logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD pomoc - HD tune - Komputer bardzo spowalnia prawdopodobnie dysk szwankuje

TomekDC 07 Kwi 2015 23:46 1569 10
  • #1 14599350
    TomekDC
    Poziom 10  
    Witam szukam pomocy odnośnie działania mojego PC a w szczególości dysku twardego PC.
    Mój problem polega na bardzo wolnej jego pracy a nawet zacięciu.
    Komputer świeżo po formacie(w opcjach menadżer urządzeń sterowniki aktualne bez jakichkolwiek braków)aktualizacje zrobione,rejestr wyczyszczony, defragmentacja wykonana, środek odkurzony porządnie, temperatury w normie.
    Podczas niewielkich obciążeń czyli włączonych kilka kart w przeglądarce + antywirus w tle potrafi zwolnić że praca na nim jest nie możliwa. Analizując inne problemy z forum podobne do mojego stwierdzam że jest to ewidentnie wina HDD. Przesyłam logi z programu HD TUNE 2.55 (Dysk Pracuje w trybie DMA,)

Specyfikacja PC:
    Procesor: Dual core amd athlon 64x2 2200 (4200+)
    Ram: 2GB
    Grafika: Nvidia geforce 8600 GT
    Dysk : MAXTOR 250gb
    płyta główna: Asus M2A-MX

HDD pomoc - HD tune - Komputer bardzo spowalnia prawdopodobnie dysk szwankuje HDD pomoc - HD tune - Komputer bardzo spowalnia prawdopodobnie dysk szwankuje HDD pomoc - HD tune - Komputer bardzo spowalnia prawdopodobnie dysk szwankuje HDD pomoc - HD tune - Komputer bardzo spowalnia prawdopodobnie dysk szwankuje

Jeżeli ktoś coś wie to bardzo proszę o pomoc przy tym problemie.
  • #2 14599403
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Ocena: 247
    Podaj dokładną konfigurację komputera:
    Uruchom HWiNFO32, wybierz Save Report->Short Text Report->Copy to clipboard. Wynik wklejasz na forum z opcją Spoiler. Do tego marka i dokładny model zasilacza.
    Nie wyłączaj HWiNFO, włącz opcję Sensors, naciśnij w dolnym lewym rogu przycisk <->, tak aby widoczne były 3 kolejne kolumny, pozwól mu chwilę podziałać bez obciążenia. Z ciągle uruchomionym HWiNFO włącz jakąś grę lub program obciążający komputer na ok. 10 minut. Potem zamieść zrzut ekranu z widocznym oknem HWiNFO.
    Zmierz napięcia zasilacza za pomocą woltomierza/multimetru.

Profilaktycznie wymień kabel SATA na inny.
  • #3 14600491
    TomekDC
    Poziom 10  
    Podaje dokładną konfigurację komputera:

CPU: AMD Athlon 64 X2 4200+ (Brisbane, BH-G2)
    2200 MHz (11.00x200.0) @ 997 MHz (5.00x199.5)
    Motherboard: ASUS M2A-MX
    Chipset: ATI RS690(M) + SB600
    Memory: 2048 MBytes @ 199 MHz, 5.0-5-5-18
    - 1024 MB PC6400 DDR2-SDRAM - Unknown GR800D264L5/1G
    - 1024 MB PC6400 DDR2-SDRAM - Unknown GR800D264L5/1G
    Graphics: NVIDIA GeForce 8600 GT, 1024 MB DDR2 SDRAM
    Drive: MAXTOR STM3250310AS, 244.2 GB, Serial ATA 1.5Gb/s
    Drive: ATAPI DVD A DH20A4P, DVD+R DL
    Sound: ATI/AMD SB600 - High Definition Audio Controller
    Network: Qualcomm/Atheros L1 Gigabit Ethernet 10/100/1000Base-T Adapter
    Network: RealTek Semiconductor RTL8139 PCI Fast Ethernet NIC [A/B/C]

Wszystko zmieściło się w 2 kolumnach. daje screen w pracy na luzie, bez obciążeń oraz 2 z obciążeniem 1 gra + avast + youtube w tle:

HDD pomoc - HD tune - Komputer bardzo spowalnia prawdopodobnie dysk szwankuje HDD pomoc - HD tune - Komputer bardzo spowalnia prawdopodobnie dysk szwankuje

Spróbuje pomierzyć napięcia miernikiem zwykłym i postaram się jak najszybciej wrzucić. Kabel Sata podmienię w pierwszej kolejności.
  • #5 14600845
    TomekDC
    Poziom 10  
    Podaje napięcia:

Pomarańczowy - 3,35V
    Czerwony - 5V
    Żółty - 11,97V

przy pomiarze kabla ATA według elektryka może być zwarcie.
    przy ilości 7 pinów na złączu z obu stron według niego powinno być docelowo połączone tak: a u mnie jest połączone np 1-3, 4-6 itd

1-1
    2-2
    3-3
    4-4
    5-5
    6-6
    7-7

Jutro jeszcze spróbuję kupić nowy

Dra98 na pewno nie ma ratunku dla niego jakimś specjalnym programem ?
  • #6 14600873
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Nie ma możliwości naprawy sektorów realokowanych.

Napięcia w normie.
    Co ma do tego kabel ATA? Jakie znowu zwarcie?
  • #7 14600896
    TomekDC
    Poziom 10  
    Do dysku wchodzi kabel SATA i żółty ATA wiec również postanowiłem zmierzyć go.
    Z zasilacza wychodzi wiele połączeń kabli luźnych z złączem na piny (biała wtyczka), mam tylko 1 wejście SATA aktualnie używane (czarna wtyczka)
    więc mam ograniczone pole manewru
    PS te zwarcie to przypuszczenia bo nie wie czy nie ma jakiegoś mostka wbudowanego dla mnie to czarna magia :]
  • #8 14600913
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    TomekDC napisał:
    Do dysku wchodzi kabel SATA i żółty ATA

A to jakaś nowość.
    Do dysku podpina się wtyk zasilający i kabel sygnałowy - "szeroka" wtyka to zasilanie, "wąska" dane. Powinieneś wymienić kabel z wąską wtyką. Jeśli to nie pomoże, to niestety czeka cię wymiana dysku.
  • #9 14600938
    TomekDC
    Poziom 10  
    no na tej wąskiej mi pisze coś ATA żółty kabel czyli dene.

HDD pomoc - HD tune - Komputer bardzo spowalnia prawdopodobnie dysk szwankuje

jeśli nie pomoże to mniej więcej ile mu życia zostało ?
  • #10 14600964
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Serial ATA :) Czyli w skrócie SATA. Nazwą ATA określa się starszy standard (zwany teraz dla rozróżnienia PATA).
    TomekDC napisał:
    jeśli nie pomoże to mniej więcej ile mu życia zostało ?

Tego nie powie ci niestety nikt. Może podziałać następne 10 lat albo paść całkowicie za 5 minut. Choć przy tej ilości realokowanych sektorów powinien jeszcze podziałać. Należy mieć na uwadze, aby nie trzymać na nim ważnych danych i od czasu do czasu monitorować parametry SMART.
  • #11 14600984
    TomekDC
    Poziom 10  
    Ok dzięki za zaangażowanie w temat :] sprawdzę ten kabel SATA, Praca na tak zamulającym dysku jest niemożliwa więc w razie czego kupie nowy nie chciałbym użerać się na nim 10 lat :]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wolnym działaniem komputera, który może być spowodowany uszkodzeniem dysku twardego. Po formacie i aktualizacji sterowników, komputer nadal działa wolno, nawet przy niewielkim obciążeniu. Użytkownik przesyła logi z programu HD Tune, które sugerują problemy z dyskiem MAXTOR 250GB. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, w tym użycie HWiNFO32 do monitorowania parametrów systemowych oraz wymiana kabla SATA. Ostatecznie, stwierdzono, że dysk jest uszkodzony i konieczna będzie jego wymiana, a także zalecenie monitorowania parametrów SMART.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA