logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie gniazdka dadzą dostęp do cyfrowej, naziemnej TV, radia/satelity?

qorzen 10 Kwi 2015 13:00 1203 5
REKLAMA
  • #1 14605831
    qorzen
    Poziom 10  
    Witam serdecznie.

Jestem na etapie wyboru gniazdek w domu, w tym też gniazdek RTV. W chwili obecnej mam 2 puszki, do każdej doprowadzony jest niezależny koncentryk. Jakie mam założyć gniazdka aby później mieć dostęp zarówno do cyfrowej TV naziemnej, radia lub satelity (również z nagrywaniem)? Obecnie nie mam założonych oczywiście żadnych anten, koncentryki wyprowadzone są tylko na strych (w sumie 4 sztuki bo mam takie zestawy z 2 puszkami w 2 pokojach).
    Czy takie gniazdko będzie odpowiednie? http://www.dobregniazdka.pl/asortyment/berker...antenowe-rtvsat-koncowe-berker-b-kwadrat/1807

Proszę o zrozumienie, jestem zupełnym laikiem w temacie :)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14607072
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Troche drogie ale dobre.

Jeżeli jesteś na etapie budowy domu, to trochę szkoda że nie założyłeś od razu instalacji w peszlach i do każdego punktu "multimedialnego" nie doprowadziłeś co najmniej dwa koncentryki i dwie skrętki komputerowe.

Budowa domu czy remont mieszkania..?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 14607643
    qorzen
    Poziom 10  
    irekr - buduję dom tak właśnie zrobiłem. Może nie wyraziłem się precyzyjnie, mam w salonie 2 puszki, w każdej niezależny koncentryk który wyprowadzony jest na strych, dodatkowo oczywiście mam w innej puszcze dwie skrętki :)

Czyli podsumowując - muszę założyć 2 dowolne gniazdka KOŃCOWE i wszystko będzie działało?
  • REKLAMA
  • #5 14607699
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 588
    No i oczywiście trzeba załozyć jakis multiswitch lub sumatory, anteny itd...

Nie chcesz pociagnąć więcej kabli do innych pomieszczeń?

Może warto teraz nad tym pomysleć.

Ja robiłem siostrze instalacje, bo też budowała dom, ma pociagniete kable prawie wszedzie oprócz łazienki, w każdym pokoju gniazdko rtv sat i gniazdko lan.

Teraz to jest wygodne, bo wystarczy, tylko podpiąć odbiornik do gniazdka.

Instalacja zrobiona jest na multiswitchu.

Zobacz sobie schematy na stronie Dipolu -> Link
  • #6 14613255
    qorzen
    Poziom 10  
    Na sumatory i multiswitche przyjdzie oczywiście odpowiednia pora :)
    Póki co dziękuję za pomoc, model gniazdka wybrany jak w linku. Wiem że można kupić tańsze ale zależy mi aby cały osprzęt był jednej serii, wybór padł na Berkera B.
    Pozdrawiam.
REKLAMA