logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe w starym nieocieplonym domu z piwnicą

michael1986 27 Mar 2015 16:33 7314 1
REKLAMA
  • #1 14566154
    michael1986
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    Witam

Co sądzicie na temat zasadności zastosowania ogrzewania podłogowego w starym nieocieplonym budynku budowanym z cegły pełnej - grube ściany o wysokim przewodnictwie cieplnym.

Ogrzewanie podłogowe byłoby na parterze przy czym pod całym parterem jest piwnica, która nie będzie ogrzewana i jest oddzielona jeśli chodzi o ruch powietrza od parteru.

Oczywiście podłogówka będzie na styropianie. Pytanie ile styropianu? 5/10 cm?
    Przypominam, że nie chce grzać piwnicy!

Ogólnie obawiam się grzania piwnicy, poprzez grzanie bocznych ścian. Czy obawy są słuszne?

Zastosowanie podłogówki ma związek z wymianą ogrzewania na kocioł gazowy kondensacyjny, który z takim ogrzewaniem radzi sobie podobnie najlepiej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14572528
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 232
    Przy ogrzewaniu podłogowym żeby nie było ono uciążliwe dla mieszkańców podłoga nie powinna mieć wyższej temperatury niż 26 w pomieszczeniach gdzie przebywa się stale ( w łazience może być cieplejsza) zbyt wysoka temperatura jest uciążliwa i bolą od tego nogi. Taki warunek powoduje że moc podłogi jest ograniczona do 60W/mkw. Jeśli moc grzewcza obliczeniowa dla danego pomieszczenia przewyższa 60W/mkw to w takim pomieszczeniu podłogówka nie może być jedynym źródłem ciepła. Stosując się do tych zaleceń unikniesz niepotrzebnych wydatków i rozczarowań w przyszłości. Sam mam podłogówkę od 15 lat i nie żałuję. Ale dom mam ocieplony.
REKLAMA