mam pytanie bo mam dylemat jak podpiac diody czy szerogowo czy równolegle bo chciałem sobie zrobic do motorka światło tylko niewiem jak jest lepiej je podpiac
Chyba najlepiej połączyć je w szereg wraz z odpowiednim rezystorkiem ograniczającym prąd. Musisz sobie obliczyć ile ma być tych diod, na jakie napęcie pracują. Rezystancje rezystorka obliczasz z prawa Ohma lub dobierasz doświadczalnie.
Najlepiej równolegle bo wtedy napięcie jest takie jak przed montażem diod! tylko trzeba pamiętac o odpowiednim rezystorku !!!(Prąd dla diody=max 20mA, ja bym radził prąd 15-17mA)
zasilacz stabilizowany w motroku i 5 km kabla panowie czytajcie! Do zasilania jakiś akumulator(chyba jest jakiś w motorku) a to jak podłączysz zależy od ciebie dodaj tylko rezystorek a może szeregowo-równolegle większą ilość diod
Dodano po 1 [minuty]:
a oświetlenie motoru to tradycyjne żarówkowe jest bezpieczniejsze i ty lepiej widzisz i ciebie
✨ Dyskusja dotyczy sposobu podłączenia diod LED do motocykla – czy lepiej w układzie szeregowym, czy równoległym. Wskazano, że podłączenie równoległe jest korzystne, ponieważ napięcie pozostaje takie samo jak przed montażem diod, jednak wymaga zastosowania odpowiednich rezystorów ograniczających prąd (zalecany prąd diody to 15-20 mA). Alternatywnie, połączenie szeregowe również jest możliwe, ale wymaga precyzyjnego dobrania rezystora i uwzględnienia sumarycznego napięcia diod. Zwrócono uwagę na rodzaj zasilania – w motocyklu zwykle jest to napięcie stałe z akumulatora, co może wymagać stabilizatora, diody zabezpieczającej, kondensatora i rezystora. Podkreślono, że tradycyjne oświetlenie żarówkowe jest bezpieczniejsze i zapewnia lepszą widoczność. Wskazano również na możliwość stosowania układów mieszanych (szeregowo-równoległych) przy większej liczbie diod LED. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.