logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sporządzić protokół pomiarów wentylacji mechanicznej w biurze?

Anrod 20 Kwi 2015 15:38 28554 3
REKLAMA
  • #1 14632739
    Anrod
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    witam,

jako zarządzający budynkiem biurowymi zostałem zobligowany do przedstawienia "Protokołu pomiarów wentylacji mechanicznej (wydajności w poszczególnych pomieszczeniach)" nowemu najemcy.

Chciałbym zlecić to - tylko komu kominiarzowi? Kominiarz z którym już rozmawiałem powiedział że może wykonać pomiary, protokół będzie zawierał pomiary przepływu (prędkości) oraz potwierdzenie wymagań. No właśnie jakie wymagania? - na razie doczytałem o krotności wymiany powietrza - jednak by to podać nie wystarczy zmierzyć prędkość przepływu ale trzeba obliczyć, jak się domyślam.

Może znajdzie się ktoś życzliwy i podpowie jak to rozwiązać i/lub udostępni przykładowy protokół z takich pomiarów.

pozdrawiam,
    Anrod
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14667314
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    Wszystko zależy od wykorzystania tej wentylacji - jeśli tylko na potrzeby bytowe ludzi to przyjmuje się powyżej 20m3/h na osobę dla pomieszczeń o stałym pobycie. Analogicznie podobne wartości przyjmuje się dla kuchni, łazienek itd. (nie przytoczę dokłądnych wartości bo nie pamiętam ale gdzieś w normach są). Kominiarz jak ma miernik prędkości może dokonać przeliczenia na wydajność (prędkośc x przekrój), ale nie wiem czy może on protokołować wentylację mechaniczną, trzeba się dowiedzieć. Poza tym jeśli to dość nowy budynek to gdzieś na pewno jest projekt, a w projekcie są wszystkie wyliczenia - na ile osób, jakie przeznaczenie pomieszczeń, i ile z każdej kratki ma być powietrza [w m3/h]. Generalnie szukaj po firmach montujących wentylację - inż. o specjalności sanitarnej.
REKLAMA