Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamtronics napisał:Pytanie 1 - dlaczego uważasz kolego, że jest Ci niezbędny większy RAM
Pytanie 2 - dlaczego nie użyjesz mikroprocesora z obsługą zewnętrznej pamięci - czyli od Mega64 wzwyż.
Pytanie 3 - dlaczego nie użyjesz mikroprocesora z większą pamięcią wbudowaną na innej architekturze (np. ARMowe LPC, STM32)
Bartus_99 napisał:Potrzebuje więcej pamięci, ponieważ ma to być coś na kształt "komputera". EPROM miał by zajmować "system" (napisany w c++, co już spowodowało by zapchanie całego ramu wbudowanego) a na RAM dokładany wgrywane by były programy do odtwarzania.
Steryd3 napisał:Co do strachu przed lutowaniem- podejrzewam, że raczej nie chodzi tu o wypuszczenie na rynek setek sztuk produktu a zbudowanie działającego prototypu i testy koncepcji. Tak więc czy nie lepiej kupić jakąś gotową płytę prototypową z wlutowanym mikrokontrolerem?
Na rynku jest np. STM32 Disco (z wyświetlaczem) która to płyta posiada dodatkową pamięć RAM (chyba 1MB) -kolega na tym nawet linuxa postawił. Koszt takiej płytki to niespełna 150zł (i to pewnie z przesyłką).
Cytat:To zależy czego się oczekuje. 3 dekady temu na 8 bitowym 1MHz procesorze był graficzny system obsługiwany myszą - prawda, nie można napisać wielozadaniowy system czasu rzeczywistego, ale jednak był system i działał na takim procesorze. Baa, są rtos na avr a nawet '51Niestety...choć na AVRach można postawić system operacyjny w jakiejś zminimalizowanej formie to robienie na nim czegoś na kształt komputera nie jest dobrym pomysłem
Cytat:Do stawiania systemów operacyjnych wyśmienicie nadają się wspomniane ARMy ( czyli choćby STM32).
tronics napisał:To zależy czego się oczekuje. 3 dekady temu na 8 bitowym 1MHz procesorze był graficzny system obsługiwany myszą
Steryd3 napisał:Porównując AT89S52 do ATmega i STM32 to jak odpowiednio rower, skuter, samolot myśliwski.
jaglarz napisał:80C51 programować za pomocą ISP?
Cytat:Jeśli więc nadal chcesz wykorzystać AVR, to za pomocą interfejsu SPI podłącz zewnętrzną pamięć SRAM - 128kB wystarczy
Cytat:a na RAM dokładany wgrywane by były programy do odtwarzania
Bartus_99 napisał:3.Na razie zajmowałem się tylko ATmegą i niczym innym, dlatego postanowiłem użyć czegoś co znam.
dondu napisał:Nie mam się o co obrażać bo to jest ewidentną prawdą. Co prawda zrobiłem prosty program na ATmegę, ale nadal jestem "zielony".Na ten moment wygląda na to, że autor (tylko się nie obraź), ale ma zerowe pojęcie o AVR