logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie parametry powinien mieć dipol na 171-173 MHz? Jak go zbudować?

pawelll_89 06 Lis 2011 13:24 13932 9
REKLAMA
  • #1 10108164
    pawelll_89
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam, szukałem po internecie ale nie znalazłem odpowiedzi, jeśli przeoczyłem coś to przepraszam. Chciałbym się dowiedzieć jakie parametry powinien mieć dipol na f 171-173 MHz. Oraz aby ktośrozjaśnił mi jak zrobić

Cytat:
    symetryzator szerokopasmowy 1:1. Nawinięty trifilarnie na środkowej kolumnie rdzenia dwu-otworowego z symetryzatora TV. Możesz wykorzystać uzwojenia z takiego symetryzatora, do jednego z uzwojenia (linii) dodać trzeci przewód z drugiego uzwojenia i to nawinąć na środkowej kolumnie. Uzwojenia odpowiednio połączyć i wpiąć miedzy antenę a przewód.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10108305
    amaradiotor
    Poziom 14  
    Witam
    Przeczytaj ten artykuł i będziesz wiedział jak sobie policzyć i jak zrobić taki dipol.
    http://www.elportal.pl/pdf/k15/32_01e.pdf

Wpisz w google zwrot - dipol półfalowy - na pewno znajdziesz dużo informacji na ten temat.

Symetryzator można zrobić nawijając 3 x 7 zwojów, czyli nawijasz 3 przewodami jednocześnie na dwuotworowym rdzeniu z symetryzatora telewizyjnego jak już napisał kolega wcześniej.

Uzwojenia połączyć w ten sposób.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10108993
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.
    pawelll_89 napisał:
    A czy mogę zrobić symetryzator z dławika?

Lub zrobić coś typu http://www.hamuniverse.com/balun.html

Nie kombinuj bo wszystkie podpowiedzi dotyczą pasm KF i VHF a Ty potrzebujesz dipol na VHF-y (172 MHz).

Przykład z podpowiedzi wyżej :

Zrób najprostszego Dipola otwartego - pionowego :

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 10109019
    pawelll_89
    Poziom 12  
    Mam aluminiowy dipol długość ramienia 43 cm średnica około 1 cm może trochę więcej. Czy miedziany różni się tylko tym że nie będzie korodował na połączeniu? Czy będzie też lepszy odbiór. Chciałbym osiągnąć dobre parametry odbioru bo niestety nie mogę umieścić dipola zbyt wysoko.
  • REKLAMA
  • #6 10109103
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    pawelll_89 napisał:
    Mam aluminiowy dipol długość ramienia 43 cm średnica około 1 cm może trochę więcej.

Jest OK.
    Cytat:
    Czy miedziany ... Czy będzie też lepszy odbiór.

Ramię dipola (promiennik) obojętnie z jakiego materiału.
    Cytat:
    Chciałbym osiągnąć dobre parametry odbioru bo niestety nie mogę umieścić dipola zbyt wysoko.

Dipol "lubi" wysoki montaż nad poziomem Ziemi.

Pozdrawiam.
  • #7 10109166
    pawelll_89
    Poziom 12  
    A można coś do niego "dodać" żeby zwiększyć efektywność odbioru?
  • Pomocny post
    #8 10109301
    amaradiotor
    Poziom 14  
    pawelll_89 napisał:
    A można coś do niego "dodać" żeby zwiększyć efektywność odbioru?

Nic dodać, nic ująć, a jedyną poprawą może być wysoko zamontowana antena, a z racji na pasmo czyli VHF im wyżej tym lepiej.
  • #9 10109508
    pawelll_89
    Poziom 12  
    Ok dzięki Panowie.
  • Pomocny post
    #10 10112066
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 554
    Pomimo, że kolega już podziękował pozwolę jeszcze sobie coś dopisać :)

W tym temacie znajdziesz zdjęcia przykładowych dipoli wykonanych metodą chałupniczą: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1717238.html

Z kolei w tym wątku jest podany wzór na obliczenie długości ramion dipola: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1758752.html

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy dipola na częstotliwości 171-173 MHz. Użytkownicy zalecają wykonanie prostego dipola otwartego, z ramionami o długości około 43 cm, wykonanych z aluminium lub miedzi. Podano również wskazówki dotyczące symetryzatora, który można wykonać na dwuotworowym rdzeniu, oraz podano linki do artykułów i wzorów na obliczenie długości ramion dipola. Wysokość montażu anteny jest kluczowa dla efektywności odbioru, a dodatkowe elementy nie są zalecane, ponieważ poprawa może wynikać jedynie z wyższego umiejscowienia anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA