logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić, czy komputer w sieci jest włączony i podłączony?

h jaworski 21 Mar 2003 11:04 6443 19
REKLAMA
  • #1 142022
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Cześć mamy w pracy założoną sieć na skrętce na kilku komputerach sieć ta podłączona jest do internetu przez sdi z racji tego że mieszkam bardzo blisko pracy pociągnąłem sobie sieć do domu po kliknięciu na otoczenie sieciowe nie wykrywa jednego kompa ( najprawdopodobniej nie jest skonfigurowany do pracy w sieci ) mam pytanie jak można inaczej sprawdzić czy ten komp aktualnie podłączony jest do sieci nie chcę aby ktoś w sieci podglądał jakie oglądam strony komputer podłączony jest na stoisku komputerowym ale normalnie komp ten powinien byś wyłączony tak że wystarczy że będę wiedzał czy ten komp jest włączony
  • REKLAMA
  • #2 142058
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    1. Podglądać ruch sieciowy (sniffer)
    2. Zbadać czy komputer odpowiada na ping`i
    3. Sprawdzić w serwerze tablice ARP (czy komp ostatnio działał)
    4. Sprawdzić jakie ma adres MAC sieciówka w kompie poprzez oprogramowanie nadzorujące inteligentne switche.
    Dalszy ciąg zależy czy chcesz szukać "pajęczarza" czy sam się podpinasz, bo ja z Twojego opisu nie potrafię wywnioskować.
  • REKLAMA
  • #3 142097
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Do polecenia ping trzeba znać nr ip kompa a ja go nie znam ( a może nie trzeba jak nie to podaj co wpisać ) nie chodzi tu o to że ktoś się podpina na lewo chodzi mi czy ktoś nie zbiera np. adresów stron które ja oglądam myślę tak jeżeli sam siedzę na sieci i nie jest włączony żaden inny komputer w sieci lokalnej to nikt nie widzi co ja oglądam a jeżeli jest włączony inny komputer to może jakimś programem podglądać co ja oglądam proszę jeszcze o prostsze pisanie nie jestem dobry w slangu komputerowym
  • #4 142145
    elektryk
    Poziom 42  
    Takie wykrywanie na 100% jest chyba niemożliwe. Gdyź dobrze zakamufloway komputer może jedynie odbierać informacje z sieci nie ingerując w żaden sposób w działnie jej. Nawet jeśli nie ma takiego komputera w sieci to zawsze istnieje możliwość monitorowania ruchu sieciowego z poziomu bramki. Jeśli masz bramke w postaci sprzętowego router to nie zabezpiecze Cię przed tym bo z reguły dostawca ma znacznie większe pole do popisu jeśli chodzi o podsłuch.
  • #6 142178
    elektryk
    Poziom 42  
    Jeśli to jest prosta sieć to zazwyczaj działa tylko jedna podsieć logiczna. Adresy wszystkich możliwych komputerów można wyliczyć na podstawie adresu IP i masku w Twoim komputerze.
  • #7 142179
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 98
    nie trzeba znac ip!! wystarczy znac nazwe hosta, dziala to zamiennie albo to albo to ,wpisz ping onet.pl i masz ip onetu.
    Zpingujesz goscia jesli ma ip w tym samy zakresie co ty, to jest pierwsze 3 czesci adresu musza byc te same i ta sama maska.
  • #8 142223
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    zapraszam tutaj: http://www.lanpl.cstnet.pl/download/pafiledb.php a w szegolnosci do Narzedzi tam :)

sam kiedys uzywalem cv3 i dobrze sie sprawowal ... (ale on pokazywal na co dany komp wchodzi, wiec mala zabawa w wilekiego brata :? ) - na tej stronie widzialem jednak program ktory skanowal siec i pokazywal ile jest zalogowanych komputerow.
  • #9 142476
    elektryk
    Poziom 42  
    :arrow: Dex
    1. Jeśli są to komputery w sieci lokalnej to nie mają adresów domenowych.
    2. Ustawienia maski oznaczają które i ile bitów z numer IP kodują numer komputera, kombinacji jest wiele. Nawet są możliwe taki kombinacje że XXX.XXX.YYY.XXX gdzie YYY to kolejne numery komputerów a XXX to stała część adresu. Nie wszystkie starsze sprzęty przyjmują takie adresu ale nowoczesnych nie ma problemu.
    :arrow: h jaworski
    To wszystko zależy co chcesz robić. Wydaje mi się że usługi bankowe szyfrowane SSL z podpisanymi kluczami (to ostatnie jest szczególnie ważne) i odpowiednio bezpieczne przeglądarka (w zeszłym roku była o to draka, nowe łatki do IE) wystarczają. Wydaje mi się że nikt nie będzie podglądać jakie strony erotyczne oglądasz, żeby Ci to potem wypominać.
  • REKLAMA
  • #10 143059
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 98
    elektryk napisał:
    :arrow: Dex
    1. Jeśli są to komputery w sieci lokalnej to nie mają adresów domenowych ...
    .

Przyklad z onetem podalem tak odreki, to samo dotyczy sie nazwy komputera w sieci lan w grupuie roboczej , tak jak mowilem dajesz albo ip albo nazwa hosta/komputera

przykalad:
    komp w LAN o ip 192.168.1.2 nazywa sie "komputerpingowany"

1. ping 192.168.1.2
    2. ping komputerpingowany

1 i 2 oznacza to samo po zatym w drugim poleceniu otrzymamy od pinga ip komputera"komputerpingowany"
  • #11 143074
    elektryk
    Poziom 42  
    A powiedz mi skąd weźmiesz nazwe hosta w sieci lokalnej jeśli nie ma np zaistalowanego udostępniania? Pozatym standardowo nowe wersje windowsa wybierają nazwe komputera domyślnie na losową.
  • #12 143089
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Hmm Jezeli siec oparta jest na hubach to sieciowka moze wejsc w tryb nasluchiwania (uzywania snifferow) ale wtedy mozna wykryc stan sieciowki - ze nasluchuje. Dobry admin wykrywa takie dzialania i powinien podejmowac odpowiednie kroki.
  • #13 143092
    elektryk
    Poziom 42  
    Platon jak jest sieć na switcha to też można snifera odpalić i całą (CAŁĄ) sieć monitorować, kwestia odpowiedniego snifera.
  • #14 143178
    tempek
    Poziom 12  
    Mozna tez uzyc jakiegos skanerka sieci. Jezeli komputer jest w LANie to prawdopodobnie ma ktorys kolejny numer IP. Ustawiasz w skanerze zeby szukal IP np. od 192.168.0.1 do 255 i czekasz. Znajdzie go nawet jesli nie ma zainstalowanego udostepniania.
  • #15 144567
    scss
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    elektryk napisał:
    A powiedz mi skąd weźmiesz nazwe hosta w sieci lokalnej jeśli nie ma np zaistalowanego udostępniania? Pozatym standardowo nowe wersje windowsa wybierają nazwe komputera domyślnie na losową.

Proste :-)
    Netstat w dosie windowsowym.JAk zrobisz z ? masz pełen opis.To polecenie pokaże ci co się dokleja do Twoich portów jak i pokaże nazwę tego co się przyłącza oraz to gdzie ty sie łączysz....
  • REKLAMA
  • #16 144569
    scss
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    tempek napisał:
    Mozna tez uzyc jakiegos skanerka sieci. Jezeli komputer jest w LANie to prawdopodobnie ma ktorys kolejny numer IP. Ustawiasz w skanerze zeby szukal IP np. od 192.168.0.1 do 255 i czekasz. Znajdzie go nawet jesli nie ma zainstalowanego udostepniania.

A jak ma dhcp? Dziś Ip taki jutro inny...

Zainstaluj sobie linuxa z sambą-tam masz konkretne narzędzia do przeglądnia zasobów windowsowych (protokół SMB, netbios,NMB, czy jak kto woli..). Lub jest coś co zowie się nmap-to ci pokaże wszystko,porty, system oper, co tylko chcesz.
    Ale najlepiej to w windzie wywal protokół NEtBeui, zostaw tylko TCP/IP(do inetu tylko to jest potrzebne).I nikt nie wlezie do ciebie na otoczenie sieciowe (no chybaże dobrym skanerem przeskanuje Tobie porty i znajdzie port 80 (www) i adres na który siię łączysz... Zainstaluj sobie wtedy jakiegoś personal Firewall (np.Zone alarm, Opost, Lub PC-ternd Micro) i po sprawie-NIKT CIE NIE NAMIERZY.
  • #17 144654
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Dlaczego zakładasz, że ktoś chce Cię podglądać?
    Jak będzie chciał to i tak to zrobi a Ty nie masz na to większego wpływu. Jeżeli masz dostęp do serwera to dołóż mu jedną sieciówkę i podepnij pod nią swój komputer to daje 100% pewności, że Wielki Brat z sieci lokalnej nie patrzy (chyba, że on też ma pełny dostęp do serwera i na nim może sniffera uruchomić).
    I jeszcze jedno... przed podsłuchiwaniem ruchu sieciowego żaden firewall Cię nie ochroni.
  • #18 189117
    ciesiew
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Polecam IP-Tools możesz nim pingować się do każdego hosta z twojej sieci i jednocześnie sprawdzić czy on pracuje czy nie
  • #19 198723
    qjas
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Do skanowania sieci polecam LANguard Network Scanner - wykrywa kazdego kompa poza tym zbiera informacje o MACach kart sieciowych, zalogowanych uzyszkodnikach, udostepnionych folderach, otwartch portah itp itd. Posiada opcje przeszukiwania IP Od - do. na prawde mnostwo opcji.
    Do snifowania polecam popularnego ostatnio SpyNet'a, jedyna obrona przed nim to swithe w sieci. [ wkazdym badz razie o innych nie slyszalem]
    pozdrawiam
  • #20 201050
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Polecam IRIS... ten program moim zdaniem podgląda, az za dużo po za tym ma tyle opcji, że az strach. Ilośc bitów bajtów pakietów do pakietów z, jakie protokoły jakie sieci całe strony takie cudne że na polskie waunki nielegalne bo kazdy może wszędzie wejść. szczególnie na zwykłych hubach. Mozna ściągnąć i przeswietlać wszystkie ramki, podczęści, skąd dokąd, część MAC , IPv4, TCP . a także tworzyc własne pakiety
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod sprawdzenia, czy komputer w sieci lokalnej jest włączony i podłączony, zwłaszcza gdy nie jest widoczny w otoczeniu sieciowym. Proponowane rozwiązania obejmują użycie polecenia ping (wymagającego znajomości adresu IP lub nazwy hosta), skanowanie sieci za pomocą narzędzi takich jak LANguard Network Scanner, IP-Tools czy nmap, a także analizę tablicy ARP na serwerze lub monitorowanie ruchu sieciowego za pomocą snifferów. Wskazano, że adres IP można wyliczyć na podstawie własnego adresu i maski podsieci, a nazwa hosta może być używana zamiennie z IP, choć jej uzyskanie może być utrudnione bez udostępniania zasobów. Omówiono także kwestie bezpieczeństwa, podkreślając, że szyfrowanie SSL i odpowiednie zabezpieczenia przeglądarki oraz firewall mogą chronić przed podsłuchem, jednak całkowite zabezpieczenie przed monitorowaniem ruchu sieciowego jest trudne, zwłaszcza jeśli ktoś ma dostęp do routera lub serwera. Wskazano, że sieci oparte na switchach i hubach różnią się pod względem możliwości podsłuchu, a dobry administrator może wykrywać próby sniffowania. Polecono także programy do monitorowania i analizy ruchu sieciowego, takie jak SpyNet i IRIS, które oferują zaawansowane funkcje przechwytywania i analizy pakietów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA