logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus R700VJ - Płynność działania po formatowaniu.

Lilou 15 Kwi 2015 18:31 1437 26
REKLAMA
  • #1 14619886
    Lilou
    Poziom 9  
    Witam.

Niedawno zrobiłem formatowanie mojego laptopa przez wbudowaną opcję przywracania ustawień fabrycznych w Win8 (Windows 8 x64). Urządzenie wyczyściło się do zera. Wszystko jest pięknie gdyby nie problem z płynnością chodzenia laptopa, która znacznie spadła. Laptop po sformatowaniu zaczął dłużej myśleć i ładować aplikacje. Czy laptop po takim formatowaniu potrzebuje wgrania sterowników (nie dostałem ich na płycie od producenta) ? Jest to uciążliwe. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam, Wojtek.
  • REKLAMA
  • #2 14619924
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Pokaż SMART dysku na początek.
  • REKLAMA
  • #3 14619931
    Lilou
    Poziom 9  
    Czy mógłbyś pokierować mnie jak odczytać ten " SMART " ?
  • #4 14619986
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Pobierz i uruchom np CrystalDiskInfo i wstaw screen zawierający wszystkie atrybuty dysku. Możesz też użyć HDDScan, czy HDSentinel.
  • #5 14620284
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 14620294
    xoree
    Poziom 30  
    Ocena: 174
    Pokaż po prostu menadżer urządzeń.
    Mój komputer->właściwości-> Po lewej stronie menadżer urządzeń.
    Zrób screen i zapodaj na forum.

Dodano po 2 [minuty]:

Jak by coś to tu masz sterowniki : http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&m=R700VJ&os=8
  • #7 14743280
    Lilou
    Poziom 9  
    Witam po długiej nieobecności, ale byłem poza dostępem do laptopa przez 2 msc. Laptop jak chodził tak chodzi, "do dupy". Nie wytrzymuje już z nim. Otwiera i pracuje w żółwim tempie.

Link do ss menadżera :

https://obrazki.elektroda.pl/4403140500_1433358827.png

Ps. Nie wgrywałem sterowników.
    Przepraszam jeszcze raz i proszę o dalszą pomoc.
  • #8 14743363
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Lilou napisał:
    proszę o dalszą pomoc.

A my ponownie prosimy o uzupełnienie informacji.
    mati211p napisał:
    Pokaż SMART dysku na początek.

mati211p napisał:
    Pobierz i uruchom np CrystalDiskInfo i wstaw screen zawierający wszystkie atrybuty dysku. Możesz też użyć HDDScan, czy HDSentinel.
  • REKLAMA
  • #10 14743746
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    (01) powinien wynosić "0".
    (BF) informuje iż zaliczył kilka uderzeń/upadków.

Ogólnie SMART nie wykazuje większych problemów z dyskiem.
  • REKLAMA
  • #12 14744150
    Nortek
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Sterowniki masz już wgrane z tego co wysłałeś. Zawsze możesz sprawdzić ich wersję i dograć nowsze. Na twoim miejscu sprawdził bym RAM programem Memtest, i sprawdził czy procesor działa na wszystkich rdzeniach. Może przełączył się tylko na jeden.
    Naciśnij windows + R potem wklep msconfig przejdź do zakładki boot - advanced i tam sprawdź liczbę "procesorów". Daj na największą.
    Sprawdź jeszcze rozmiar pliku stronicowania i czy w ogóle jest on ustawiony bo w przeciwnym razie nic dziwnego, że windows muli.
  • #14 14744601
    Nortek
    Poziom 11  
    Wejdź w mój komputer, daj właściwości. Daj zaawansowane ustawienia systemowe, potem przejdź do zakładki zaawansowane i masz tam wydajność dajesz ustawienia, i znów zaawansowane. Tam jest plik stronicowania. Daj zmień, sprawdź czy jest włączony , jeśli tak to jakie są tam wartości i ile masz pamięci RAM w komputerze?
  • #16 14746797
    Nortek
    Poziom 11  
    System u ciebie sam przydziela odpowiednią ilość MB w razie potrzeby. Dziwne, że przydzielił ich tak sporo. Chciałbym jeszcze zobaczyć zużycie pamięci RAM na twoim komputerze. Odpal menadżer zadań i przejdź do zakładki wydajność. Myślę, że coś może zużywać zbyt dużo RAM-u (jakiś wirus lub inne badziewie).
  • #18 14747049
    Nortek
    Poziom 11  
    Zużycie pamięci RAM jest prawidłowe, nie podoba mi się zużycie procesora - 100%.
    Robiłeś coś na komputerze w trakcie robienia tego screena. Jeśli procesor jest obciążony w 100% gdy nic nie robisz to nie jest za dobrze. Czy wentylator normalnie działa? Słyszysz jak chodzi?
    Czy laptop się nie nagrzewa ? Wejdź w zakładkę procesy i znajdź proces, który najbardziej obciąża procesor i daj screena.
  • #19 14747128
    Lilou
    Poziom 9  
    Przepraszam za tak długi czas oczekiwania na ss, ale ten laptop nie nadaje się do użytku...Nic nie robiłem, wszystko było wyłączone gdy robiłem ss. Laptop jest chłodny, nie przegrzewa się, słychać wiatrak. Może źle się format wykonał ?

Te procesy najbardziej obciążają procesor : https://obrazki.elektroda.pl/8356852500_1433506206.png
  • #20 14747343
    Nortek
    Poziom 11  
    Teraz widzę, że i pamięć RAM jest użyta w 95%. Może to być wirus.
    Jak dokonywałeś formatowania? Czy system jest oryginalny?
    Są to procesy systemowe.
    Zróbmy tak:
    Rozwiń gałąź Host usługi: system lokalny (15) i daj screena.

Spróbuj założyć nowe konto użytkownika i wejść na komputer na nim i tam sprawdzić menadżer zadań. Może szkodliwe usługi (zakładamy, że takie są)
    nie będą działać na nowo utworzonym użytkowniku. Jeśli komputer będzie chodził. Należy usunąć stare konto użytkownika.
  • #21 14747517
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 14747562
    Lilou
    Poziom 9  
    System jest oryginalny. Zrobiłem go przez wbudowaną opcję w win 8 (Przywracanie ustawień fabrycznych czy jakoś tak). Stworzyłem nowe konto i nic nie pomogło. Użycie procesora dalej wynosi 100 %. U mnie nie ma " System lokalny (15) " tylko (16) :

https://obrazki.elektroda.pl/9181470100_1433517614.png

Olek ja nie dostałem płytki z windowsem.
  • #23 14748006
    Nortek
    Poziom 11  
    Jeśli dasz radę wgraj antywira i zrób skan. Przywróciłeś komputer do poprzedniej stanu, lecz nie sformatowałeś dysku. Format dysku odbywa się przed ponowną instalacją systemu. Czy przed przywracaniem do ustawień fabrycznych też był ten problem. Ja na twoim miejscu, sformatowałbym dysk i zainstalował system na nowo to powinno w 100% rozwiązać problem.
  • #24 14748925
    Lilou
    Poziom 9  
    Przed przywracaniem ustawień fabrycznych laptop chodził bardzo dobrze, nawet nie myślał długo. Skan komputera nic nie pokazał. Jak zrobić pełny format laptopa żeby został WIN 8 oryginalny jeśli nie mam płyty z windowsem ? Czy któraś z tych opcji podlega formatowaniu ? http://www.asus.com/pl/support/FAQ/1008647/ Jeśli tak to jaka to będzie (backtracker, system recovery czy może coś innego ? )
  • #25 14749489
    Nortek
    Poziom 11  
    Ściągnij obraz płyty z internetu będzie to legalne jeśli masz klucz (licencję).
    Włóż płytkę do komputera i uruchom go tam już będą dalsze instrukcje. Jeśli nie to prawdopodobnie musisz w BIOS-ie zmienić na rozruch z stacji dysków cd-rom, ale to raczej nie będzie konieczne. Potem pokazuje ci się lista partycji zaznaczasz tą bieżącą i dajesz formatuj, następnie instalujesz na niej system. Dobrze byś miał też jakąś płytkę bądź pendrive ze sterownikami.
  • #26 14750216
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 14750908
    Nortek
    Poziom 11  
    Tak, napisałem mu na pw by uważał na wersję systemu. Zgadzam się tu w 100%.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wątek dotyczy problemu z płynnością działania laptopa Asus R700VJ po przywróceniu ustawień fabrycznych w systemie Windows 8. Użytkownik zauważył spowolnienie w działaniu, dłuższy czas ładowania aplikacji oraz wysokie obciążenie procesora i pamięci RAM. Uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie stanu dysku twardego za pomocą narzędzi takich jak CrystalDiskInfo, a także upewnienie się, że zainstalowane są odpowiednie sterowniki, szczególnie graficzne. Wskazano na możliwość problemów z formatowaniem systemu oraz zalecano pełne sformatowanie dysku i ponowną instalację systemu operacyjnego. Użytkownik nie miał płyty instalacyjnej, co skomplikowało proces. Podano również linki do pobrania sterowników oraz porady dotyczące ustawień systemowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA