logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung laptop – długi start, zawieszanie, A disk read error, podejrzenie dysku HDD

Omi14 24 Paź 2014 21:45 1008 16
REKLAMA
  • #1 14070651
    Omi14
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    Witam , niestety mam problem z komputerem. Od jakiegoś czasu komputer bardzo długo mi się uruchamia, i mam czasem bardzo duże zacinania się. Posiadam laptopa , i moim zdaniem jest to problem dysku twardego ,ponieważ zawsze kiedy mi się laguje to świeci mi się lampka iż dysk myśli tylko nie wiadomo nad czym :/. Często kiedy włączam komputer mam czarny ekran i następujący napis:
    "A disk read error occurred. Press CTRL+ALT+DEL to restart" i po kilku kliknieciach tych przycisków dopiero komputer mi się załącza. Jeszcze dość często mam sprawdzanie dysków i dysku twardego... Kolega mi powiedział że może to wina procesora ale procesor mam Intel Core I5 więc zdaje mi się że nie. Mile widziane każdego słowa. Mam odczyty z HD Tune moge tutaj przesłać i wszystkie dane o komputerze :) Proszę o pomoc :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14070654
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    W takim razie proszę o screen z HDTune z zakładki Health.
  • #3 14070663
    Omi14
    Poziom 9  
    @mati211p - właśnie w zakładce health nic nie ma w tym jest problem :/ ale zaraz wstawie odczyt z HD Tune
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14070674
    mati211p
    To sprawdź CrystalDiskInfo lub HDDScan--> opcja S.M.A.R.T.
  • REKLAMA
  • #5 14070692
    Omi14
    Poziom 9  
    Proszę z HD Tune - a z crystala lub hdd juz sprawdzam :)
    https://obrazki.elektroda.pl/9503954200_1414180420.png

Dodano po 10 [minuty]:

w HDD Scan mam taki o to bład : Nie można wyświetlić strony XML
    Nie można przeglądać wejścia XML przy użyciu arkusza stylów XSL. Popraw błąd, a następnie kliknij przycisk Odśwież lub spróbuj ponownie później.

--------------------------------------------------------------------------------

System nie może zlokalizować podanych zasobów. Błąd podczas przetwarzania zasobu 'file:///C:/Users/Kamil/AppData/Local/Temp...
  • Pomocny post
    #6 14070754
    mati211p
    Screen z tej zakładki HDTune niewiele mówi. CrystalDiskInfo daje radę? Jeśli nie pozostaje odczytać SMART za pomocą MHDD lub Parted Magic.
  • #7 14070764
    Omi14
    Poziom 9  
    Proszę : Samsung laptop – długi start, zawieszanie, A disk read error, podejrzenie dysku HDD
  • #8 14070792
    mati211p
    Najprawdopodobniej uszkodzenie mechaniczne głowic dysku. Błędy odczytu, zapisu i ponowne kalibracje, atrybuty 01, 0B(11) , BF(191), C5(197), C7(199) oraz C8(200). Czy ten laptop czasem nie spadł? Kopiuj dane póki jest to jeszcze możliwe, dysk najprawdopodobniej jest do wymiany. Dziwi mnie tylko fakt, że system nie wyświetla informacji, że wykrył problem z dyskiem twardym.
  • #9 14070795
    Omi14
    Poziom 9  
    Nie ,laptop nie spadł ani razu zawsze stoi na podkładce na biurku. Akurat szanuje takie rzeczy. Dziękuje bardzo za pomoc jestem wdzięczny bo bałem się ze to procesor siadł :). Dane są jeszcze możliwe do kopiowania bo normalnie działa komputer w tej chwili ale w każdej sekundzie może paść. Dziękuje za pomoc a tylko chciałbym zapytać. Czy dysk 500 gb 7200 RPM jest dobrym dyskime?

Dodano po 1 [minuty]:

A właśnie zapomniałem dodać! Tak system podał mi taką informacje po zrobieniu formata iż ma problem z dyskiem i aby zgłosić sie do producenta i pomyśleć nad wymiana :) Mój błąd ze tego nie napisałem
  • #10 14070806
    mati211p
    Jeśli chcesz kupić dysk do laptopa, to powinien przede wszystkim być to dysk 2,5 cala. Taki dysk, jaki posiadasz aktualnie w laptopie to kosztuje około 170zł.
    Omi14 napisał:
    A właśnie zapomniałem dodać! Tak system podał mi taką informacje po zrobieniu formata iż ma problem z dyskiem i aby zgłosić sie do producenta i pomyśleć nad wymiana :) Mój błąd ze tego nie napisałem

Po SMART widać, że tak powinno być. System wyświetla taką informację, gdyż atrybut krytyczny 01 spadł poniżej wartości progowej.
  • #11 14070811
    Omi14
    Poziom 9  
    Tak wiem , ogólnie czytałem jaki dysk. W tej chwili ten co mam jest 500 GB , 5200 RPM i kosztuje niecałe 170 zł. Za takie pieniądze znalazłem nowy 500 gb i 7200 rpm dysk twardy 2'5 cala. Myślę że to dość rozsądny i dobry zakup za świetne pieniądze. Dobrze że to nie procesor bo nie wiem czy nie mam go przylutowanego do płyty głownej a wtedy było by po komputerze. I jeszcze jedno pytanie , w jaki sposób mam zabiezpieczyć dane. Kopia zapasowa?
  • REKLAMA
  • #12 14070820
    mati211p
    Jak będziesz miał nowy dysk to wykonaj kopię posektorową tego dysku na nowy. Ten dysk to chyba jeszcze "tykać" powinien w takim stanie jak jest.
  • #13 14070829
    Omi14
    Poziom 9  
    Ok , dziękuje bardzo za pomoc :) chociaż ten plus że tylko i aż dysk twardy. Ma Pan moją wdzięczność! :)

Dodano po 41 [sekundy]:

A co do tykania , dysk działa komputer działa nawet grać moge , ale długo się uruchamia. Ale myśli Pan że zaraz padnie?
  • #14 14070836
    mati211p
    Miałem dysk w podobnym stanie. Działał jeszcze 3-7 dni w miarę, po czym odmówił współpracy całkowicie i uniemożliwiał uruchomienie komputera. Warto zainstalować sobie program do monitorowania stanu dysku, kiedy będzie już nowy dysk, np HDSentinel. On też podaje przybliżony czas życia dysku.
  • #15 14070838
    Omi14
    Poziom 9  
    Dziękuje , to będę się spieszył z kupnem i wymianą :)

Dodano po 13 [minuty]:

HDSentinel pokazał mi to :) Samsung laptop – długi start, zawieszanie, A disk read error, podejrzenie dysku HDD
  • #16 14070919
    mati211p
    Tak myślałem, że pokaże, iż pozostało 0 dni, tego można było się spodziewać po jego stanie. W każdym razie mając ten program zainstalowany i nowy dysk, będzie łatwo wyłapać, że coś złego się z nim dzieje dla przeciętnego użytkownika komputera.
  • #17 14070922
    Omi14
    Poziom 9  
    No ja właśnie do takich należę ale zapamiętam te programy :) Dobre miałem przypuszczenia że to dysk , dziękujesz jeszcze raz ! :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z laptopem, który długo się uruchamia i często się zacina. Podejrzewa uszkodzenie dysku twardego, co potwierdzają błędy odczytu i komunikaty o błędach. Użytkownik przesyła odczyty z programów diagnostycznych, takich jak HD Tune, CrystalDiskInfo i HDDScan, które wskazują na problemy z dyskiem. Ostatecznie, po analizie, sugerowane jest, że dysk może być uszkodzony mechanicznie, a użytkownik powinien jak najszybciej wykonać kopię danych i rozważyć wymianę dysku na nowy model 500 GB 7200 RPM. Użytkownik pyta o metody zabezpieczenia danych oraz o programy do monitorowania stanu dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA