logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z taśmą led - przestaje świecić po roku

Neksus 22 Kwi 2015 19:41 6405 11
REKLAMA
  • #1 14638436
    Neksus
    Poziom 11  
    Witam

mam problem z palącą się taśmą led -- wytrzymuje mi niecały rok czasu
    taśma jest w żelu pod szafkami kuchennymi .

miałem ją też jakiś czas w osłonie jest plastikowej ale zdjąłem bo stwierdziłem że może się przegrzewają

pali mi się już drugi raz... czy ktoś pomógłby mi w ustaleniu przyczyny ?

taśma od długości 2,9 M

zasilacz 45 W 12 V -- 3,75A

dodatkowy jest bezprzewodowy ściemniacz/wyłącznik

Mierzone napięcie wyjściowe za zasilaczu miernikiem 12,5 V

Problemy z taśmą led - przestaje świecić po roku Problemy z taśmą led - przestaje świecić po roku Problemy z taśmą led - przestaje świecić po roku Problemy z taśmą led - przestaje świecić po roku Problemy z taśmą led - przestaje świecić po roku Problemy z taśmą led - przestaje świecić po roku
  • REKLAMA
  • #3 14638490
    Neksus
    Poziom 11  
    do listwy aluminiowej wcześniej taśma była jeszcze osłonięta osłoną plastikową
    teraz jest bez

Podejrzewam że to chyba przez ten silikon.. czy ktoś mógłby mi polecić jakąs markowa taśmę led bez silikonu z duża ilością led.
  • REKLAMA
  • #5 14638570
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Za duże napięcie a co za tym idzie za duży prąd. Ewidentnie widać że taśma się przegrzewa.
  • #6 14638615
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3512
    excray napisał:
    Za duże napięcie a co za tym idzie za duży prąd. Ewidentnie widać że taśma się przegrzewa.

Dziwne.

Tu pokazana taśma typu SMD 3528 (60 diod na 1 m) o mocy 4,8 W /m (użyto łącznie ok. 6 mb) i zasilacz :

Problemy z taśmą led - przestaje świecić po roku Problemy z taśmą led - przestaje świecić po roku

Fragmenty taśmy :

Od roku nic się nie dzieje.
  • #7 14638897
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Jeżeli na samej taśmie faktycznie jest 12,5V - obniżenie o 1V może zdecydowanie wydłużyć jej żywotność.
    Druga sprawa - jakość taśmy, na to nie mamy wpływu - założyłeś ponownie taki sam typ, firmę ?
    Jeżeli będziesz teraz wymieniał, załóż zwykłą taśmę bez żelu i zamknij ją osłonką.
    Zasilanie dwustronne także poprawi jej warunki pracy.
  • #8 14639199
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    elpapiotr napisał:
    Od roku nic się nie dzieje.

Nie bardzo rozumiem do czego pijesz? Że masz jakaś taśmę LED zupełnie inną niż autor tematu i u Ciebie ta taśma się nie psuje?!? Czy to jest sedno Twojej wypowiedzi? W skrócie inna taśma inne warunki inny zasilacz więc po co w ogóle odnosisz się do mojej wypowiedzi nie skierowanej do Ciebie bo ja nie rozumiem? Ja nie pisałem do Ciebie tylko do autora tematu i odnoszę się do jego sytuacji gdzie ewidentnie widać po zdjęciach że taśma się przegrzała.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #11 14640407
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3512
    excray napisał:
    Nie bardzo rozumiem do czego pijesz? Ja nie pisałem do Ciebie tylko do autora tematu i odnoszę się do jego sytuacji gdzie ewidentnie widać po zdjęciach że taśma się przegrzała.

To w końcu jakie napięcie spowodowało przegrzanie tej taśmy, skoro jest za duże ?
    Ile mogło wynosić ?
  • #12 15966484
    Andy_1
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Wlutuj na wyjściu 12V diodę (połączona w szereg z LED, o prądzie większym niż pobierany przez LEDy). Obniży ci napięcie o 0,6V. Może pomoże.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z taśmą LED, która przestaje świecić po roku użytkowania. Taśma o długości 2,9 m jest zasilana przez zasilacz 45 W 12 V (3,75 A) i była umieszczona w żelu pod szafkami kuchennymi. Po zdjęciu plastikowej osłony, użytkownik podejrzewa, że przyczyną awarii może być przegrzewanie się taśmy. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące zbyt wysokiego napięcia (12,5 V) oraz jakości taśmy. Użytkownicy zalecają stosowanie taśm bez żelu, lepsze odprowadzanie ciepła oraz obniżenie napięcia, co może wydłużyć żywotność taśmy. Wskazano również na problemy z kontaktami taśmy z profilem oraz na możliwość zastosowania diody w celu obniżenia napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA