logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FujitsuSiemens - Wykorzystanie baterii poza laptopem

mkpl 13 Kwi 2015 14:25 1113 4
  • #1 14613575
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 839
    Witam

Wpadła mi w ręce bateria BP8050. Chcę ją wykorzystać do zasilania radiotelefonu.

Mam w związku z tym kilka pytań:

- czy kontroler baterii zapewnia balansowanie ogniw?
    - czy kontroler baterii odpowiada za ładowanie?
    - czy baterie mają zabezpieczenie przez zbyt głębokim rozładowaniem?

Szukając w internecie znalazłem sprzeczne stwierdzenia. Od tego, że bateria posiada kompletny tor ładowania i tylko laptop przełącza obciążenia aż do tego, że kontroler tylko sprawdza stan życia pakietu a za kompletne ładowanie odpowiada laptop.

Pozdrawiam
  • #2 14613677
    Laweciarz
    Poziom 13  
    Ocena: 56
    Z tego co kiedyś szukałem, to wychodziło, że bateria ma wszytsko w środku, tylko przez zwarcie odpowiednich pinów trzeba jej "zasymulować" obecność komputera bo nie puści prądu.
  • #3 14613700
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 839
    Właśnie robię test. Podłączyłem się pod główne terminale baterii i podłączyłem zasilacz. Bateria bierze tyle prądu ile wymuszę na zasilaczu i napięcie na zasilaczu jest takie samo jak na pakietach. Chyba nici z tej elektroniki ale chciałbym aby ktoś potwierdził zanim potnę pakiet.

Mam do wyboru zostawić elektronikę z baterii i upakować na styk 4 ogniwa albo zrobić balanser i ładowarkę ale zmieszczę ogniw tylko 3 sztuki
  • #4 14613726
    conan02

Poziom 30  
    Ocena: 91
    Masz baterię typu "smart" - czyli z kontrolerem. Zapewnia balans i kontrolę ładowania, ale nie posiada wewnętrznej ładowarki. Prąd i napięcie jest wybierane przez magistralę na zewnętrznej ładowarce wbudowanej na płytę główna laptopa. Magistrala działa na systemie opartym na I2C, protokoły komunikacyjne smart-battery można znaleźć na necie. Po drodze ze styków do ogniw jest tylko klucz MOS jako zabezpieczenie nad- i podnapięciowe oraz bezpiecznik topikowy lub czasem polimerowy w razie zwarcia.
    Konto firmowe:
    Komputer Serwis
    Lwowska 147, Nowy Sącz, 33-300 | Tel.: 602-XXX-XXX (Pokaż)
  • #5 14628968
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Ocena: 156
    Jeśli chcesz ładować baterię na zasilaczu zewnętrznym, to nie wymaga ona podłączenia komunikacji po smb. Wystarczy - w wielu przypadkach - podłączenie napięcia do pinów + i -, chyba że bateria posiada pin ID. Jednak konieczne jest posiadanie zasilacza z ograniczeniem prądowym i dobrze stabilizowanym napięciem zasilania. Dla baterii o napięciu znamionowym 10,8 V lub 11,1 V napięcie ładowania dla ogniw Li-Ion 3,6 V musisz ustawić na 12,6 V. Dobrze byłoby odczytać z baterii, jaki jest maksymalny prąd ładowania. Wtedy mógłbyś ograniczyć prąd zasilacza do wartości bezpiecznej dla baterii. Zwykle wystarczy ustawić 1,5 do 2 A.
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
    pl. Bema 6, Tarnów, 33-100 | Strona WWW: www.re-comp.pl
REKLAMA