logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z odbiorem tv cyfrowej - słaba jakość sygnału

dj_pustak 21 Mar 2015 17:24 1881 4
REKLAMA
  • #1 14549024
    dj_pustak
    Poziom 2  
    Posiadam antenę OPTICUM AX 1000 skierowaną na Wisłę/Skrzyczne, jednak odbiór nie jest stabilny (SIŁĄ w miarę stała ok. 50 proc, ale JAKOŚĆ ciągle skacze - od 0 do 50). Dodam, że odbieram na symetryzatorze; mam co prawda do anteny dedykowany wzmacniacz (AX-W11) i jak próbuje na nim odbierać, to SIŁA jest znów stała (ok. 96 proc), ale JAKOŚĆ ciągle jest na podobnym poziomie, albo i nawet gorzej.

Już nie wiem czy to kwestia anteny, jej ustawienia, złej instalacji, czy jeszcze czegoś innego. Antena kupiona w 2012 r., ale przez większy okres czasu była przykręcona do balkonu nieużywana i możliwe jest, że coś się z nią stało, bo jakoś nie mam do niej zaufania, ale też nie chcę kupować nowej jeżeli nic to nie zmieni. Do istalacji użyto 20 m kabla Televes T-1000. Moja lokalizacja: miejscowość Zubrzyca Dolna w woj. małopolskim.

Podaję ukształtowanie terenu w trzech kierunkach dla mojej lokalizacji:

WISŁA (najmocniejszy nadajnik, choć największa odległość; ta wielka góra to Babia Góra, choć nie powinna aż tak bardzo przeszkadzać, bo wszyscy sąsiedzi mają ustawione anteny właśnie w kierunku na Wisłę)

ZAKOPANE (zupełny brak sygnału, prawdopodobnie przez wzniesienie, które jest tuż przed domem)

RABKA (teoretycznie najlepsze warunki, ale w tym kierunku też mam delikatne wzniesienie przed domem, które przeszkadza)

Czy da się w moich warunkach odebrać stabilnie wszystkie MUX-y na antenie bez wzmacniacza? Czy kupno dużo droższej anteny (np. Televes DAT HD BOSS) poprawi sytuację? Bardzo proszę o opinię i pomoc, bo już nie mam sił do montowania przy instalacji :)

3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
  • REKLAMA
  • #2 14549078
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 14549256
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Zrób doświadczenie i zdemontuj dolny i górny zestaw direktorów.
    Czy instalacja wykonana jest dla jednego TV czy jest ich wiecej?
  • REKLAMA
  • #4 14553246
    dj_pustak
    Poziom 2  
    2572752 napisał:
    Trochę dziwne, że nawet, jak masz prawie 100% siły to jakość jest na 0. Może masz w pobliżu jakieś źródło zakłóceń. Sprawdź połączenia we wtyczkach i kabel koncentryczny. Może jest gdzieś uszkodzony?

Też wydaje mi się to dziwne, ale kabel jest na pewno w idealnym stanie, bo kupiłem go kilka dni temu a złączki też raczej dobrze pozaciskane. Muszę napisać o ważnej sprawie- okazało się, że nie odbieram kanałów ze Skrzycznego, ale z Rabki lub Gubałówki. Nie sprawdzałem tego wcześniej w ustawieniach tv, ale po zasugerowaniu przez innego użytkownika, okazało się, że nie odbieram programów ze Skrzycznego ani z Katowic, ale właśnie z Zakopanego lub z Rabki (mux1-kanał 34/578; mux2-kanał 36/594; mux3-kanał 43/650). Nie spodziewałem się tego, bo antenę mam ustawioną zupełnie w innym kierunku, widocznie odbieram przez odbicie. Antenę mam na wysokości 5 m i wyżej chyba nie będę dał rady jej zawiesić. Próbowałem kręcić anteną, aby uzyskać najlepszy sygnał z odbicia, ale poprawy dużej nie widać.

Cytat:
    Zrób doświadczenie i zdemontuj dolny i górny zestaw direktorów.
    Czy instalacja wykonana jest dla jednego TV czy jest ich wiecej?

Postaram się jutro wykonać ten eksperyment, ale czy ma to sens w świetle tego co napisałem wyżej, że odbieram prawdopodobnie przez odbicie? Instalacja jest dla jednego telewizora.
  • #5 14555734
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Jeśli zadowala Cię obecny odbiór to nie musisz wykonać tego doświadczenia.
REKLAMA