logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego taśma LED wyłącza się samoistnie po kilkunastu sekundach?

Sajsluk 13 Lis 2020 19:14 5868 7
REKLAMA
  • #1 19041807
    Sajsluk
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z taśmą led. Otóż przez dwa lata było wszystko ok. Mam założone dwie taśmy led (każda o długości ok 2m) podłączone do tego samego zasilacza. Od pewnego czasu jedna z taśm wyłącza się po kilkunastu sekundach i już się nie włącza. Po odczekaniu kilkunastu minut znowu się włącza, ale tylko na kilkanaście sekund. Taśmy i zasilacz 12v 3528. Czy ktoś może mi pomoc w odpowiedzi co może być przyczyna? Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19041881
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Jak cała taśma się wyłącza a zasilacz jest współny, to sprawdził bym jej podłaczenie w miejscu styku kabla ze ścieżką taśmy..
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #3 19041940
    Sajsluk
    Poziom 2  
    Tak zrobię. Dziękuje za pomoc. A jeżeli raz jeszcze raz wlutuje i problem będzie występował to oznaka uszkodzenia taśmy ? Bo chyba uszkodzenie zasilacza wyklucza działająca druga tasma? Mylę się?
  • REKLAMA
  • #4 19041994
    adamjur1
    Poziom 42  
    Raczej nie zasilacz i nie kabel, taśma 12V ma zespoły po trzy diody i rezystor lub rezystory, wysiadałyby segmenty a nie cała taśma.
    Jak byś miał termometr ( nawet taki medyczny ) na podczerwień, sprawdź temperaturę miejsca podłączenia.
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #5 19042033
    Sajsluk
    Poziom 2  
    Raczej nie zasilacz i nie kabel, taśma 12V ma zespoły po trzy diody i rezystor lub rezystory, wysiadałyby segmenty ....

Rozumiem, ze tasma jako taka tez może być problemem i może będę musiał ja wymienić?
  • #6 19042280
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    Sajsluk napisał:
    Rozumiem, ze tasma jako taka tez może być problemem i może będę musiał ja wymienić?
    Na razie nic nie wymieniaj tylko sprawdź połączenia taśmy z zasilaczem.
  • #7 19042296
    adamjur1
    Poziom 42  
    Dokładnie jak pisze poprzednik taśma jest ok , w taśmie diody wysiadają trójkami - nie jest to awaria taśmy ( chyba że jak jest zasilana z jednej strony to przegrzała się ścieżka ( nie wiemy nic o mocy) wtedy przelutuj kabel "głębiej"
    Pozdr. J.
  • #8 19042397
    Sajsluk
    Poziom 2  
    Dziękuje bardzo za wszystkie sugestie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z taśmą LED, która po dwóch latach użytkowania wyłącza się samoistnie po kilkunastu sekundach. Taśma jest podłączona do wspólnego zasilacza 12V 3528. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie połączeń taśmy z zasilaczem oraz miejsca styku kabla ze ścieżką taśmy. Wskazują, że problem może wynikać z przegrzania ścieżki, jeśli taśma jest zasilana z jednej strony. Zasilacz raczej nie jest uszkodzony, ponieważ druga taśma działa poprawnie. Użytkownik powinien najpierw sprawdzić połączenia, zanim zdecyduje się na wymianę taśmy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA