Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Delonghi ESAM04110S - Miga 4 diodami, brak test po włączeniu

marci4 21 Kwi 2015 14:11 2595 16
  • #1 21 Kwi 2015 14:11
    marci4
    Poziom 29  

    Witam,
    Otrzymałem do naprawy ekspres do kawy. Po podłączeniu do prądu natychmiast zaczyna migać diodami (Dolej wody -> Pełny zbiornk na fusy -> Wykrzyknik -> Odkamienianie) i tak w kółko. Z instrukcji wynika, że ten kod błędu oznacza nie założony "insufer" czyli blok zaparzający. Sprawdziłem i jest założony poprawnie. Dodam również, że po włączeniu ekspres nie wykonuje testu tylko od razu miga diodami.
    Po wejściu do trybu testów mogę uruchomić silnik poruszający blokiem zaparzającym, pompę, grzałkę i młynek czyli niby wszystko działa.
    Po podjechaniu blokiem zaparzającym do góry silnik zostaje wyłączony przez przekaźnik, tak samo dzieje się po zjechaniu na dół czyli zakładam, że krańcówki pracują poprawnie.

    Co może być nie tak i od czego zacząć diagnozę?

    Z góry dziękuję.

    0 16
  • #2 23 Kwi 2015 10:45
    mariusz_h11
    Poziom 2  

    mam ten sam problem od wczoraj, wydaje mi się że jest uszkodzony jeden z mikrostyków i ekpres nie widzi zamkniętych drzwiczek, tylko nie mam kluczy żeby to rozkręcic...

    0
  • #3 23 Kwi 2015 13:38
    marci4
    Poziom 29  

    To nie jest problem z mikrostykiem od drzwiczek ponieważ sprawdziłem go i i jest ok.

    0
  • #4 24 Kwi 2015 13:44
    mariusz_h11
    Poziom 2  

    Znalazłeś coś może? Nie da się może zresetować jakoś tego ekspresu?

    Dodano po 3 [godziny] 23 [minuty]:

    u mnie po resecie ruszylo:D

    3
  • #5 11 Mar 2016 12:13
    rohdamn
    Poziom 12  

    Mam ten sam problem od dłuższego czasu. Raz na jakiś czas (póki co nie ustaliłem zależności) ekspres przełącza się w tą awarię z migającymi kolejno diodami. Wtedy próbuję resetu - rzadko pomaga. Następnie wchodzę w tryb testowy i przechodzę ręcznie wszystkie testy. Dopiero po tych testach robię reset, i czasem pomaga. W innym wypadku przechodzę raz jeszcze procedurę testów i resetu.

    Wymieniałem zaparzacz na nowy, ale przyniosło to efekt raptem na miesiąc.

    Sam jestem ciekaw przyczyny.

    0
  • #6 11 Mar 2016 12:32
    BRum
    Poziom 21  

    Nic nie pomoże,skończy się wymianą głównej elektroniki.Prawdopodobną przyczyną jest zawieszanie się programu lub zimny lut.Można próbować na chybił trafił poprawiać ale skutek nioe do przewidzenia.Można próbować przycisnąć kawa i podwójna kawa i trzymać do ewentualnego zgaśnmięcia lampek.

    2
  • #7 11 Mar 2016 16:00
    rohdamn
    Poziom 12  

    Dziękuje za podpowiedź jednak ponad 5 min trzymania wskazanych przycisków nie przyniosło żadnego efektu.

    Płyta sterownika w idealnym stanie, płytka sterowania rownież. Może jest jakiś sposób na twardy reset?

    0
  • #8 11 Mar 2016 16:35
    BRum
    Poziom 21  

    Wymiana płyty to twardy reset

    0
  • #9 14 Mar 2016 15:29
    rohdamn
    Poziom 12  

    Wymiana płyty: 290 zł + 2 tygodnie czekania...

    A co myślicie o wymianie czujnika Halla? Może pomóc na taką dolegliwość czy nie zawracać sobie tym głowy i zamawiać płytę?

    Link

    0
  • #10 14 Mar 2016 18:55
    BRum
    Poziom 21  

    W/g mnie nic nie da.Brak Halla lub uszkodzony to i tak zaparzacz rusza,uszkodzony czujnik temperatury nie rusza ale inne lampki świecą.
    Popróbuj w/g tego co poniżej,jest to usuwanie General alarm w/g serwisówki
    ESAM 3000 EX1 / 2200 EX1 / 4000 EX1 / 03.110 / 04.110 / etc
    1. Pressing and holding RINSING and ECO buttons, place the main switch on the back of appliance in the I
    position.
    2. To complete the procedure, switch the machine ON and then perform a "washing/warming" cycle; then,
    switch off it pressing ON/STAND-BY button and unplug appliance.

    0
  • #11 15 Mar 2016 09:57
    rohdamn
    Poziom 12  

    Próbowałem jeszcze jednej metody. Naprowadziła mnie Twoja (BRum) informacja o czujniku temperatury.
    Odłączyłem wszystkie elementy z płyty głównej poza zasilaniem i połączeniem do panelu przedniego. Następnie sprawdzałem działanie diód poprzez podłączanie kolejnych przewodów i włączanie ekspresu do gniazdka. Okazało się, że tylko w jednym przypadku włączenie ekspresu skutkowało innym zachowaniem niż cykliczne miganie wspomnianych diód. Mianowicie kiedy od płyty odłączony jest czujnik temperatury (dwa niebieskie przewody) ekspres po włączeniu zapala wszystkie diody i gaśnie. Następnie włączenie przycisku startu powoduje zaświecenie obydwu diód kaw i wykrzyknika.
    Bliżej przyglądając się czujnikowi jedną z miedzianych nóżek ma delikatnie "osmoloną".
    Może powyższa wskazówka będzie pomocna? Jak sprawdzić czujnik temp.? Jest on zamocowany na stałe w bojlerze?

    Delonghi ESAM04110S - Miga 4 diodami, brak test po włączeniu Delonghi ESAM04110S - Miga 4 diodami, brak test po włączeniu

    0
  • #12 22 Mar 2016 20:49
    rohdamn
    Poziom 12  

    BRum napisał:
    Nic nie pomoże,skończy się wymianą głównej elektroniki.Prawdopodobną przyczyną jest zawieszanie się programu lub zimny lut.Można próbować na chybił trafił poprawiać ale skutek nioe do przewidzenia.Można próbować przycisnąć kawa i podwójna kawa i trzymać do ewentualnego zgaśnmięcia lampek.


    Pełna zgoda. Dzisiaj wymieniłem główną płytę zasilającą na nową (5213211901 Link) i ekspres ruszył bez żadnego problemu. Mój ekspres to DeLonghi ESAM 2600.

    Dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu.

    0
  • #13 21 Gru 2016 18:49
    chrisol
    Poziom 1  

    Mam takie same objawy w ekspresie esam 4200 ex1. Wymiana płyty głównej nic nie dała. W zasadzie wszystkie krańcówki sprawdzone, Wiązki przeglądnięte. Switche przelutowane. Został ten czujnik temperatury. Komuś pomogła wymiana przy powyższych objawach?

    0
  • #14 20 Cze 2017 13:57
    rohdamn
    Poziom 12  

    Niestety po 2 miesiącach od wymiany płyty sterującej problem wystąpił ponownie, z tymi samymi objawami.
    Przelutowanie (w piekarniku) starszej płyty nic nie dało - te same objawy.
    Mikrostyki górny i dolny wymienione (pomimo, że działały poprawnie w trybie testowym).
    Jeszcze zastanawiam się nad czujnikiem hallotronowym. Jeżeli elektronika po starcie nie dostaje sygnału o obracającym się wale z wózkiem zaparzacza będzie wyrzucać błąd jak gdyby zaparzacza nie było?

    Może ktoś ma inny=lepszy pomysł?

    0
  • #15 26 Cze 2017 02:56
    hurtovnik32
    Poziom 15  

    Czujnik halla to element półprzednikowy.Jeśli elektronika nie wykryje kompensacji złącza K-E to nie uruchomi nawet autotestu.Tryb testowy to wymuszenie podstawowych funkcji z pominięciem czujników elektronicznych.

    0
  • #16 15 Lut 2018 13:54
    pepo17
    Poziom 10  

    Czyli do jakiego wniosku można po tym wszystkim dojść? Mam również opisaną usterkę i przerobiłem już wszystkie wyżej opisane instrukcje, po wymianie modułu problem również powrócił po czasie i ponownie sprawdziłem to co mogłem i nie wiem co dalej? Czy ktoś rozwiązał ten problem?

    1
  • #17 10 Wrz 2018 00:30
    krzysztof505
    Poziom 10  

    Drodzy użytkownicy jestem właśnie po naprawie takiej płyty głównej. Uszkodzeniu ulega procesor microchip który wszystkim steruje. Trzeba go wymienić i ponownie zaprogramować. Ja mialem kilka płyt z innymi uszkodzenieniami więc przelutowałem układ z dawcy. Ekspres śmiga jak należy. Mam nadzieje że komuś to pomoże i nie będzie szukał dziury w całym. Jeśli w nowej płycie po kilku miesiącach wystąpi taka usterka, należy ją odrazu reklamować.

    Dodano po 9 [minuty]:

    rohdamn napisał:
    Próbowałem jeszcze jednej metody. Naprowadziła mnie Twoja (BRum) informacja o czujniku temperatury.
    Odłączyłem wszystkie elementy z płyty głównej poza zasilaniem i połączeniem do panelu przedniego. Następnie sprawdzałem działanie diód poprzez podłączanie kolejnych przewodów i włączanie ekspresu do gniazdka. Okazało się, że tylko w jednym przypadku włączenie ekspresu skutkowało innym zachowaniem niż cykliczne miganie wspomnianych diód. Mianowicie kiedy od płyty odłączony jest czujnik temperatury (dwa niebieskie przewody) ekspres po włączeniu zapala wszystkie diody i gaśnie. Następnie włączenie przycisku startu powoduje zaświecenie obydwu diód kaw i wykrzyknika.
    Bliżej przyglądając się czujnikowi jedną z miedzianych nóżek ma delikatnie "osmoloną".
    Może powyższa wskazówka będzie pomocna? Jak sprawdzić czujnik temp.? Jest on zamocowany na stałe w bojlerze?

    Delonghi ESAM04110S - Miga 4 diodami, brak test po włączeniu Delonghi ESAM04110S - Miga 4 diodami, brak test po włączeniu


    Kolego zgadza się odłączenie czujnika daje taki efekt, ale zauważ że za czujnikiem masz tylko jeden rezystor na płycie głównej i odrazu podłączenie do procesora. Procesor ma zwarcie wewnątrz dlatego jeśli odłączysz czujnik to daje efekt innego błędu. Czujnik ntc w temperaturze pokojowej powinien mieć około 100kohm.Warto go zmierzyć aby mieć pewność że działa. Choć spotkałem się, że w danym zakresie pracy czyli np przy temp 45 stopni potrafi mieć przerwę lub pokazywać oporność np. w mega ohm. Na wszelki wypadek warto zmierzyć po zakończonych pracach temp bojlera czy np nie przegrzewa się choć da się to zauważyć: jeśli będzie przegrzewał to przy robieniu kawy będzie strzał na początku(nadmiar ciśnienia) lub po prostu rozerwie w pewnym momencie wężyki teflonowe. Pozdrawiam i życzę udanych napraw.

    0