logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Re: Zalany Ekran w Laptopie HP. Jasna Plama. Czy zniknie ?

hubek01 27 Mar 2015 14:17 7554 10
REKLAMA
  • #1 14565809
    hubek01
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam. Jak w Temacie... Wczoraj czyściłem Ekran Laptopa i Dostała się do Matrycy Woda. Na szczęście nie wiele tej wody bo nie polewałem Ekranu tylko Ściereczka była wilgotna ale nie ociekająca woda, jednak musiała się gdzieś zebrać kropla. Pytanie moje brzmi czy są szanse że nie będzie po tym śladu ? że może Woda powoli wyschnie/odpasuje ? Zdarzenie miało miejsce wczoraj ale dziś o dziwo
    jest różnica ponieważ plama jest mniejsza i zaczeło znikać od krawędzi matrycy. Tam gdzie jeszcze jest woda wszystko widać tylko jest jaśniejsza plama. Proszę o jakieś porady... miał już ktoś tak ? Załączam Sccriny i Przepraszam za ich jakość
    Załączniki:
    • Re: Zalany Ekran w Laptopie HP. Jasna Plama. Czy zniknie ? Zdj__cie0059.jpg (249.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Re: Zalany Ekran w Laptopie HP. Jasna Plama. Czy zniknie ? Zdj__cie0049.jpg (647.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14565844
    Nandish
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Jeśli matryca ma dodatkową ochronną folię i da się ona wyjąć, wytrzyj delikatnie mikrofibra do optyki. Jeśli matryca jest kompaktowa, masz problem. Kiedy woda dostanie się na złącze, wyświetlanie zacznie się psuć.

1) nie włączaj do wysuszenia matrycy, laptopa (nawet wyjmij baterię)
    2) rozmontuj (jeśli dasz radę) ekran i wyjmij matrycę. (lub daj fachowcowi)
    3) osusz dokładnie matrycę.

Pamiętaj, że elektroliza na stykach uszkodzi Ci laptopa. Nie włączaj go bez osuszenia.
  • #3 14566052
    hubek01
    Poziom 9  
    to nie było polanie woda tylko lekko wilgotna ściereczka. w Lewym górnym Rogu była Plama trochę większa od odcisku Kciuka, która już znikła i nie ma po niej śladu. Tylko zostało to co na zdjęciach. Matryca jest nie rozbieralna chyba bo obudowana jest aluminiową Ramą bez ruchomych części.
  • REKLAMA
  • #4 14566152
    Nandish
    Poziom 18  
    Nie wiem jak to zrobiłeś :). Zawsze czyszczę matrycę właśnie wilgotną (tylko wilgotną) ściereczką z mikrofibry. Nigdy nie było wilgoci w matrycy. Połóż matrycę poziomo w ciepłym (przy kaloryferze) miejscu na parę dni, może pomoże. Powodzenia :)
  • REKLAMA
  • #5 14566279
    hubek01
    Poziom 9  
    na ja też tylko wilgotną ale może tym razem była zbyt wilgotna. Na pewno mój błąd ale suche miejsce i cieplejsze alby nie za ciepłe i powinno być spoko. Plama od założenia posta zmniejszyła sie.
    dzięki za rade :D
  • #6 14566602
    captain4
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    No bo sie matryc woda nie myje !!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak nie masz plynow do matryc to uzyj plynu do mycia szyb w spryskiwaczu i to tez oszczednie, ale nie ze wzgledu na koszty a bezpieczenstwo aby sie nic pod ramke dostalo.

Poza tym matryce myje sie zasadniczo w pozycje poziomej, tzn na lezaco.
    Spryskujesz ja i myjesz kozystajac z papierowach scierek kuchennych.
    Tak dlugo az matryca bedzie sucha.
    Wtedy dopiero mozesz ja postawic w pozycje pionowa.
  • #7 14566716
    hubek01
    Poziom 9  
    captain4 napisał:
    No bo sie matryc woda nie myje !!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak nie masz plynow do matryc to uzyj plynu do mycia szyb w spryskiwaczu i to tez oszczednie, ale nie ze wzgledu na koszty a bezpieczenstwo aby sie nic pod ramke dostalo.

Poza tym matryce myje sie zasadniczo w pozycje poziomej, tzn na lezaco.

Dziękuje za Instrukcje ale Ekran zawsze myje w pozycji poziomej. To chyba każdy wie. Do mycia używam wody destylowanej bądź płynu do mycia szyb. Minimalna ilość aby nic nie maiło prawa pływać po ekranie. Tylko pech tak chciał że kropla czy coś musiała się zebrać w rogu np. Ps. Pytałem o porady co już po fakcie może z tym być a nie Instruktaż jak Czyścić Matryce.
  • REKLAMA
  • #8 14567318
    Nandish
    Poziom 18  
    captain4 napisał:
    No bo sie matryc woda nie myje !!!!!!!!!!!!!!!!!.
    Nieprawda!!!
    Czyżbyś padł ofiarą marketingu? Myje się doskonale wodą destylowaną w pozycji poziomej unikając mocnego przyciskania. Wiele cudownych środków potrafi jeszcze bardziej zabrudzić, lub natłuścić matrycę. Nawet kranówka jest lepsza od większości cudaków do matryc dostępnych w handlu. Ściereczka najlepiej z mikrofibry ma być prawie sucha (lekko wilgotna) Ja zawsze wyciskam mokrą ściereczkę w suchym ręczniku i dopiero czyszczę matrycę, wtedy mam pewność, że nic nie wycieknie. Silne tłuste zabrudzenia czyszczę wodą z dodatkiem detergentu, ale to skrajna rzadkość.
  • #9 14567504
    hubek01
    Poziom 9  
    Nandish napisał:
    Myje się doskonale wodą destylowaną w pozycji poziomej unikając mocnego przyciskania

ja myje właśnie woda destylowaną praktycznie tylko. Plama jak będzie gineła w takim tempie jak do tej pory to do jutra wieczora nie powinno jej już być. Tam gdzie była plama już jest wszystko ok.
  • #10 14577003
    captain4
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    No to pozostaje mi wam zyczyc najlepszego w myciu, a szczegolnie jezeli sprzet na gwarancji, wtedy po zalaniu tracisz automatycznie prawo do naprawy gawarancyjnej ze wzgledu na niewlasciwa pielegnacje ekranu.
    U nas takie byly odsylane spowrotem bez naprawy, lub naprawa byla na koszt klienta.

A ofiara marketingu nie jestem.
    Gdybys naprawial gwarancyjnie 20 monitorow na dzien, to bys juz inaczej myslal.
    Zalecenie o ktorym pisalem, jest zaleceniem producenta monitorow a nie moim wymyslem.
  • #11 14579697
    hubek01
    Poziom 9  
    Ja Rozumiem ale dziękuje już za porady. Po Plamie nie ma już śladu. Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z plamą na ekranie laptopa HP, spowodowaną wilgotną ściereczką podczas czyszczenia. Po kilku dniach plama zaczęła znikać, co sugeruje, że woda mogła wyschnąć. Uczestnicy dyskusji doradzili, aby nie włączać laptopa do czasu całkowitego wyschnięcia matrycy, a także zasugerowali osuszenie ekranu w ciepłym miejscu. Wskazano na ryzyko uszkodzenia złącz przez elektrolizę, a także podano różne metody czyszczenia matrycy, w tym użycie wody destylowanej i unikanie nadmiernego nacisku. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że plama zniknęła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA