logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Normy ciągu wentylacji mechanicznej w kuchni i łazience - jak zmierzyć?

basso 21 Wrz 2017 10:06 3879 38
Najlepsze odpowiedzi

Jak tanio zmierzyć ciąg wentylacji mechanicznej w kuchni i łazience oraz ocenić, czy jest za duży?

Najprościej zmierz przepływ anemometrem; tanie chińskie modele są od ok. 50–59 zł, ale wynik w m³/h będzie tylko orientacyjny, bo sam miernik swoją obudową ogranicza przepływ [#17020046][#17029654][#17033892] Przy kratkach higrosterowanych ważniejsze od samego „ciągu” są wilgotność i CO2: zimą wilgotność dobrze utrzymywać mniej więcej w zakresie 45–55%, a CO2 poniżej 1000 ppm [#17033924] Jeśli zbyt mocno ograniczysz wywiew, wilgotność zacznie rosnąć, więc nie zamykaj instalacji do końca; można ją co najwyżej zredukować do minimum i obserwować efekt [#17033989][#16711748] Warto też sprawdzić, czy kratka wyciągowa ma dodatkową regulację po zdjęciu osłony [#17028825]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 16711617
    basso
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Cześć.

W bloku nie ma gazu i jest wentylacja mechaniczna. Zarówno kratki ciągnące jak i nawietrzniki w oknach są automatyczne. Mają taki mechanizm który rozchyla łopatki w oknach oraz w kratce wentylacyjnej. Wszystko razem współpracuje.

Problem jest w tym, że ciąg jest ogromny.
    Badania przeprowadzone pod moją nieobecność (była żona) pokazały, że ciąg jest troszkę ponad normę ale będzie bo młody blok to ciągnie wode ;/
    Zauważyłem, że przy kratce ciągnącej jest możliwość regulacji ciągu.

Pytanie, czy ktoś zna może normy ciągu jakie powinny być: kuchnia / łazienka.
    Czy zna ktoś urządzenie jakim można to zbadać - tanie.

Kupiłbym sam i sam bym sobie wyregulował jeśli urządzenie nie jest bardzo drogie.

Pozdrawiam..
  • REKLAMA
  • #2 16711748
    kolin13
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jeśli nie masz gazu to czym się przejmujesz wyreguluj tak wentylacje jak ci pasuje .Tylko nie zamykaj jej do końca. Sprawdź lepiej nawietrzniki czy nie jest ich za dużo albo za dużo powietrza
    nie wpuszczają.
  • #3 16711763
    basso
    Poziom 9  
    Wpuszczają za dużo na pewno bo też mierzyli.... w dużym pokoju są aż 2... to jest na prawdę bardzo zimno przy balkonie / ziemi bo grzejnik mam z boku ściany.
    Przy -20 C jest sakramencko zimno... no powietrze wpada jeszcze obniżając swoją temperaturę (różnica ciśnień) i mamy przy oknie na firance -25C , dołem leci i się ogrzewa...
  • #5 16711941
    basso
    Poziom 9  
    Kratka wygląda tak:
    http://higrosystem.com/kratkahigrosterowanaBXC

"Kratka higrosterowana BXC: automatyczne dostosowanie strumienia powietrza w zależności od zmiennego poziomu wilgotności względnej w pomieszczeniu (przepływ powietrza zmienia się wraz ze zmianą sposobu użytkowania pomieszczeń).
    Przepływ z możliwością zmiany wielkości w zależności od ciśnienia dyspozycyjnego:"

Natomiast nawiewnik jest tak jak wspominałem higrosterowalny:
    http://higrosystem.com/p/5/2/nawiewnik-higros...ewniki-higrosterowane-nawiewniki-okienne.html

Coś podobnego jak wyżej ale nie 1:1 to samo.

Nawiewnik okienny ma 3 stany:
    - Auto
    - otwarty normalny
    - otwarty max

Na auto zawsze wieje lżej niż normalny i max (jeśli nie ma wilgoci), ale mimo to, drze okropnie.
    Na otwartym i max rusza firankami ;/
  • REKLAMA
  • #6 16712635
    kolin13
    Poziom 12  
    Musisz poprostu wentylacje zmniejszyc bo jest ustawiona na maxa i powoduje wysysanie powietrza z pomieszczenia a nadmuch puszcza tyle ile potrzebuje wentylacja .Masz ta wersje z króćcem czy bez ?Jesli posiada króciec to zmniejsz na minimum i zaobserwuj jak sie zmienia przeciag .
  • #7 16713047
    basso
    Poziom 9  
    Hmmm "króćcem czy bez ? " Wiem, że tam jest taka śrubka do regulacji od dołu. Ona popuszcza lub skraca ten niebieski pasek przyczepiony do sprężyny. O to chodzi?
  • #8 16713395
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 523
    Moim zdaniem z niewiedzy psujesz coś co dobrze działa.
    Kup jakiś higromet I sprawdź jaka jest wilgotność w mieszkaniu. Jak zimą wilgotność nie będzie spadać poniżej 30%, to wentylacja działa prawidłowo, a ty szukasz dziury w całym.
  • REKLAMA
  • #10 16713804
    kolin13
    Poziom 12  
    Wlodek22 napisał:
    Moim zdaniem z niewiedzy psujesz coś co dobrze działa.
    Kup jakiś higromet I sprawdź jaka jest wilgotność w mieszkaniu. Jak zimą wilgotność nie będzie spadać poniżej 30%, to wentylacja działa prawidłowo, a ty szukasz dziury w całym.

Zgadzam się z tym ze trzeba kupić higromet ,ale nie wolno zapomnieć o tym ze intensywnym wietrzeniem wcale nie usuwa się dużej ilości wilgoci.Trzeba dobrze dopasować przepływ powietrza do pomieszczenia .A kolega pisze ten post ponieważ ma problem z mocnym przeciągiem.Jesli powietrze nie nagrzeje sie do odpowiedniego stopnia to nie jest wstanie osuszać. Zwłaszcza jesienią i wiosna w naszym klimacie .
    Najbardziej denerwują mnie osoby sprzedające okna które wciskają nawietrzniki jako panaceum na wszystko a tak nie jest.Dobrze dobrana ilosc nawietrzników pomaga ale gdy jest ich za dużo to gorzej jak by ich nie było.
  • #11 16714296
    Wlodek22
    Poziom 31  
    kolin13 napisał:

Zgadzam się z tym ze trzeba kupić higromet ,ale nie wolno zapomnieć o tym ze intensywnym wietrzeniem wcale nie usuwa się dużej ilości wilgoci.Trzeba dobrze dopasować przepływ powietrza do pomieszczenia .A kolega pisze ten post ponieważ ma problem z mocnym przeciągiem.Jesli powietrze nie nagrzeje sie do odpowiedniego stopnia to nie jest wstanie osuszać.

Masz na myśli przypadek opisany wyżej, że za oknem - 20C, a przed oknem - 25C?
    Na razie nie wiemy, jaką ma wilgotność, ale wiemy, że ma higrosterowany dopływ powietrza i wyciąg. W zasadzie już jednego z tych urządzeń wystarczyło by do utrzymania odpowiedniego poziomu wilgotności w mieszkaniu. Mamy natomiast dwa i wrażenie domownika, że "ciągnie po plecach".
    Ja z kolei mam wrażenie, że domownik poraz pierwszy w życiu spotkał się, ze sprawnie działającą wentylacją i jest zaskoczony tym jak działa.
  • #12 16716028
    kolin13
    Poziom 12  
    [quote="Wlodek22"]
    kolin13 napisał:

Ja z kolei mam wrażenie, że domownik poraz pierwszy w życiu spotkał się, ze sprawnie działającą wentylacją i jest zaskoczony tym jak działa.

Dokładnie tak może być ,ludziom się wydaje ze wentylacja to jest tylko kratka w pomieszczeniu i wystarczy ze jest drożna .A tak nie jest w nowych systemach okiennych szczelność jest tak duza ze zaburza prace wentylacji.Wtedy trzeba stosowac nawietrzniki lecz tu jest druga strona medalu gdzie ludzie sa oszukiwani przez producentów okien i dostaja nawietrzników za duzo bo kasa sie liczy, sprzedaz.
    Okna plastikowe towarzysza już nam dobry kawał czasu i kiedyś nie stosowano nawietrzników a jedynie rozcinanie uszczelni w ramie okiennej aby dopuścić powietrza do domu i wszystko grało a teraz coraz więcej cudów które kosztuje a dają .....tyle co nic .
  • #13 17019170
    basso
    Poziom 9  
    Hej.

Bardzo przepraszam, za nieobecność, ale miałem inne problemy więc teraz wracam do Was.

Odnośnie jak wyglądają nawiewniki i dół okna u nas:

Sytuacja przy -15C

Załącznik poniżej:
    Normy ciągu wentylacji mechanicznej w kuchni i łazience - jak zmierzyć?

Od razu powiem, że nie da się bawić z dzieckiem na dywanie w okresie zimowym, bo przy gruncie jest strasznie zimno.
  • #14 17019227
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Wygląda na to, że twoja wentylacja grawitacyjna jest zbyt mało wydajna, albo z drugiej strony masz zbyt dużą emisję wilgoci w mieszkaniu. Nie ograniczaj przepływu, bo woda zacznie spływać ze ścian.
  • #15 17019294
    basso
    Poziom 9  
    Wlodek22 napisał:
    Wygląda na to, że twoja wentylacja grawitacyjna jest zbyt mało wydajna, albo z drugiej strony masz zbyt dużą emisję wilgoci w mieszkaniu. Nie ograniczaj przepływu, bo woda zacznie spływać ze ścian.

Ale my mamy mechaniczną. To jest blok nowy.
    Tak wieje , tak ciągnie, że to jest kosmos... bardziej jak będzie wiało to zdmucha mi książki i zedrze karnisz z firankami.
  • #16 17020046
    Wlodek22
    Poziom 31  
    No tak, przepraszam.
    Z urządzeń, to najlepiej analizator spalisz z pomiarem podciśnienia, ale tani nie jest. Potem enemometry/wiatromierze od ok 50zł za chińska zabawkę, a najlepiej higromet który pokaże aktualna wilgotność w mieszkaniu. Jak faktycznie taki straszny tam przeciąg, to wilgotbiść powinna być poniżej 20% i trudno tego nie odczuć gdy się budzisz rano z suchym gardłem. Z drugiej strony jak będzie powyżej 60% i ogranicz "przeciąg", to po pewnym czasie wzrośnie do 90%. Zmierz najpierw jak jest, a potem zobaczymy.
  • #17 17020270
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 558
    Ostatnie zdjęcie udowadnia że masz olbrzymią wilgotność w domu. Zapewne pranie jest suszone na grzejnikach. Najpierw wyeleminuj źródło wilgoci potem sprawdzaj wentylację.
  • #18 17021772
    basso
    Poziom 9  
    Ojj nie nie - wilgotność i temp, to monitoruję łącznie z funkcjami alarmu na każdym czujniku.

W domu jest zbyt sucho powiedziałbym nawet.
    Mam kupiony czujnik od Conrada. Mega precyzyjny.

Wilgotność w całym domu równiusieńka.
    1. Czujka zewnętrzna
    2,3,4 - wewnątrz, 3 różne pomieszczenia

Czujka zawieszona na wysokości włączników światła czyli to jest gdzięś pewno z 1,5m

Załączam fotkęNormy ciągu wentylacji mechanicznej w kuchni i łazience - jak zmierzyć?

Po prostu, pęd powietrza jest tak szybki i tak zimny,,, że zamraża wszystko na nawiewniku.
  • #19 17021901
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Z tego co widać, to wilgotność masz idealną, wentylacja działała właściwie i kratki higrosterowalne też. Nie chcesz wrażenia "przeciągu", ogranicz emisję wilgoci, to po pewnym czasie kratka zareaguje i ograniczy przepływ.
  • #20 17021946
    basso
    Poziom 9  
    No właśnie jak ograniczę wilgotność ...obecnie jest w zimie na poziomie 40- 50% to będę miał tutaj suszę, I tak przy wilgotności 43-44% czuć suchość, w nosie szczególnie, Nie wyobrażam sobie jakbym miał kupić pochłaniacz wilgoci to by mnie dobiło, nie mówię o małym dziecku, gdzie musi mieć większą wilgotność niżeli "stary człowiek".

No nic, może to jest młody blok, 2 lata od oddania niecałe... może też nie jestem przyzywczajony, ok 30 lat mieszkałem z wentylacją grawitacyjną, w której były stare drewniane okna , nie te plastiki z wywietrznikami :)

Dzięki wszystkim za pomoc.

Z innej beczki. Kojarzy ktoś, czy są filtry antysmogowe do takich nawiewników?
  • #21 17022047
    Wlodek22
    Poziom 31  
    To twój cytat z postu #5?
    "Kratka higrosterowana BXC: automatyczne dostosowanie strumienia powietrza w zależności od zmiennego poziomu wilgotności względnej w pomieszczeniu (przepływ powietrza zmienia się wraz ze zmianą sposobu użytkowania pomieszczeń).
    Przepływ z możliwością zmiany wielkości w zależności od ciśnienia dyspozycyjnego:"
    Rozumiesz go i tym samym zasadę działania kratki?
  • #22 17023095
    p.obelix
    basso napisał:
    Ojj nie nie - wilgotność i temp, to monitoruję łącznie z funkcjami alarmu na każdym czujniku.

Jakim cudem masz zaroszone i przymrożone szyby. U mnie jest stała wilgotność 55% i nie mam ani kropli wody na szybie. Zdjęcie z szybą mówi mi że powinieneś tam mieć wilgoć na poziomi 65-70% wilgoci.
  • REKLAMA
  • #23 17023296
    basso
    Poziom 9  
    Obecna sytuacja... Dzisiaj fest wilgoć na zewnątrz w domu: 50%

Mam 3 niezależne czujniki.
    Oregon scientific
    Eurochron 302
    Conrad 8 czujnikowy jak na foto
    Dokładnie to są moje foty bo sprzedaje

https://www.google.pl/search?q=eurochron+302&...B&biw=360&bih=524&dpr=3#imgrc=Qa8N3-BRvjMTEM:

Każdy pokazuje podobnie +- 2%
    Więc nie oszukuje nikogo.
    Załączniki:
    • Normy ciągu wentylacji mechanicznej w kuchni i łazience - jak zmierzyć? IMG_20180208_193305.jpg (1.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 17023437
    basso
    Poziom 9  
    Nie.
    Obecnie jest sucho.
    Tylko przy dużych mrozach mam ten lód.
    Na co dzień, ciągnie dołem przy ziemi (bardzo)
  • #27 17029557
    basso
    Poziom 9  
    Tak.
    Można tam regulować jednymi drzwiczkami drugie regulują się automatycznie.
    I dodatkowo można offset zmniejszyć / zwiększyć dla automatu... Tylko potrzebuje przyrządu aby sprawdzić ile mogę... Bo na bank jest ciąg za duży .
    Byli co od okien mówili, że to niemożliwe aby tak ciągło.
  • Pomocny post
    #28 17029654
    p.obelix
    Jak nie masz kogoś z anemometrem to możesz nabyć na allegro jakiś chiński sprzęt jest już w cenie od 59 zł. Zrobić pomiar który powie jednoznacznie jaka jest wydajność. Podejrzewam że sąsiedzi mieli nieodparte wrażenie że im za mocno wieje i pozaklejali swoje kratki. Jeśli sąsiedzi zamknęli u siebie przepływ to u Ciebie faktycznie ciąg mógł wzrosnąć ponad normę. Bez pomiarów nici z dalszych dywagacji.
  • #29 17030375
    basso
    Poziom 9  
    1:1 co powiedzieli goście od okien.
    Ktoś w pionie musi miec zaklejone kratki.
    No i znaleźli mistrza z parteru ... ale tego nie przeskoczymy ...bo do kontroli kominiarskiego odkleja i tak w koło Macieju.
    Dlatego muszę sam to poustawiać.
    Dałbyś link do tego urządzenia?
  • #30 17031882
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 669
    basso napisał:

Odnośnie jak wyglądają nawiewniki i dół okna u nas:

Od razu powiem, że nie da się bawić z dzieckiem na dywanie w okresie zimowym, bo przy gruncie jest strasznie zimno.

Masz źle zrobione instalacje grzewczą i wentylacyjną.
    Prawidłowo nawiewnik powinien wiać na grzejnik pod oknem i ogrzane świeże powietrze cyrkulować do sufitu i na pomieszczenie. Nie ma możliwości żeby wiało zimnym na podłogę.

Dodano po 1 [minuty]:

basso napisał:

Ale my mamy mechaniczną. To jest blok nowy.
    Tak wieje , tak ciągnie, że to jest kosmos... bardziej jak będzie wiało to zdmucha mi książki i zedrze karnisz z firankami.

Mechaniczna z nawiewnikami? Czyli co? Wentylator wywiewny? Nie chce mi się w to wierzyć...
    Zakładając jednak że ten ewenement istnieje, to i tak nawiewnik ma dmuchać na kaloryfer.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nadmiernego ciągu wentylacji mechanicznej w kuchni i łazience w nowym bloku, gdzie brak gazu. Użytkownik zauważył, że automatyczne kratki i nawiewniki w oknach generują zbyt duży ciąg, co prowadzi do niekomfortowych warunków, zwłaszcza w zimie. Uczestnicy sugerują regulację wentylacji, zakup higrometru do pomiaru wilgotności oraz anemometru do oceny wydajności wentylacji. Wskazano na konieczność dostosowania ilości nawiewników oraz ich ustawień, aby zredukować przeciąg i poprawić komfort cieplny. Wspomniano również o problemach z sąsiadami, którzy mogli zatkać swoje kratki, co wpływa na ciśnienie w pionie wentylacyjnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA