logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować dipol otwarty 140-150MHz z anten teleskopowych? Wymiary i praktyka

yes2mike 19 Maj 2005 15:48 2867 7
REKLAMA
  • #1 1507038
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Czy ktos z Was bawil sie w konstruowanie takiego pionowego dipola... z anten teleskopowych ?
    Chodzi mi o wymiary, bo cos sobie rady dac nie moge ;) Powiedzmy, ze dlugosc teleskopowek, to max 150 centymetrow.

Bardziej chodzi mi o praktyke, bo w/g teorii slabo mi idzie ;)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1507217
    yes2mike
    Znalazlem ciekawy programik do obliczania dipoli ;)

Tak wyglada:

I do vertical'i:

W programie 'vert' trzeba rozbakowac bitmapy do glownego katalogu.
    Załączniki:
    • vert.zip (1.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • coaxdpl.exe (536 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1508258
    yes2mike
    Czy za te punkty mozna dostac zloto ? Nieraz sam daje punkty ludziom, dla ktorych wrzucam soft a 'nie stac' ich na to (w kontekscie punkow).

Hahaha, hihihi, a jakos nikt do tej pory nie przyznal sie, ze ma programy do obliczania anen ;)
  • REKLAMA
  • #7 1508375
    SP1AQU
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Strona jest bardzo fajna, natomiast jej polska wersja (w wykonaniu automatycznym) jest po prostu obezwładniająca. Dawno się tak nie ubawiłem. :)
  • #8 1508389
    yes2mike
    Toz to i militaria ;)
    "Ten współosiowy dipol albo działko przeciwczołgowe jest ten najwyższa oferowana cena utrzymywać tajny."

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji pionowego dipola otwartego na pasmo 140-150 MHz z wykorzystaniem anten teleskopowych o maksymalnej długości 150 cm. Podano wzór do obliczenia długości jednego ramienia dipola: (143/f (MHz)) * 100 cm, podzielone przez 2. Wskazano praktyczne narzędzia programowe do obliczania wymiarów dipoli, m.in. programy dostępne pod adresami http://polchat.pl/pomoc/img/dipol.jpg oraz http://polchat.pl/pomoc/img/vert.jpg, z uwagą, że w programie "vert" należy rozpakować bitmapy do katalogu głównego. Wspomniano także stronę http://www.ve3sqb.com/ jako źródło oprogramowania do obliczeń antenowych. Dyskusja zawierała również uwagi o wykorzystaniu oprogramowania krótkofalarskiego do liczenia cewek, co może być pomocne przy konstrukcji anteny. Poruszono kwestie praktyczne i teoretyczne związane z wymiarowaniem i budową dipola z teleskopów, podkreślając trudności w przełożeniu teorii na praktykę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA