logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kingston - Karta pamięci w trybie tylko do odczytu - jak wymazać dane?

nkp123 20 Kwi 2015 00:49 9015 4
REKLAMA
  • #1 14631622
    nkp123
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Posiadam 64GB kartę pamięci marki Kingston.
    Przez pierwszy rok jej używania było wszystko ok - używana była w telefonie.

Po tym czasie zaczęły się problemy z szybkością odczytu karty - szczegóły w załączniku - niedługo po tym karta przełączyła się w tryb read only - nieważne co na nią zapiszę i co z nią zrobię po ponownym włożeniu do czytnika karta wraca do stanu, kiedy jeszcze działała (czyli np. kasowanie plików nic nie daje). Najpewniej jest to spowodowane zużyciem komórek flash - karta była dość intensywnie wykorzystywana przez różne narzędzia wirtualizacji systemu itp.

Chcę oddać kartę na gwarancję, jednak chciałbym też usunąć z niej poufne pliki. Problem oczywiście w tym, że karta nie daje się za pomocą niczego ruszyć. Nie pomaga narzędzie od SD Association, Low Level Format Tool itp. Ręczne nadpisanie zawartości urządzenia w systemie Linux też nic nie daje.

Szukałem też narzędzi serwisowych dla karty, jednak ChipGeniush nie jest w stanie podać mi Chipu w tej karcie (dostaję tylko informacje o czytniku kart na USB).

Czy jest zatem możliwość wymazania zawartości pechowej karty? Na danych mi nie zależy, kopia była robiona regularnie. Jeżeli nie będzie innej opcji to może "uszkodzenie" karty narzędziami serwisowymi ma sens? Czy może to wpłynąć na realizację gwarancji?

Karta była kupiona na Allegro, ale nie wyczuwam żadnego fake'a - karta trochę służyła, była regularnie zapisywana i kilka razy zapełniana - dane były integralne, nic się nie psuło.

Pozdrawiam,
    nkp123
    Załączniki:
    • Kingston - Karta pamięci w trybie tylko do odczytu - jak wymazać dane? SDFormatter.png (72.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kingston - Karta pamięci w trybie tylko do odczytu - jak wymazać dane? H2testw.png (53.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kingston - Karta pamięci w trybie tylko do odczytu - jak wymazać dane? HD_Tune.png (42.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14631889
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3564
    nkp123 napisał:
    Karta była kupiona na Allegro, ale nie wyczuwam żadnego fake'a...

http://www.kingston.com/pl/support/product_verification
  • REKLAMA
  • #3 14631911
    saturno
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Przeczyść styki wacikiem nasączonym spirytusem.

Przełącznik blokady zapisu jest w odpowiednim położeniu?

Edycja:
    Sprawdź program HP USB Disk.
  • REKLAMA
  • #4 14632117
    nkp123
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź. Autentyczność karty sprawdzę, kiedy będę w domu.
    Narzędzie formatowania od HP było używane - w trybie Quick format błąd, w pełnym też (po długim czasie oczekiwania) - wniosek - program próbuje nadpisywać zawartość karty, ale mu się to nie udaje. Spróbuję ją też przeczyścić. Dodam też, że przy przełączeniu karty w tryb SPI i zapisie przez mikrokontroler Atmega karta odmawia tej czynności.

Jest to karta pamięci typu MicroSD, więc nie ma przełącznika blokady zapisu.

Pozdrawiam.
  • #5 14633094
    nkp123
    Poziom 10  
    Karta wygląda tak, jak na obrazkach.

Próbowałem sprawdzić autentyczność poprzez stronę z linka użytkownika Pidar - zaprowadziło mnie do tej strony: http://www.kingston.com/en/memory/search/options/ , jednak nie jestem w stanie tutaj sprawdzić numeru - nie wiem dokładnie który numer wpisać, próbowałem każdego - nic nie znajduje. Jak widać na zdjęciu "nibyhologram" występuje.

Czyszczenie karty nic nie dało - styki są idealnie czyste.

Pozdrawiam.

Kingston - Karta pamięci w trybie tylko do odczytu - jak wymazać dane? Kingston - Karta pamięci w trybie tylko do odczytu - jak wymazać dane? Kingston - Karta pamięci w trybie tylko do odczytu - jak wymazać dane? Kingston - Karta pamięci w trybie tylko do odczytu - jak wymazać dane?
REKLAMA