muzyki po krótkim/długim czasie, generalnie odstęp czasowy nie ma tutaj znaczenia, czasami wystarcza tylko włączenie sprzętu, dochodzi do dziwnych dudnień i trzasków z subwoofera, satelity grają prawidłowo, sprzęt się nie wyłącza.

Postanowiłem, że nagram te kłopotliwe dźwięki, proszę Was odsłuchajcie i pomóżcie mi ustalić gdzie może tkwić przyczyna problemu ?

http://sendfile.pl/pokaz/307550---YCaZ.html

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14638183
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Co to za temat? Może jakieś dane? Co to za subwoofer? Czy problem występuje od początku czy wystąpił po czasie? Sprzęt fabryka czy robiony?

Można subwoofer dla testu wpiąć przez UPS i sprawdzić czy zakłócenia pochodzą z sieci. Możliwe że poschnięte kondensatory zasilania lub preampów. Takie dźwięki może też powodować wzbudzanie się wzmacniacza końcowego.
  • #3 14638998
    rotteros
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Na wstępie pragnę podziękować za zainteresowanie się tematem.

Subwoofer jest firmy Creative, dokładniej jest to "osławiony" model G500 GigaWorks. W/w problem nastąpił po jakimś czasie, sprzęt mam już 10 lat, po tym czasie wystąpiła ta usterka. Generalnie sprzęt został oddany na samym początku do elektronika który we wzmacniaczu wymieniał kondensatory (były spuchnięte). Subwoofer ten wcześniej miewał również problemy z samoistnym wyłączaniem się, w najmniej oczekiwanym momencie, mogło to zdarzyć się odrazu lub po jakimś czasie. Postanowiłem więc sam naprawić sprzęt i na samym początku zająłem się układem zasilania (przelutowane ścieżki), wymiana przekaźnika oraz stabilizatora napięcia. Po tych zabiegach sprzęt nie wyłącza się, jednak występuje w/w objaw. Idąc dalej za ciosem ostatnio wymieniłem w układzie zasilania diody zenera, jednak to nie pomogło. W zasadzie ostatnim elementem nad którym zastanawiam się, czy go wymienić to 2 kondensatory znajdujące się w tym układzie. Czy te kondensatory mogą powodować takie objawy ? Czy może to jednak wadliwe końcówki mocy ?

Pozdrawiam i czekam na wskazówki.

Dziękuje za odpowiedź.
REKLAMA