Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stacja multimedialna Clarion NX302e- nie działa kamera cofania,

tomi1987btd 29 Mar 2015 10:56 3690 10
  • #1
    tomi1987btd
    Level 8  
    Witam serdecznie. Zakupiłem parę dni temu stacje Clariona NX 302E. Dodatkowo zakupiłem kamerę cofania przewodową Blow BVS-542. W zestawie kamery znajdował kabel Video zakończony po jednej i drugiej stronie czerwonym kabelkiem, lecz nie za bardzo wiem do czego służy i jak prawidłowo podłączyć te czerwone kabelki o ile w ogóle.

    Problem polega na tym, że próbując podłączyć kamerę na "sucho" pod akumulator, radio reaguje na sygnał kamery ale na wyświetlaczu radia wyskakuje komunikat o przepisach zabraniających wyświetlania obrazu podczas jazdy. Do tej pory nie mogę znaleźć rozwiązania.
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    tomi1987btd
    Level 8  
    Rozumiem że wtedy radio pozwoli na użytkowanie kamery? Instrukcje przeglądałem i nie znalazłem żadnej wzmianki o prawidłowym podłączeniu dla kamery cofania. Nawet jak radio uruchamiam to otrzymuje komunikat że kierowca według przepisów prawa nie może wyświetlać obrazu na desce rozdzielczej. Dlatego trochę zbiłem się z tropu w czym właściwie tkwi problem.
  • Helpful post
    #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    tomi1987btd
    Level 8  
    Już teraz rozumiem i jutro to sprawdzę.
  • #6
    tomi1987btd
    Level 8  
    Po podlaczeniu kabelka do masy kamera dziala, ale.... Jedynie tylko wtedy jak w radiu wlacze recznie ekran kamery. Wtedy po wrzuceniu wstecznego obraz pojawia sie. Kiedy natomiast wlacze radio navi czy usb po wrzuceniu wstecznego nie przerzuca automatycznie na kamere tylko musze przez menu wejsc w opcje kamery. Dodam ze zaznaczalem w menu opcje przerzucenia obrazu, ale nie reaguje niestety.
  • #7
    User removed account
    User removed account  
  • #8
    tomi1987btd
    Level 8  
    Jest jeszcze jeden kabel obok tego co dalem na mase oba byly razem spiete. Ale tego albo nie doczytalem za co z gory przepraszam jezeli jest taka informacja albo tego nie ma.
  • #9
    User removed account
    User removed account  
  • #10
    ggierus
    Level 10  
    Co w sytuacji kiedy podłączyłem kabel kamery do wtyku odpowiedzialnego w stacji za kamerę wewnętrzną i obrazu nie ma, na AV przełączanym ręcznie, obraz widać normalnie. Gdzie mogą być potencjalne problemy? czincz był urwany i go przelutowałem ale nadal obraz nie wzbudza się wyświetlaczu, czy zlutowałem źle czy gdzieś indziej może być problem, np w samej stacji albo sile sygnału ?
  • #11
    zibi_21-1984
    Level 9  
    Jeszcze raz.. czincz z kamerki do czincza w radiu z oznaczeniem "camera". Następie z tylnej lampy dolutowujesz się do kabelka od światełka wstecznego z oznaczeniem (+), do tego czerwonego kabelka co jest w czinczu razem. Od drugiej strony czerwony kabelek wychodzący z czincza łączysz razem z kabelkiem fioletowo białym przy radiu co wychodzi luzny. Oczywiście wolny jasnozielony ma być razem z masą na stałe jak koledzy powyżej napisali.
    Radio, po prawidłowym podaniu sygnału z wstecznego, powinno się przełączyć na AV nawet jeśli nie podłaczymy sygnału czincz.