logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego taśma LED wyłącza się samoistnie po kilkunastu sekundach?

Sajsluk 13 Lis 2020 19:14 5757 7
REKLAMA
  • #1 19041807
    Sajsluk
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z taśmą led. Otóż przez dwa lata było wszystko ok. Mam założone dwie taśmy led (każda o długości ok 2m) podłączone do tego samego zasilacza. Od pewnego czasu jedna z taśm wyłącza się po kilkunastu sekundach i już się nie włącza. Po odczekaniu kilkunastu minut znowu się włącza, ale tylko na kilkanaście sekund. Taśmy i zasilacz 12v 3528. Czy ktoś może mi pomoc w odpowiedzi co może być przyczyna? Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19041881
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 998
    Jak cała taśma się wyłącza a zasilacz jest współny, to sprawdził bym jej podłaczenie w miejscu styku kabla ze ścieżką taśmy..
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #3 19041940
    Sajsluk
    Poziom 2  
    Tak zrobię. Dziękuje za pomoc. A jeżeli raz jeszcze raz wlutuje i problem będzie występował to oznaka uszkodzenia taśmy ? Bo chyba uszkodzenie zasilacza wyklucza działająca druga tasma? Mylę się?
  • #4 19041994
    adamjur1
    Poziom 42  
    Raczej nie zasilacz i nie kabel, taśma 12V ma zespoły po trzy diody i rezystor lub rezystory, wysiadałyby segmenty a nie cała taśma.
    Jak byś miał termometr ( nawet taki medyczny ) na podczerwień, sprawdź temperaturę miejsca podłączenia.
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #5 19042033
    Sajsluk
    Poziom 2  
    Raczej nie zasilacz i nie kabel, taśma 12V ma zespoły po trzy diody i rezystor lub rezystory, wysiadałyby segmenty ....

Rozumiem, ze tasma jako taka tez może być problemem i może będę musiał ja wymienić?
  • REKLAMA
  • #6 19042280
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    Sajsluk napisał:
    Rozumiem, ze tasma jako taka tez może być problemem i może będę musiał ja wymienić?
    Na razie nic nie wymieniaj tylko sprawdź połączenia taśmy z zasilaczem.
  • #7 19042296
    adamjur1
    Poziom 42  
    Dokładnie jak pisze poprzednik taśma jest ok , w taśmie diody wysiadają trójkami - nie jest to awaria taśmy ( chyba że jak jest zasilana z jednej strony to przegrzała się ścieżka ( nie wiemy nic o mocy) wtedy przelutuj kabel "głębiej"
    Pozdr. J.
  • #8 19042397
    Sajsluk
    Poziom 2  
    Dziękuje bardzo za wszystkie sugestie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z taśmą LED, która po dwóch latach użytkowania wyłącza się samoistnie po kilkunastu sekundach. Taśma jest podłączona do wspólnego zasilacza 12V 3528. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie połączeń taśmy z zasilaczem oraz miejsca styku kabla ze ścieżką taśmy. Wskazują, że problem może wynikać z przegrzania ścieżki, jeśli taśma jest zasilana z jednej strony. Zasilacz raczej nie jest uszkodzony, ponieważ druga taśma działa poprawnie. Użytkownik powinien najpierw sprawdzić połączenia, zanim zdecyduje się na wymianę taśmy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA