logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ADS PMR 10 - Opóźnienie i cichszy dźwięk na prawym kanale, co robić?

xxl270 23 Kwi 2015 11:26 1611 7
REKLAMA
  • #1 14639693
    xxl270
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam. Jak w temacie mam problem z jednym kanałem wyjściowym prawym w powermikserze ADS PMR 10. Zdaża się tak że jakiś czas chodzi bez problemu i nic się nie dzieje , a czasami jest tak jakby na prawym kanale była jakaś linia opóźniająca i słychać dźwięk dopiero po około 1 sekundzie i wyraźnie jest cichszy.
    Dziwne jest też to że czasami jak go rozbiorę i przedmucham sprężonym powietrzem to przez jakiś czas jest spokój ,a później dalej to samo. "Zimne Luty" starałem się poprawić i nie wiem czy aż tak może oddziaływać kurz na to co się dzieje czy to przyczyna czegoś innego , np. jakiegoś zwarcia?
    Jestem już bezradny a potrzebuje ten powermikser na chałtury. Pisałem do ADS ale niestety bez odpowiedzi, a bez schematu też wiele nie zdziałam.
    Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14648118
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1195
    Coż żadna szanująca firma nie udostępnia schematów do powszechnego użytku, dla każdego.
    Do tego jest sieć autoryzowanych serwisów.
    Można ewentualnie zatelefonować do serwisu głównego w Łodzi i się spytać informacyjnie ,czy znają taki objaw.
    Co oznacza wyraźnie" jest cichszy"? Czy jest to moc rzędu 1/4, 1/2 , a może 3/4 nominalnej?
    Próbował kolega podać bezpośrednio sygnał z pominięciem wewnętrznego DSP? Mikser powinien mieć taką możliwość z zewnątrz(AUX, Return)- patrz instrukcja obsługi.
  • REKLAMA
  • #3 14649050
    xxl270
    Poziom 12  
    Moc jest rzędu 1/4, a co do DSP to próbowałem na całkiem wyciszonym ponieważ nie ma możliwości wyłączenia DSP, bynajmniej nie znalazłem takiej informacji no chyba że gniazda jack po wpięciu zewnętrznego efektu rozłączają wewnętrzne DSP?
  • #4 14650618
    aaanteka
    Poziom 42  
    Pisałam ci:

- należy zaznajomić się z instrukcją, ale na 100% gniazdo SEND i RETURN do podłączenia zewnętrznego efektu są po DSP i tuż przed wzmacniaczem końcowym.

Jak sobie sprawdzisz gdzie jest ciszej, a gdzie nie zlokalizujesz ,czy przyczyna tkwi po stronie wzmacniacza końcowego, czy bloku napięciowego.

Nie wiem też ,czy mikser tem ma grupy AUX ,czy nie ,bo na nich też można sobie sprawdzić jak emitowany jest sygnał ,tuż po przejściu przez poszczególne tory miksera.
  • REKLAMA
  • #5 14651342
    xxl270
    Poziom 12  
    Osobnych grup Aux nie ma, a napewno dzieje się tak na wszystkich kanałach i problem ten pojawia się również jak podepnę pod wyjście liniowe zewnętrzną końcówke mocy. Więc bez względu na to czy jest to puszczone przez wewnętrzną końcówke mocy czy zewnętrzną problem dalej występuje. I tak jak napisałem napewno dzieje się tak na wszystkich kanałach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14654539
    aaanteka
    Poziom 42  
    Prawdopodobne uszkodzenie tkwi w DPS, naprawa w autoryzowanym serwisie .
    Nie warto samemu naprawiać, bo efekt może być negatywny, a potem nikt nie będzie chciał naprawić w serwisie.
    Jeżeli ci nie odpowiada serwis ADS ze względu na koszta moge polecić inne.

Dodano po 4 [minuty]:

Tak się zastanawiam ,które to ty masz wyjścia liniowe w tym powermikserze?

Sprawdź jaki sygnał masz na wysyłce "SEND".
  • #7 14656990
    xxl270
    Poziom 12  
    Dzwoniłem do ADS Łódź i przedstawiłem im problem , ale kazali mi wysłać powermikser do nich i naprawią.

A wyjścia liniowe są na XLR i JACK ( suma ze wszystkich kanałów ) .
    A wyjście send z tego co wiem też jest po dsp więc też nic nie daje podpięcie się.
    Ale dziękuje za pomoc. Wyślę w przyszłym tygodniu do ADS bo naświetliłem im sprawę i gość powiedział że naprawią bo nie chodzi mi już ten powermikser od początku tak jak powinien tylko miałem chałtury i nie miałem zastępczego i nie było kiedy wysłać. Od samego początku nie chodziło wyjście słuchawkowe i był problem z tym kanałem od czasu do czasu ( więc sądzę że wiedzą o co chodzi ).

Dziękuje za pomoc, jak dostane powermikser z powrotem to opisze co i jak ( jeżeli mi powiedzą)

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 14657033
    aaanteka
    Poziom 42  
    No tak a wiesz ile cię podliczą za naprawę sprzętu naprawianego amatorsko( poprawianie lutów)? Określiłeś przedział usługi?

Tak informacyjnie ,to kolego powinieneś się trochę zaznajomić i zapoznać do czego służą i gdzie są włączone gniazda o których piszesz ,praktycznie we wszystkich mikserach jest tak samo:

xxl270 napisał:
    A wyjścia liniowe są na XLR i JACK ( suma ze wszystkich kanałów )

- właśnie te wyjścia są po procesorze , sygnał stereo , tuż przed wzmacniaczami końcowymi (a kanały masz mono/ stereo),po "masterach"
    - wysyłsłka "SEND" jest przed procesorem DSP , należy pamiętać do czego jest przeznaczona, bynajmniej nie spotkałam takiego miksera z wbudowanym modułem efektowym by miał inaczej.

Wszelkie udziwnienia ,zwykle producent stosuje jako dodatkowe tory, wyjścia i opisuje je w instrukcji obsługi.

Są to pewne ogólnoświatowe standardy przyjĘte dla ułatwienia pracy na estradzie, nawet jak pracuje się z ludźmi obco jezycznymi, i nie ma się pojęcia w jakim jezyku oni mówią:D:D:D.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z powermikserem ADS PMR 10, polegający na opóźnieniu i cichszym dźwięku na prawym kanale. Objawy pojawiają się sporadycznie, a czasami ustępują po przedmuchaniu sprzętu sprężonym powietrzem. Użytkownik podejrzewa "zimne luty" lub kurz jako przyczynę, ale nie ma pewności. Odpowiedzi sugerują, że problem może leżeć w procesorze DSP, a naprawa powinna być przeprowadzona w autoryzowanym serwisie. Użytkownik skontaktował się z serwisem ADS, który zalecił wysłanie urządzenia do naprawy. Wskazano również, że wyjścia SEND i RETURN są po DSP, co ogranicza możliwości diagnostyczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA